Boeing til hasteforetræde om kampfly-beregninger

Flygiganten Boeing mener, at Kampflykontoret har beregnet prisen for deres kandidat, Super Hornet, forkert.

F18 Super Hornet findes i både en etsædet og en tosædet udgave. Her ses den tosædede udgave af Boeings kampflykandidat.

Kampflykontoret, som har evalueret Danmarks tre kampflykandidater, har sat prisen på F18 Super Hornet alt for højt.

Sådan lyder kritikken fra Boeing, efter at de har gennemgået rapporten fra Forsvarsministeriets kampflykontor.

Fredag bad Boeing om lov til at forklare sig i Folketinget, og i dag klokken 13 skal de i hasteforetræde for Forsvarsudvalget.

Det fremgår af Forsvarsudvalgets kalender.

Boeing er utilfreds med de beregninger, som embedsfolkene i Forsvarsministeriet har lavet. Ifølge Boeing er beregningerne om Super Hornet lavet på forkerte præmisser, som betyder at Boeing-flyet ser dyrere ud, end det reelt er.

- Som konsekvens af dette, kan prisen på Super Hornet være blevet overvurderet med 50-100 procent, hvilket vil føre til, at Folketinget kommer til at tage denne vigtige beslutning baseret på ufuldstændige og muligvis forkerte oplysninger, skriver Boeing i anmodningen om at få foretræde for Forsvarsudvalget.

Her ses Boeings brev til Forsvarsudvalgets formand, Rasmus Jarlov(K). I det anmoder de om at få foretræde. (Foto: © screenshot)

Helt konkret vil Boeing diskutere beregningsgrundlaget vedrørerende den samlede pris på Super Hornet, flyets levetid og bemandingen.

Eurofighter spotter også fejl

Og Boeing er ikke den eneste deltager i konkurrencen, som er utilfredse.

Også Eurofighter, som er den tredje og sidste kandidat til at blive Danmarks nye kampfly, mener, der er fejl i beregningerne. De er inviteret til at komme forbi de konservatives forsvarsordfører, Rasmus Jarlovs, kontor og forklare sig.

Jens Ringmose, lektor på Center for War Studies ved Syddansk Universitet, har fulgt forløbet bag købet af nye kampfly i flere år, og han peger på, at kritikken fra de to flyproducenter formentlig handler om fremtidige ordrer:

- De har en klar interesse i at så tvivl om den konklusion, som er lavet i kampflykontoret. Boeing kommer til at skulle indgå i flere konkurrencer i andre lande, og der er det vigtigt, at de kommer til at fremstå som en kandidat, som ikke er dyrere end de andre, siger han.

Ministeriet: Det er Boeings egne oplysninger

Hasteforetrædet kommer efter, at regeringen torsdag i sidste uge kom med sin anbefaling til, hvem, den synes, er den bedste kampflykandidat.

På Baggrund af Kampflykontorets evaluering peger regeringen på Joint Strike Fighter og vender altså tomlen nedad til både Boeing og Eurofighters fly. Men i sidste ende er det op til Folketinget at bestemme det.

Forsvarsministeriet oplyser i en mail til DR Nyheder, at "evalueringerne af kampflykandidaterne har taget udgangspunkt i de svar og oplysninger, som er modtaget fra leverandørerne."

Men det er Boeing altså tilsyneladende ikke enig i. På hasteforetrædet i dag får Boeing 45 minutter til at forklare, hvor de mener, at Kampflykontoret har fejlet.