10. januar 2025 er skæringsdatoen.
Her risikerer mere end 720.000 danske boligejere at skulle betale renter af en forkert skatterabat.
Skattevæsnet har nemlig med åbne øjne sat en forkert rabat i drift, der betyder, at en stor del af landets boligejere får en for stor rabat, som de senere skal betale tilbage som restskat eller betale renter af som et lån.
Tip os:
- •
Kender du noget til sagen? Alle tip behandles seriøst og fortroligt.
- •
Skriv til vurdering@dr.dk eller fra en krypteret mail til vurdering@proton.me
Der er dog en tredje mulighed, hvor du kan slippe udenom at skulle betale renter.
Men uret tikker, hvis du vil nå at gøre brug af metoden, for fra 10. januar kan den forkerte rabat nemlig komme til at koste i kroner og øre.
Læs mere om dine muligheder i guiden her.
Hvorfor sker det?
Cirka 720.000 danske boligejere er havnet i en klemme, fordi skattevæsnets it-system ikke kan trække to tal fra hinanden på din forskudsopgørelse.
Et flertal i Folketinget stemte sidste år for, at det er okay, at rabatten ikke virker på forskudsopgørelserne for 2024 og 2025, selvom det giver renter og skjulte skattesmæk.
Problemet omhandler den såkaldte skatterabat, som blev indført ved overgangen til det nye boligskattesystem 1. januar 2024.
Skatterabatten betyder, at din boligskat ikke kan stige mere fra 2023 til 2024, end den kunne, hvis de gamle skatteregler blev videreført.
Hvis ens ejendomsvurdering er steget markant, så man på papiret står til at stige i skat, har man altså en beskyttelse i skatterabatten.
Kun hvis du har overtaget din nuværende bolig efter 1. januar i år, vil du ikke være beskyttet af skatterabatten.
Problemet er bare, at skattevæsnets it-system ikke kan finde ud af at regne rabatten korrekt ud, hvis den ene af de to boligskatter er steget, mens den anden er faldet.
Er jeg ramt?
Hvis du er blandt de cirka 720.000 boligejere, så skulle du gerne i denne uge have fået et brev fra Vurderingsstyrelsen - eller også får du det snart.
I brevet står der: 'Du får et lån, fordi vi har opkrævet for lidt i boligskat'.
Cirka 75.000 ud af de 720.000 boligejere fik i april et andet brev om problemet. De 75.000 vurderes nemlig til at have over 5.000 kroner ud at svømme, mens de resterende boligejere vurderes at skylde beløb under denne grænse.
Men efter at DR Nyheder tog sagen op igen, har Vurderingsstyrelsen valgt at sende breve til alle.
I det nye brev står der dog ikke ét ord om, at den for lidt betalte boligskat skyldes, at skattevæsnet ikke kan regne skatterabatten korrekt ud.
Her kan du se forskellen på brevet fra april og det nye brev fra denne uge:
Skatteministeriet har dog mindst siden januar i år kendt til omfanget af problemet, men cirka 645.000 danskere har altså måtte vente indtil sidste øjeblik med at få beskeden.
Tjek derfor din digitale post for et brev fra Vurderingsstyrelsen. Du kan også bruge guiden herunder til at se, om du i første omgang risikerer en forkert rabat.
Herunder kan du se, hvorfor boligejere risikerer at få et skattesmæk. Explaineren blev lavet sidste år, da DR Nyheder første gang afdækkede it-problemerne.
Du har lige nu tre muligheder.
To af mulighederne risikerer at koste dig penge, og den sidste betyder, at du i omkring tre måneder skal hive penge ud af banken og have dem stående hos skattevæsnet.
Hvad sker der, hvis jeg ikke gør noget?
Hvis du får en forkert rabat, og du endnu ikke har gjort noget på din forskudsopgørelse for 2024, så er du med stor sandsynlighed stadig tilmeldt den såkaldte indefrysningsordning.
Hvis du ikke husker at have tilmeldt dig ordningen, så er det fordi, at det er noget skattevæsnet automatisk har gjort for dig.
Ordningen betyder, at stigninger i din boligskat vil blive lavet til et lån, som først skal betales den dag, du sælger din bolig.
Den forkerte rabat vil derfor blive til et tillægslån, hvis du ikke gør noget.
Lånet for skatten i 2024 bliver stiftet i marts 2025, når din årsopgørelse lander. Men du betaler allerede renter af lånet fra og med den 1. januar 2025.
Renten for 2025 er 2,66 procent, men renten bliver fastsat for hvert skatteår og kan derfor både stige og falde fremover.
Jeg vil beholde indefrysning, men ikke tillægslån?
Hvis du ikke ønsker tillægslånet for den forkerte rabat, men stadig gerne vil være tilmeldt den generelle indefrysning af skattestigninger, skal du fravælge lånet senest den 31. december 2024.
Du skal bruge en blanket, som Vurderingsstyrelsen har lavet, for at fravælge dit tillægslån uden at framelde dig indefrysningen.
Det kan du gøre for både 2024 og 2025, da rabatten på forskudsopgørelsen for 2025 også vil blive forkert, da it-systemet ikke er færdigudviklet.
Hvis du ejer flere ejendomme, skal du udfylde en blanket for hver ejendom.
Mikkel Rump fra Gentofte er én af de cirka 720.000 danskere, der får en for stor rabat. Se hans reaktion i indslaget fra 11. november her:
Når du udfylder blanketten for at slippe ud af tillægslånet, skattevæsnet automatisk har oprettet til dig, så beder styrelsen dig om at oplyse det såkaldte BFE-nummer.
Det er en flercifret talkode, som bruges til at identificere en bestemt fast ejendom - som BFE altså er en forkortelse af.
Hvordan finder du så nummeret for din bolig?
Du skal ind på hjemmesiden ois.dk, hvor du skal slå din adresse op.
Du finder BFE-nummeret under 'Oftest anvendte informationer' oppe i toppen af hjemmesiden.
Herefter skal du selv taste nummeret ind i blanketten sammen med dit navn, din adresse og dit cpr-nummer.
Virker det ikke, eller har du ikke mulighed for at bruge den digitale løsning, skal du i stedet ringe på telefonnummeret 72 22 16 16, skriver Vurderingsstyrelsen på sin hjemmeside.
Jeg har allerede frameldt mig indefrysning?
Hvis du er en af dem, der helt har frameldt indefrysningsordningen på din forskudsopgørelse for 2024, så bliver den forkerte rabat i stedet til en restskat.
Restskatten skal betales ved årsopgørelsen i marts 2025, men ifølge Vurderingsstyrelsen så løber der allerede automatisk renter på din restskat fra 1. januar.
Du vil derfor blive forrentet af den forkerte rabat i et par måneder og skal derfor stadig have penge op af lommen.
Jeg vil ikke betale renter - hvad gør jeg?
Den sidste mulighed er ikke den nemmeste af de tre.
For skattevæsnet oplyser ikke i alle tilfælde, hvor meget den forkerte rabat kommer til at koste den enkelte.
Som tidligere forklaret så vil framelding af indefrysning eller af tillægslånet kunne betyde et skattesmæk på din årsopgørelse for den forkerte rabat.
Du har dog også den mulighed, at du frivilligt kan indbetale penge til en eventuel restskat nu for at dæmme op for et eventuelt smæk i marts.
Men du har lidt travlt, da det skal ske senest 31. december, hvis du vil gøre brug af den løsning.
Sådan gør du:
- •
Log ind på skat.dk
- •
Klik ’Betal skat'
- •
Klik 'Betal forud'
- •
Klik 'Betal skat for 2024’
- •
Indtast beløb og klik 'Betal med dankort'.
Dermed hiver du pengene ud af din egen konto og stiller dem på en konto hos skattevæsnet i stedet, indtil årsopgørelsen er gjort op.
Problemet er så at finde ud af, hvornår du har indbetalt nok til at undgå en restskat.
Her bliver det rigtig svært at guide dig videre.
Hvis du er én af de 75.000, der har modtaget et brev om den forkerte rabat i april, så er der formentlig et overslag med et cirkabeløb i brevet.
Men er du helt på bar bund og gerne vil slippe for renter, så kan du forsøge at bruge guiden herunder.
Husk, at hvis du ejer en bolig sammen med en anden, så gælder problemet for jer begge.
I skal dermed hver især framelde jer lånet og indbetale penge, hvis I begge vil undgå restskatten.
Som ejere deles man om skatten og betaler løbende hver især sin egen del af den via træk i ens indkomst på forskudsopgørelsen.
Derfor skal I også regne det skyldige beløb ud for hver enkelt person, som ejer boligen.
Med andre ord er det ikke nok, at kun én ejer reagerer, hvis I er flere der gerne vil framelde lån, indefrysning eller indbetale penge.