Banker melder mange mistænkelige transaktioner til politiet

Politiet kan ikke følge med, når bankerne sender tusindvis af tip videre, mener interesseorganisation.

Mens bankernes indberetninger af mulige sager om hvidvask af penge stiger, så er antallet af medarbejdere hos politiets særlige enhed, der skal bekæmpe den økonomiske kriminalitet, ikke fulgt med. (Foto: © Òlafur Steinar Gestsson, Scanpix)

Der er travlt for tiden hos politiets særlige enhed for bekæmpelse af hvidvask og økonomisk kriminalitet.

Det vælter nemlig ind med indberetninger om mistænkelige transaktioner fra danske banker.

Det viser en opgørelse for første halvår af 2017, som Dagbladet Børsen har fået fra Hvidvasksekretariatet, der hører under Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK).

I de første seks måneder af i år har bankerne omkring 8.500 gange tippet politiet om forhold, som bør efterforskes nærmere. Hele sidste år sendte bankerne omkring 13.400 indberetninger.

Men det er ikke nødvendigvis kun godt, at der kommer flere indberetninger til politiet, for der skal samtidig være efterforskere til at tage sig af de mange tip, hvis ikke sagerne bare skal ende i en bunke på Hvidvasksekretariatets bord.

Det mener Kenneth Joensen, juridisk direktør i Finans Danmark, der er interesseorganisationen for banker og realkreditinstitutter i Danmark.

- Når vi taler med vores medlemmer, så får vi det billede, at bagmandspolitiet gør alt, hvad de kan. Men de har meget, meget travlt, siger han.

Få hænder til mange sager

For mens bankernes indberetninger i de seneste år er steget markant, så er medarbejderstaben hos Hvidvasksekretariatet ikke blevet udvidet, viser en opgørelse, som Erhvervsministeriet har sendt til Folketinget i maj måned i år.

Af opgørelsen fremgår det, at antallet af faste medarbejdere hos sekretariatet ikke er fulgt med den øgede mængde af sager.

Og det langt fra godt nok, mener Kenneth Joensen.

- Vi i bankerne skal selvfølgelig løfte vores del af ansvaret i de her sager, men samtidig er det rigtig vigtigt, at myndighederne også har de tilstrækkelige ressourcer, så de kan løfte deres del af opgaven, siger han.

Banker savner sparring

Det er langt fra første gang, at politiets indsats mod hvidvask kritiseres for manglende muskelkraft.

Men det er usammenhængende, at der ikke opmandes på området, når tallene for indberetninger bare forsætter med at stige, mener Finans Danmark.

Ud over ekstra kræfter til politiets særlige enhed mod hvidvask så efterspørger Kenneth Joensen også mere sparring og viden om resultaterne af de indberetninger, som bankerne leverer.

Ellers ender bankerne med at indberette i blinde, og mere viden om udfaldet af sagerne er samtidig noget af det, der kan være med til løfte kvaliteten af finanssektorens mange advarsler til myndighederne, mener han.

- Bankerne bruger rigtigt mange ressourcer på det her. Men de mangler noget mere feedback fra Hvidvasksekretariatet, om det er de rigtige ting, der bliver indberettet til myndighederne. Så vi kan målrette det, vi sender ind, siger Kenneth Joensen.

DR Nyheder har bedt om en kommentar fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK).