Banker lokker utilfredse realkreditkunder med endnu billigere boliglån

Forbrugerrådet er skeptiske ved nye billige boliglån fra bankerne.

Jyske Bank forsøger at gafle de kunder, der er utilfredse med, at realkreditinstitutterne sætter bidragssatsen i vejret. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Jyske Bank lancerer i dag, hvad de kalder for et super bankboliglån.

- Super dækker, at man får den lave korte variable rente kombineret med et renteloft, siger ordførende direktør i Jyske Bank, Anders Dam.

På det nye boliglån fra Jyske Bank kombinerer de den lave rente fra F1-lånet med en form for sikkerhed idet, man får et renteloft med på lånet på enten fem eller otte år.

Prisskruen

Det betyder altså, at hvis renten skulle stige, skal man ikke betale mere end 1,5 procent i rente for et femårigt boligbanklån hos Jyske Bank og renteloftet for et lån, der løber i otte år lyder på 2 procent.

Dermed tager Jyske Bank kampen op mod realkreditinstitutterne, der på det seneste har skruet gevaldig op for bidragssatserne på realkreditlån med utilfredse kunder til følge.

Lånet kan optages til kurs 100, og det kan indfries til kurs 100 med fem dages varsel, hvis man vil ud af det.

Dertil kommer der en bidragssats, som Jyske Bank kalder for et rentetillæg på lånet, som kan sammenlignes med realkreditinstitutternes bidragssats. Den kan Jyske Bank til gengæld selv skrue op og ned for, og det bekymrer Morten Bruun Pedersen, der er seniorøkonomi Forbrugerrådet Tænk.

- Man skal lægge mærke til, at man udover renten også betaler et tillæg, som er variabelt. Jyske Bank skriver, at det fastsættes efter nærmere omstændigheder.Hvad de nærmere omstændigheder er, det er lidt uklart. Der har de en justerskrue, hvor de kan skrue priserne op.

Bankdirektøren har bankboliglån

Jyske Bank lover dog at holde fingrene fra skruen året ud.

- Den bidragssats vi går ud med på det her produkt, den garanterer vi er uændret året ud. Hvad der derefter sker, kan vi af gode grunde ikke vide. Vi ved ikke, hvordan Basel-reglerne ender, men vi holder øje med det, siger Anders Dam.

Basel komitéen kommer i løbet af året med en revurdering af deres retningslinjer for de europæiske banker. Danske banker og realkreditinstitutter følger som udgangspunkt retningslinjerne fra Basel. Det er forventet, at et af kravene fra Basel bliver, at pengeinstitutterne skal polstre sig mere fremover. Det kan betyde prisstigninger for kunderne.

Det ændrer dog ikke på, at Jyske Banks boliglån bliver blandt markedets billigste boliglån p.t.

- Jeg har selv taget lånet i banken – det er et meget mere konkurrencedygtigt produkt end det, realkreditinstitutterne kan tilbyde, siger Anders Dam.

Farligt ved livsændringer

Hos Forbrugerrådet er man dog bekymret for, at banken forbeholder sig retten til at ændre på vilkårene for ens lån, hvis der sker ændringer i låntagerens økonomiske situation. Det kan være ved skilsmisse, mistet job eller lignende.

- Hvis du bliver arbejdsløs, så kan banken gå ind og justere prisen op på dit lån, fordi de vurderer, at du er en mere risikabel låntager, siger Morten Bruun Pedersen.

Anders Dam anerkender, at det er mulighed for banken, men han pointerer, at banken ikke har gjort brug af det endnu.

- Realkreditten kan også lave en individuel prisændring, de bruger det bare ikke, og det har vi heller ikke gjort i de sidste 8 år, hvor vi har haft de her løn (bankboliglån, red).

Jyske Bank tilbyder i forvejen Jyske F1-lånet, der med sin lave korte variable rente forsøger at konkurrere med realkreditlånene. Det nye ved Jyske Banks lånetype er, at man kan købe sig til et renteloft, og dermed gardere sig, hvis renten stiger.

Jyske Banks nye lån med renteloft er ikke det eneste på markedet. Sparekassen Sjælland og Sparekassen Fyn har netop offentliggjort, at de tilbyder et lån med variabel rent og et renteloft på 1,5 procent i fem år.