Bidragsstigninger: Storbanker afviser at kompensere kunder

Mens en række mindre banker vil kompensere deres kunder og føre de forhøjede bidragssatser direkte tilbage til kunderne, står en række af de største banker fast.

Sydbank skriver i en mail til DR Nyheder, at de selv har fået flere omkostninger med de stigende bidragssatser. (Foto: © ERik Refner, Scanpix)

Siden Nykredit og Totalkredit har meldt ud at de vil øge bidragssatserne på en række lån, er de blevet bestormet af utilfredse kunder, der føler sig svigtet.

Men også de enkelte pengeinstitutter og banker, hvor kunderne typisk har fået formidlet deres lån igennem, kommer til at tjene på de stigende bidragssatser.

Enkelte mindre pengeinstitutter vil forsøge at få penge retur til de berørte kunder.

Men de største banker i Totalkredit-samarbejdet står fast.

Beholder pengene

Spar Nord, Sydbank, Vestjysk Bank og Alm. Brand Bank har ikke tænkt sig, at kunderne skal kompenseres direkte og som følge af den øgede udgift.

DR Nyheder har spurgt bankerne om de har tænkt sig at følge eksempelvis Arbejdernes Landsbanks eksempel og give kunderne penge retur som følge af de øgede bidragssatser. Det afviser de alle.

Pressechef i Spar Nord, Leif Lind Sørensen, skriver at de har fokus på at rådgive kunderne i den nuværende situation, men en direkte kompensation bliver der ikke tale om.

- For indeværende har vi ikke har nogen planer om at følge AL-vejen. (red. Arbejdernes Landsbank), skriver Leif Lind Sørensen.

Heller ikke Alm. Brand Bank har tænkt sig at ændre forholdene for kunderne.

- Vi har ingen planer om at ændre de nuværende vilkår. Når det er sagt, så gør vi i Alm. Brand Bank os umage med til enhver tid at stå godt i vores samlede tilbud til kunden, skriver direktør i Alm. Brand Bank, Kim Bai Wadstrøm.

Endelig vil Danmarks femtestørste bank, Sydbank, heller ikke følge Arbejdernes Landsbank.

- Sydbanks del af samarbejdsaftalen med Totalkredit omfatter blandt andet, at Sydbank stille distributions- og rådgivningsnet til rådighed i forbindelse med realkreditlån. Der er stigende omkostninger forbundet med administrationen og distributionen af realkreditlånene, skriver Sydbank i en mail til DR Nyheder.

Vestjysk Bank har ikke ønsket at svare på spørgsmål om sagen.

Sparekassen Kronjylland, der er landets 12. største pengeinstitut, går ifølge Finanswatch sin helt egen vej og vælger nu at lave et alternativ til Totalkreditlån.

- Vi laver et lån, som er et reelt alternativ til Totalkredits flekslån, og det funder vi på vores egne bøger, for vi har rigelig med kapital og overskydende likviditet. Det gør vi fordi, vi vil have et alternativ til Totalkredit-lån, siger Klaus Skjødt til Finanswatch.

I tænkeposition

DR Nyheder har skrevet til samtlige 62 banker, der er medlem af Totalkredit, og en række vil i den kommende tid melde ud hvordan de vil kompensere deres kunder.

Det er tale om en række af de mindre banker, der lige nu overvejer hvordan de skal gribe situationen an. Flere giver udtryk for at de vil kompensere kunderne på enten den ene eller anden måde i forhold til de øgede indtægter.