Han er tiltalt for at svindle Danmark for 320 millioner - nu er han idømt fængsel i Belgien

53-årig brite dømt til fire år bag tremmer i Belgien.

En mand, der er tiltalt for at have svindlet den danske statskasse for 320 millioner kroner, skal fire år i fængsel i Belgien i en lignende sag.

I den brede danske offentlighed er der nok ikke mange, der kender den 53-årige brite Guenther Klar, selv om han spiller en central rolle i Danmarkshistoriens største svindelsag, udbyttesagen.

Hos flere myndigheder i Europa har man i flere år haft ham på radaren mistænkt for svindel for astronomiske millionbeløb. Det har nu ført til, at han netop er idømt fire års fængsel i Belgien.

De danske myndigheder har ham også på sigtekornet og har tiltalt ham for at have svindlet statskassen for 320 millioner kroner i en sag med klare paralleller til den belgiske.

Derfor har den danske anklagemyndighed også fulgt nøje med i retssagen i Belgien, hvor dommen blev afsagt 21. april.

Guenther Klar er nemlig den første af de i alt ni personer, der er tiltalt for at have plyndret Danmark i udbyttesagen, som er blevet fundet skyldig i lignende kriminalitet i et andet land.

I alt blev den danske statskasse lænset for 12,7 milliarder kroner ifølge myndighederne.

I Danmark risikerer den 53-årige brite op til 12 års fængsel, fremgår det af anklageskriftet. Det samme gør den formodede hovedbagmand i udbyttesagen, Sanjay Shah. Han er tiltalt for at have lænset statskassen for cirka ni milliarder kroner.

- Der er tale om en meget alvorlig og omfattende sag, og der ligger en flerårig, kompliceret efterforskning til grund for tiltalen, sagde Per Fiig, der er chefanklager i National Enhed for Særlig Kriminalitet, i marts 2022, da tiltalen blev rejst mod Guenther Klar.

Fastholdt sin uskyld

Ifølge den 32 sider lange dom i Belgien var drejebogen den samme, som han angiveligt brugte til at hive 320 millioner kroner op af statskassen i Danmark.

Guenther Klar var hovedmanden bag det nøje planlagte svindelnummer, hvor han gennem mere end tre år indsendte ansøgninger til de belgiske skattemyndigheder for at få refunderet udbytteskat.

Han forsøgte at vriste samlet 22,7 millioner euro - cirka 170 millioner kroner - op af den belgiske statskasse, hvoraf det lykkedes at få udbetalt lidt over 80 millioner kroner. Af det beløb fik Guenther Klar selv størstedelen.

Men der var ifølge den belgiske dom et alvorligt problem ved den nu dømte svindlers metode.

Briten ejede slet ikke de aktier, der var grundlaget for at kunne søge om at få refunderet udbytteskat. Ansøgningerne, han indsendte, var rene forfalskninger.

Ifølge belgiske medier fastholdt han i retten, at der ikke var noget ulovligt ved hans tilbagesøgning af udbytteskat, og at det tidligst blev ulovligt i 2019.

Foruden fængelsstraffen er han i fællesskab med sit eget selskab dømt til at tilbagebetale 6,7 millioner euro, og så må han ikke drive virksomhed i Belgien i ti år.

Flere andre personer har også været mistænkt i sagen - de har dog undgået retsforfølgelse, da de betalte alle penge tilbage.

Guenther Klar har en måned til at beslutte, om han vil anke dommen.

Herunder kan du blive klogere på, hvad udbytteskat er, og hvad der menes, når man taler om refusion af udbytteskat.

Skattelyet Comorerne

Den danske anklagemyndighed har ingen kommentar til dommen.

Men hvis man bladrer igennem dommen fra Belgien, så kan man læse, at de belgiske og danske myndigheder har samarbejdet om efterforskningen.

Lighederne mellem den belgiske og danske sag står da også nærmest i kø.

Et selskab i den lille østat Comorerne, der er notorisk kendt som skattely, spiller nemlig en nøglerolle i begge sager.

Ifølge den belgiske dom - og den danske anklagemyndigheds påstand - var selskabet ejet af Guenther Klar, selv om han havde indsat en stråmand for at sløre sine spor.

Selskabet, der har navnet Salgado Capital, fik det til at se ud som om, at der lå rigtige aktier bag ansøgningerne, og der var betalt udbytteskat.

De papirer blev så brugt til at anmode om refusion af udbytteskat 159 gange for i alt 22,7 millioner euro. 85 gange lykkedes svindelnummeret.

Det var blandt andet nogle særlige, små amerikanske pensionsordninger, der med papirerne fra Salgado Capital bad om tilbagebetaling af udbytteskat, de påstod at have betalt i Belgien.

Pengene fra det belgiske svindelnummer endte dog kun i meget begrænset omfang hos de amerikanske pensionsordninger. Ifølge dommen førte den britiske svindler størstedelen af pengene til konti i Storbritannien, Caymanøerne og De Forenede Arabiske Emirater.

Guenther Klar har ifølge den danske anklagemyndighed brugt et nærmest identisk setup - hvor Salgado Capital havde en lignende hovedrolle - til at plyndre den danske statskasse, og han er varetægtsfængslet in absentia ved en dansk domstol og begæret udleveret.

Den danske straffesag mod Guenther Klar er sat til at gå i gang til oktober.

Men om det kan lade sig gøre, kommer til at afhænge af, om Guenther Klar anker dommen i Belgien. Desuden er det ikke offentliggjort, om der er lavet en aftale mellem de belgiske og danske myndigheder om udlevering til retsforfølgelse i Danmark.

Den danske anklagemyndighed har ikke nogen kommentarer til dommen i Belgien, og hvilken betydning den kan have for den danske straffesag mod Guenther Klar.

DR Nyheder har uden held forsøgt at få en kommentar fra både Klars britiske og belgiske forsvarsadvokat. Hans danske advokat har ingen kommentar til sagen.

Guenther Klar har også en forbindelse til Sanjay Shah. De to mødtes helt tilbage i 2010 for at undersøge udbytteskatte-fiduser i forskellige europæiske lande. Det fremgår af retsdokumenter fra Tyskland, hvor der også er rettet anklager mod Sanjay Shah.

I Danmark er Shah og Klar dog tiltalt i hver deres sag.

Sanjay Shah blev i april dømt til udlevering til retsforfølgelse i Danmark, men han er stadig ikke udleveret til Danmark - læs herunder, hvad der kommer til at ske, når han sætter sine ben på dansk jord.

Herunder kan du læse mere om, hvordan Europa blev plyndret for utallige milliarder af kroner i udbytteskat.