Boligejers kamp mod bidragssatser ender i landsretten

Boligejeren Kim Paulsen stritter fortsat imod stigende priser på sit boliglån hos BRF Kredit - nu kommer sagen for landsretten, fordi den er vidtrækkende.

Kim Paulsens stigende bidrag til BRF Kredit er blevet en årelang kamp, der nu ender i landsretten. (© DR)

En lille sag om en boligejer, der ikke ville finde sig i flere bidragsforhøjelser på sit realkreditlån hos BRF Kredit, skøjter nu direkte gennem byretten og for at ende i Østre Landsret.

Årsagen er blandt andet sagens principielle karakter - og den potentielle betydning for alle danskere, der er blevet mødt af de for tiden så stærkt omtalte bidragsforhøjelser fra deres realkreditinstitut.

Sagen begyndte i slutningen af 2014, da Kim Paulsen fra Brøndby Strand modtog et brev fra BRF Kredit, der varslede bidragsforhøjelse på hans lån.

Vil have en redegørelse

Det var en forhøjelse, der omregnet udgjorde omkring 500 kroner månedligt, og som ville bringe hans årlige bidragsbetalinger op på 34.000 kroner på et lån på 2,7 mio. kroner.

Bidragsatsen er det gebyr, realkreditinstituttet opkræver for at administrere lånet. Dertil kommer renterne på lånet, der går til dem, der ejer realkreditinstituttets obligationer.

Kim Paulsen nægtede at betale forhøjelsen før BRF Kredit havde redegjort for, om det overhovedet er lovligt at hæve den aftale pris for bidraget på lånet, og redegjort for den beregning, der lå bag.

En principiel sag

Efter lidt tovtrækkeri frem og tilbage, endte sagen i byretten, og i går valgte byretten så - på opfordring fra begge sagens parter - at sende den videre til Østre Landsret. Der er ikke sat en dato for sagen endnu. Kim Paulsen har fået fri proces til at føre sagen.

- Isoleret set ved jeg ikke, hvor mange kroner, jeg selv kan få ud af det. Men jeg gør det også af principielle grunde, nærmest idealisme. Jeg synes, det er for groft, at der hele tiden bliver skruet på knappen, siger Kim Paulsen.

Kim Paulsens kamp mod en bidragsforhøjelse på omkring 500 kroner månedligt, kommer dermed på et tidspunkt, hvor der er mere debat end nogensinde om de bidragssatser, som låntagerne betaler.

Flere har skruet gebyrskruen

Både Nykredit, Nordea Kredit og Realkredit Danmark i løbet af året varslet kraftigt stigende priser for mange lånetyper og begrundet prisforhøjelserne med forventninger om fremtidige lovkrav om at polstre sig bedre.

Disse bidragsforhøjelser - samt planer om en børsnotering - fik i begyndelsen af året et tordenskrald af protester til buldre over Nykredit.

BRF Kredit - der er modparten i sagen ved Østre Landsret - er dog det eneste realkreditinstitut, der foreløbig ikke har hævet bidragssatserne, men lovet at holde dem i ro frem til årsskiftet.