Anklager: Sanjay Shah påstod at eje danske aktier for 1.600.000.000.000 kroner

Den britiske forretningsmand nægter sig skyldig i svindel.

Sanjay Shah ønskede ikke at udtale sig i retten. (Foto: © Jesper Andkjær, Ritzau Scanpix)

Sanjay Shah lignede ikke den stenrige forretningsmand, han i mange år har været, da han satte sig til rette ved grundlovsforhøret i Retten i Glostrup her til morgen flankeret af en forsvarsadvokat på hver sin side.

Briten var nemlig iklædt nøjagtigt det samme tøj, som han ankom i til Kastrup Lufthavn i går kort efter middag, efter adskillige år på flugt for de danske myndigheder, der har ham mistænkt for at være hovedmanden i danmarkshistoriens største skatteskandale - udbyttesagen.

Han bar hvide piratbukser og grå Crocs-lignende tøfler. Kun en sort Emirates-kasket var ikke længere at se på hans skaldede isse. Han ønskede ikke at udtale sig ved dagens grundlovsforhør og bekræftede udelukkende sit navn og fødselsdato.

Hans formodede forbrydelser taler da heller ikke ind i, at Sanjay Shah skulle gå klædt i billigt og simpelt tøj.

Han er nemlig tiltalt for at have svindlet den danske statskasse over 3.200 gange med refusion af udbytteskat mellem 2012 og 2015.

Hermed har han uberettiget lænset den danske statskasse for over ni milliarder kroner i et nøje udført og omfangsrigt svindelnummer, lyder anklagemyndighedens påstand.

- Hvis selskaberne skulle have haft betalt det beløb i udbytteskat, de havde påstået, så skulle de have ejet danske aktier for 1,6 billioner kroner, sagde anklager Marie Tullin under dagens grundlovsforhør.

1,6 billioner kroner er for eksempel otte gange så meget som værdien af samtlige af vindmøllegiganten Vestas' aktier, og anklagemyndighedens påstand er ikke overraskende, at han aldrig har ejet den mængde aktier. Ja, faktisk har han ikke ejet en eneste.

Sanjay Shah nægter sig skyldig, men risikerer op til 12 års fængsel, hvis en dommer ikke vælger at købe hans forklaring. Han erkender, at han har hevet ni milliarder kroner op af den danske statskasse, men mener, at han "har udnyttet et hul i loven".

Det er den danske anklagemyndighed lodret uenig i. Konkret lyder påstanden, at Sanjay Shah og en række andre internationale storsvindlere gennem flere år har ansøgt om at få udbetalt refusion af udbytteskat på baggrund af fiktive aktiebeholdninger og forfalsket dokumentation.

Svindlen er sket ved, at virksomheder og personer har udfyldt blanketter om refusion af udbytteskat uden at have aktier i danske selskaber - og dermed havde de ifølge danske myndigheder aldrig betalt udbytteskat og derfor heller ikke ret til at få penge tilbage.

Og her var Sanjay Shah altså den absolutte hovedmand, mener anklagemyndigheden.

Derfor var påstanden helt klar fra anklager Marie Tullin ved dagens grundlovsforhør. Sanjay Shah skal varetægtsfængsles, da hun frygter, at Shah vil stikke af, og desuden nedlagde hun påstand, om at den 53-årige brite skal have konfiskeret syv milliarder kroner.

De syv milliarder kroner er også det beløb, som Sanjay Shah selv har fortalt er landet i hans egen lomme.

Anklage: Sådan hev han pengene op af statskassen

Begrundelsen for, at Sanjay Shah skal sidde fængslet i Danmark kommer til at tage flere timer, sagde anklager Marie Tullin ved grundlovsforhørets start.

Hun fremlagde adskillige dokumenter, der viste, hvordan det formodede svindelnummer foregik. Nemlig hvordan adskillige selskaber, Sanjay Shah selv kontrollerede, kunne påstå over for skattemyndighederne, at han havde astronomiske ejerandele i 16 af Danmarks største børsnoterede virksomheder.

Blandt andet gennemgik anklageren en af de påståede aktiehandler, der blandt andet er forbi et selskab på Cayman-øerne.

Det er en grafik med otte kasser og en række pile, der ifølge Marie Tullin beskriver en karrusel af handler og pengeoverførsler, og der er i det konkrete tilfælde tale om en handel på 3,4 millioner aktier til en værdi af 600 millioner kroner.

Men problemet er, at der samme dag udbetales en sikkerhedsstillelse på 600 millioner kroner.

- Man må spørge sig: Hvor kommer de aktier fra, som han har købt? Man må sige, at de kommer fra ham selv, siger Marie Tullin.

- Han har ikke nogen aktier, de er opstået i det her cirkulære handelsforløb, siger hun.

Men andre ord var der ingen aktier før, de opstod ved metoden. Alle, som var en del af den konkrete handel, var kunder hos Sanjay Shah, lød det fra anklageren.

Og konkret ejede selskaberne ikke én eneste dansk aktie, og deres eneste indtægter var de penge, der strømmede ind fra de danske skattemyndigheder.

Det ventes, at det senere i dag bliver afgjort, om Sanjay Shah skal varetægtsfængsles.

DR Nyheder følger sagen i en liveblog gennem hele retsmødet.