Med den ene hånd gav Nordens største it-leverandør, Atea, meget gode tilbud på ipads og iphones til centralt ansatte hos offentlige myndigheder - med den anden hånd indgik de indkøbskontrakter med de selvsamme offentlige virksomheder.
Det fremgik af det andet retsmøde i den omfattende bestikkelsessag, Atea-sagen.
Tirsdag blev tre tidligere ansatte i henholdsvis Københavns Kommune og DSB afhørt i sagen, hvor de står tiltalt for at modtage en række produkter særligt ipads og iphones.
I dag vidnede så to tidligere Atea-ansatte og en nuværende. De tre vidner, hvoraf de to selv er sigtede i sagen, fungerede som de tre tiltaltes kontaktpersoner hos Atea.
Kontantsalgskontoen
Under retsmødet fortalte den tidligere Atea-ansatte, der var DSB's kontaktperson, at alle test-produkter, og produkter, som kunden ikke skulle betale for, blev faktureret på en såkaldt kontantsalgskonto:
- Hvis man privat havde solgt ting, eller der skulle laves et projekt, hvor noget skulle testes, blev det skrevet ud på en kontantsalgskonto, som var tilknyttet hver salgsafdeling, fortalte han.
Kontantsalgskontoen kunne også bruges, når der skulle købes produkter til venner og familie. Eller til kunderne.
- Vi havde en intern shop, der hed Ateadirect, hvor vi kunne købe til indkøbspris. Alle kunder kunne bruge kontantsalgskontoen, fortalte den tidligere Atea-ansatte, som også er sigtet i sagen.
Smørelse og 'decisionmakers'
I alt 12 personer er tiltalt for at have modtaget bestikkelse fra Atea. Samtidig mangler politiet at efterforske en række sager, hvor offentligt ansatte har modtaget it-udstyr fra Atea.
Under afhøringen af vidnerne læste sagens anklager, Jørn Thostrup, flere interne Atea-mails højt, hvor produkter til 'smørelse' af kunder blev beskrevet.
Der blev blandt andet læst højt fra en mail i 2008, hvor direktøren indskærpede over for 47 salgschefer, at de ikke længere måtte bruge Apple-produkter som 'smørelse', efter der var uddelt produkter for 76.000 kroner i december 2007.
Og så vendte Thostrup flere gange tilbage til en liste over en række kontaktpersoner hos offentlige virksomheder, som hos Atea havde fået betegnelser som 'decisionmaker' og 'influence'.
Den tiltalte hos DSB var kategoriseret som 'decisionmaker'.
- Hvorfor han har den kategori, ved jeg ikke. Han var indkøber. Sådan opfattede jeg ham, fortalte den tidligere Atea-ansatte.
Personer, som stod på den liste, blev blandt andet inviteret på konferencer og i cirkus, fortalte Jørn Thostrup i retten.
- Han er den rigtige
Da den tiltalte i 2012 bad om et tilbud på en ipad, spurgte en anden Atea-ansat sin chef, om han kunne lave et tilbud.
Til det svarede chefen ifølge en mail, der blev læst højt under forelæggelsen:
- Han er den rigtige, jeg har reserveret en.
Den Atea-ansatte fik også at vide, at den DSB-ansatte skulle have megarabat. Den endelige pris, 1000 kroner, vurderede han dog i retten til at være helt fair.
- 1.000 kroner for en demo-ipad, synes jeg, lyder rimeligt, sagde den Atea-ansatte.
Ifølge Anklagemyndigheden kostede sådan en ipad på det tidspunkt 5.299 kroner.
Drastiske skridt
I en mail fra et tredje vidne fra Atea fremgik det også, at Atea i 2012 var ved at miste fire ud af fem udbud til Københavns Kommune. Den oplysning havde Atea-medarbejderen fra en højtansat i Københavns Kommune, der også er tiltalt i sagen.
- Vi skal diskutere det videre forløb med (ham, red). Han vil helst have os. Vi kan håbe, at han kan hjælpe med at påvirke beslutningen, stod der ifølge anklageren i mailen.
- Den tiltalte var imponeret over vores tekniske udbud. Derfor ønskede han, at vi blev valgt. Men den endelige beslutning blev truffet et andet sted. Der er jo mange inde over sådan et indkøb, og i sidste ende var det ikke ham, der traf beslutningen, fortalte den sigtede Atea-medarbejder.
Den omtalte sigtede, ansat i Københavns Kommune, er tiltalt for at have modtaget bestikkelse for 43.459 kroner, først og fremmest telefoner men også ipads, som er blevet brugt af hans familie. Den tiltalte mener blot, han har modtaget test-telefoner.
Den tredje af de tiltalte, som også er fra Københavns Kommune, er anklaget for at have modtaget en ipad og en iphone til en værdi af over 10.000 kroner for 2.000 kroner. Udstyr, han i 2014 gav sin kone i bryllupsgave.
Der er nedlagt navneforbud i sagen.
Der har tidligere fremgået initialer på en af de tiltalte i denne artikel. Der har vi fjernet, da vi ikke vil risikere, at man kan identificere de tiltalte ved hjælp af initialerne.