Der er risiko for, at den mistænkte udbyttesvindler - den britiske skatteekspert Guenther Klar - flygter ud af landet, og derfor skal han varetægtsfængsles, indtil der falder dom.
Det var konklusionen fra dommer Helga Lund Laursen efter et seks timers langt grundlovsforhør ved Retten i Glostrup i dag.
53-årige Guenther Klar er tiltalt for at have svindlet den danske statskasse for 320 millioner kroner med refusion af udbytteskat, og han blev i går udleveret fra Belgien, hvor han har siddet i fængsel dømt for lignende svindel.
Hermed er han den første af de i alt ni tiltalte i udbyttesagen, der er på dansk jord.
Udbyttesagen er en af de største svindelsager i danmarkshistorien, og de danske myndigheder mener, at statskassen i alt blev lænset for 12,7 milliarder kroner af udenlandske svindlere, der udberettiget søgte om refusion af udbytteskat mellem 2012 og 2015.
Den 53-årige var afslappet klædt i en mørkeblå t-shirt og et par slidte cowboybukser, og han lyttede opmærksomt med via sin tolk, men ønskede dog ikke at udtale sig, om hvad han er anklaget for.
Han nægter sig skyldig, fortalte hans forsvarer, Katrine Gottlieb, fra Lundgreens.
Til sidst i grundlovsforhøret tog Guenther Klar dog ordet og fortalte, at han ikke ville flygte, hvis dommeren valgte at løslade ham.
- Jeg har bedt om at blive udleveret til Danmark. Jeg vil gerne have det overstået, så jeg kan komme hjem til min familie i Manchester. Hvis jeg flygtede, ville jeg aldrig komme til at se dem i gen, sagde den 53-årige.
Herunder kan du blive klogere på, hvad udbytteskat er, og hvad der menes, når man taler om refusion af udbytteskat.
Lille østat spiller en nøglerolle
Inden dommeren besluttede at fængsle Guenther Klar, fremlagde sagens anklager, Anders Møllmann, en række dokumenter, der ifølge ham viste, at den tiltalte har svindlet med dansk udbytteskat.
I indledningen af grundlovsforhøret forsøgte forsvaren at få lukket dørene, men efter protester fra DR, Børsen og Finans valgte sagens dommer at lade dørene være åbne.
Derfor kunne anklageren fremlægge, hvordan et selskab i den lille østat Comorerne, der er notorisk kendt som skattely, spiller en nøglerolle i sagen mod briten.
Ifølge den danske anklagemyndigheds påstand var selskabet ejet af den tiltalte, selv om han havde indsat en stråmand for at sløre sine spor. Hovedpersonen selv har flere gange nægtet at have noget at gøre med selskabet.
Selskabet, der havde navnet Salgado Capital inden sin opløsning, lavede en række dokumenter, fik det til at se ud, som om at der lå rigtige aktier bag en række ansøgninger om at få refunderet udbytteskat, lyder anklagen.
De papirer blev så brugt til at anmode om refusion af udbytteskat 147 gange, og det lykkedes ifølge den danske anklagemyndighed at vriste 320 millioner kroner uberettiget op af statskassen.
Det var blandt andet nogle særlige, små amerikanske pensionsordninger, der med papirerne fra Salgado Capital bad om tilbagebetaling af udbytteskat, de påstod at have betalt i Danmark.
Men aktierne i store danske selskaber som Novo Nordisk, Carlsberg og Maersk havde aldrig været ejet af de amerikanske pensionsordninger.
Derfor havde de aldrig betalt udbytteskat og var derfor af gode grunde ikke berettiget til at få pengene refunderet, lyder påstanden.
- Det er papirhandler. Man kunne ligeså godt have handlet med grise eller luft, sagde Anders Møllmann.
Ligeledes blev to selskaber i henholdsvis Luxembourg og Storbritannien brugt i det formodede svindelnummer.
Hvis de i alt fire selskaber skulle have ejet de aktier, som de havde anmodet om refusion af udbytteskat for, så skulle de fire selskaber have ejet aktier for ejer 70 milliarder kroner, fremgik det af specialanklager Anders Møllmanns forelæggelse.
I alle de fire selskaber var det den 53-årige britie, der trak i trådene, påstår den danske anklagemyndighed.
- Det er vores opfattelse, at det var Guenther Klar, der var bagmanden, og at han har fået langt det største udbytte af de penge, der blev udbetalt, sagde specialanklager Anders Møllmann.
Anklage: Pengene endte i Klars lomme
Comorerne var dog ikke endestation for de mange millioner kroner, som den danske statskasse udbetalte i refusion af udbytteskat i de formodede svindelnummer.
Dansk politi mener nemlig, at pengene havnede på tre konti i skattelyet Caymanøerne, som alle var styret af Guenther Klar.
Specialanklager Anders Møllmann fortalte, at politiet har lavet en pengestrømsanalyse og fundet frem til, at der stod mere end en halv milliard kroner på Salgados Capitals konti i skattelyet.
Det er altså ikke kun de 320 millioner kroner fra den danske sag, men også millioner af kroner andre europæiske lande angiveligt uberettiget har tilbagebetalt i udbytteskat til briten.
- De 587 millioner kroner på Salgados konti, der bliver sat ind mellem 2012 og 2015, kommer fra refusion af udbytteskat - herunder de 320 millioner kroner fra Danmark, sagde Anders Møllmann.
Af de 587 millioner kroner blev en mindre del udbetalt til ejerne af de amerikanske pensionsordninger, fortalte specialanklageren.
Allerede dømt i Belgien
Anklagen i Danmark er ikke den eneste sag, som Guenther Klar skal kæmpe mod. I april blev han nemlig idømt fire års fængsel i Belgien for at have stukket 89 millioner kroner uberettiget i lommen.
Her brugte han et lignende setup, hvor Salgado Capital på Comorerne igen spillede en nøglerolle.
- Det var en fuldstændig identisk modus, og det har Klar selv forklaret i afhøringer i Belgien, sagde specialanklager Anders Møllmann under dagens grundlovsforhør.
Den svindeltiltalte har anket dommen i Belgien, som allerede er afsonet, hvorfor man har kunnet udlevere ham til Danmark.
Straffesagen mod den 53-årige er sat til at begynde 11. oktober.
Det er en sag, man tager meget alvorligt, sagde chefpolitiinspektør i NSK Mikael Wern, da Guenther Klar i går blev udleveret.
- Der er tale om særdeles alvorlig og omfattende kriminalitet begået mod den danske stat, med det formål at svindle statskassen for flere hundrede millioner kroner, sagde han.
Herunder kan du læse mere om, hvordan Europa blev plyndret for utallige milliarder af kroner i udbytteskat.