Hvem er manden, der har lænset statskassen for ni milliarder kroner?

Sanjay Shah er blevet udleveret til Danmark efter halvandet år i fængsel i Dubai.

Sanjay Shah er tiltalt for milliardsvindel - forstå sagen her. (Foto: © Christopher Pike, Associated Press)

Den hovedmistænkte i udbyttesagen, Sanjay Shah, er endelig udleveret til Danmark, hvor han er tiltalt for at have svindlet den danske statskasse for ni milliarder kroner.

Han er hermed hovedmanden i udbyttesagen, hvor de danske skattemyndigheder i 2015 opdagede, at de var blevet lænset for 12,7 milliarder kroner i refusion af udbytteskat af formodede udenlandske svindlere.

Men hvem er Sanjay Shah, og hvad er det egentlig sagen konkret handler om. Her svarer vi på fem konkrete spørgsmål om sagen.

Hvem er Sanjay Shah?

Sanjay Shah er en 53-årig britisk forretningsmand, som var totalt ukendt i den danske offentlighed.

Men i 2018 kunne flere medier - heriblandt DR - fortælle, at Sanjay Shah langt fra var en ukendt figur hos de danske skattemyndigheder.

Myndighederne havde nemlig udpeget ham som hovedarkitekten i danmarkshistoriens største skatteskandale, udbyttesagen, hvor formodede udenlandske svindlere havde lænset den danske statskasse for et astronomisk milliardbeløb.

DR Nyheder har tidligere tegnet et portræt af Sanjay Shah, og om hvordan han er vokset op i beskedne kår i London, efter at familien var emigreret fra Indien.

Han ender i finansverdenen og når at arbejde i en række banker, inden han i 2008 bliver arbejdsløs under finanskrisen.

Her træffer han beslutningen om at skabe investeringsfirmaet Solo Capital, som bliver centrum for hans formodede svindelnummer.

I 2009 flytter han til Dubai, hvor han lever et luksuriøst liv på palmeøen Palm Jumeirah med hurtige biler og dyre ejendomme.

I 2011 bliver hans søn diagnosticeret med autisme, og i 2014 etablerer han velgørenhedsorganisationen Autism Rocks, der afholder en række eksklusive koncerter med navne som Prince og Lenny Kravitz, Elvis Costello og Joss Stone.

Hvad er han tiltalt for?

Men sideløbende med sit luksusliv og godgørende gerninger i Dubai, så hiver han også milliarder op af den danske statskasse.

I 2021 løfter den danske anklagemyndighed sløret for de præcise anklager, der tegner et billede af et formodet svindelnummer af gigantiske dimensioner.

Sanjay Shah bliver tiltalt for at have svindlet for ni milliarder kroner og forsøg på svindel for yderligere en halv milliard kroner. Svindlen skulle ifølge anklagemyndigheden være sket i fællesskab med Anthony Mark Patterson, der har ageret som hans formodede håndlanger.

Begge er tiltalt for en paragraf, der kan give op til 12 års fængsel.

- Der er tale om ekstremt alvorlig og meget omfattende kriminalitet begået mod den danske stat, og vi mener, at de to tiltalte har begået et kynisk og nøje planlagt bedrageri, hvor de har svindlet sig til mere end ni milliarder kroner fra den danske statskasse, sagde fungerende chef for Søik Per Fiig, da de rejste tiltale i januar 2021.

Begge tiltalte nægter sig skyldige.

Konkret mener de danske myndigheder, at Sanjay Shah og en række andre internationale storsvindlere gennem flere år har de ansøgt om at få udbetalt refusion af udbytteskat på baggrund af fiktive aktiebeholdninger og forfalsket dokumentation.

Svindlen er sket ved, at virksomheder og personer har udfyldt blanketter om refusion af udbytteskat uden at have aktier i danske selskaber - og dermed havde de ifølge danske myndigheder aldrig betalt udbytteskat og derfor heller ikke ret til at få penge tilbage.

Hvad siger han selv til anklagen?

Sanjay Shah erkender, at han har hevet milliarder af kroner, men benægter at han har overtrådt den danske lovgivning.

- Modellen blev skabt til at udnytte et hul i lovgivningen. For der er et hul, sagde han i et interview med Børsen i 2020.

I flere interviews har han også fortalt, at han personligt har stukket syv milliarder kroner i lommen, men det har altså ikke været i strid mod loven.

Når retssagen, der er sat til at gå i gang til januar, begynder, vil han kæmpe med næb og klør for at blive frifundet, lyder i dag fra hans advokater.

- Selvom beslutningen om at udlevere Sanjay Shah er ekstremt skuffende, har Sanjay Shah hele tiden fastholdt sin tro på, at de handler, som denne sag omhandler, var lovlige. Sanjay Shah står fuldt og fast ved dette. Han vil på det kraftigste forsvare sig selv både i de danske og i de London-baserede retssale, siger hans britiske forsvarer, Chris Waters, i en skriftlig kommentar til DR Nyheder.

Hvorfor kommer han først til Danmark nu?

Det har været lidt af en kamp for de danske myndigheder at få udleveret Sanjay Shah til retsforfølgelse i Danmark.

I marts sidste år indgik de danske og emiratiske myndigheder en udleveringsaftale, der skulle muliggøre, at blandt andet Sanjay Shah kunne sendes til Danmark.

Og faktisk klappede fælden for den britiske finansmand få måneder senere. I juni samme år kunne myndighederne i Dubai nemlig meddele, at Sanjay Shah nu var anholdt.

Men så begyndte tovtrækkeriet for alvor. Sagen skulle igennem retssystemet to gange, inden det stod helt klart: Sanjay Shah skulle på en flyver til Danmark og stilles for en dommer.

Den afgørelse var endelig allerede i april i år, og nu kunne det være et spørgsmål om få dage, før han potentielt kunne sætte sine ben på dansk jord, sagde hans advokat.

Ja, faktisk var det kun en endelig underskrift fra justitsministeren i Dubai, der manglede.

Men 'underskriften' har ladet vente på sig og har afventet 'den interne proces i det emiratiske justitsministerium', som sagens anklager, Marie Tullin, formulerede det i september.

Og i oktober lød det så for selvsamme anklager, at Sanjay Shah var under efterforskning i De Forenede Arabiske Emirater, og at den skulle færdiggøres for, at han kunne udleveres.

Siden dengang har der været tavshed hos de danske myndigheder, indtil det i dag er kommet frem, at Sanjay Shah er blevet udleveret til Danmark.

Nu er han i Danmark – hvad kommer der til at ske?

Efter ankomsten til Danmark er Sanjay Shah blevet anholdt.

Ifølge den danske lovgivning skal han stilles for en dommer inden for 24 timer, der skal beslutte, om Sanjay Shah skal varetægtsfængsles, eller om han skal sættes på fri fod.

Det sker ved et grundlovsforhør ved Retten i Glostrup klokken 9.15 i morgen.

Det er suverænt op til dommeren at beslutte, om Sanjay Shah skal fængsles og hvor længe.

Den anden tiltalte i sagen, Anthony Mark Patterson, sidder allerede fængslet, og det er besluttet, at han skal sidde der frem til endelig dom.

Hvis dommeren når frem til, at der er grundlag for en fængsling - for eksempel fordi der er en flugtrisiko - så må Sanjay Shah vente fra sin fængselscelle til sagen begynder.

Den er lige nu sat til at gå i gang til januar, og over 60 retsdage skal den behandles frem til september.

Men Sanjay Shahs forsvarere har allerede meldt ud, at de vil forsøge at få sagen udskudt yderligere.

- Vi vil i morgen, når han fremstilles i grundlovsforhør, anmode retten om, at sagen mod ham udskydes til start i juni i stedet, siger advokat Mikael Skjødt til Børsen.