24 sider langt dokument afslører Sanjay Shahs 22 ejendomme og to milliarder i banken - men hvor er resten af pengene?

Sanjay Shah skal have konfiskeret over syv milliarder kroner, men indtil videre har dansk politi ikke engang fundet halvdelen.

Sanjay Shah fik i går danmarkshistoriens hårdeste straf for økonomisk kriminalitet. (Foto: © Christopher Pike, Associated Press)

Den dømte udbyttesvindler Sanjay Shah tabte på flere fronter i går, da Retten i Glostrup idømte ham 12 års fængsel for svindel med udbytteskat for over ni milliarder kroner.

For ud over at få danmarkshistoriens suverænt hårdeste straf for økonomisk kriminalitet så besluttede retten også, at den 54-årige brite skal have konfiskeret lige over 7,2 milliarder kroner.

Det astronomiske beløb er nemlig, hvad retten mener, at Sanjay Shah har stukket ned i lommen, efter at han igennem tre år fra 2012 til 2015 var hovedmanden i det kæmpemæssige fupnummer over for den danske statskasse.

Men får Danmark så alle 7,2 milliarder kroner tilbage?

I forbindelse med dommen har retten publiceret 24 sider på sin hjemmeside, hvor den redegør for dommens præmisser, og altså hvorfor Sanjay Shah har fået 12 år på vand og brød.

Derudover står der også en udførlig beskrivelse af, hvad det indtil nu er lykkedes dansk politi at få beslaglagt af den svindeldømtes værdier. Aktiver, som nu skal konfiskeres.

Og når man ser ned gennem den flere sider lange beskrivelse, står det klart, at der er et godt stykke op til de 7,2 milliarder kroner.

I alt udgør de beslaglagte værdier ifølge DR Nyheders oplysninger cirka tre milliarder kroner.

Derudover skal det siges, at Sanjay Shah har valgt at anke dommen til frifindelse i landsretten.

Hvis han får held med den anke, så vil hans aktiver ikke blive konfiskeret, og under alle omstændigheder vil der altså gå lang tid, før pengene kan ende i statskassen.

Du kan læse mere om refusion af udbytteskat i grafikken herunder:

22 ejendomme i Storbritannien

I præmisserne for dommen kom det frem, at Sanjay Shah skal han have konfiskeret i alt 19 ejendomme i London og tre i Plymouth.

- Tiltalte har forklaret, at ejendommene er købt for midler, der stammer fra tilbagesøgning af udbytteskat fra Danmark og Belgien, og han accepterer, at ejendommene konfiskeres, såfremt han findes skyldig, lyder det i dommens præmisser.

Flere af ejendommene ligger på meget fashionable adresser i London, og der er eksempler på handelspriser over 100 millioner kroner.

I alt er der konfiskerede ejendomme for cirka en milliard kroner. Der er kun én ting, der er gået Sanjay Shahs vej.

Hans kone, Usha Shah, får lov til at beholde sin del af en bolig i Wembley, som anklagemyndigheden ellers ville konfiskere.

Det er dog ikke luksusboligerne, som lige nu kommer til at skæppe mest i den danske statskasse. Det er de kolde kontanter.

Her får Sanjay Shah sin dom af dommer Nanna Blach:

Sanjay Shah overtog nemlig kontrollen med den tyske Varengold Bank, mens svindlen tog fart.

Her placerede han en stor sum af gevinsten for udbyttesvindlen. Den manøvre har også betydet, at Shah er tiltalt i Tyskland for hvidvask.

Altså at han har forsøgt at vaske svindelmilliarderne rene gennem sit ejerskab af Varengold Bank.

Ud over de penge har Sanjay Shah og hans selskaber mindre summer stående i flere andre europæiske banker, så beløbet samlet løber op i cirka to milliarder kroner.

- Tiltalte har forklaret, at indeståenderne stammer fra overførsler fra Solo, og at han ikke har indvendinger mod, at pengene konfiskeres, hvis han findes skyldig.

- Efter de dokumenterede oplysninger finder retten det godtgjort, at indeståenderne stammer fra de overførsler vedrørende refusion af udbytteskat, som Solo modtog fra de danske skattemyndigheder, lyder det i dommens præmisser.

Her fortæller erhvervskorrespondent Jakob Ussing om konfiskationen:

Hvad så med resten af pengene?

Der er altså et godt stykke fra de cirka tre milliarder kroner, der er beslaglagt, til de 7,2 milliarder kroner, som Sanjay Shah har fået ud af svindlen.

Ifølge specialanklager Marie Tullin, der har ført byretssagen mod Sanjay Shah, så har politiet ikke opgivet at finde resten af pengene.

- Det er politiets sporingsenheds opgave at prøve at finde resten af pengene - op til de syv milliarder kroner, sagde hun kort efter dommen.

Men selv hvis det ikke skulle lykkedes politiet at finde flere af den svindeldømtes aktiver, så betyder det ikke, at alle pengene er tabt.

Der er nemlig et parallelt spor til straffesagen mod Sanjay Shah og de andre tiltalte i udbyttesagen.

De danske skattemyndigheder har nemlig rejst en række civile sager over hele verden.

I dag har de civile sager kørt i omkring syv år, og der verserer aktuelt sager mod cirka 450 personer og selskaber i USA, England, Dubai, Malaysia, Canada, Holland og Danmark.

Sanjay Shah er for eksempel dømt i en civil sag i Dubai, hvor han sammen med sin kone og en af hans tidligere medarbejdere er blevet dømt til at betale 8,5 milliarder kroner til Danmark.

Ifølge DR Nyheders oplysninger er der dog kun fundet værdier i ørkenstaten for et par hundrede millioner kroner.

En tegning fra december sidste år, da Sanjay Shah blev fremstillet i grundlovsforhør. (Foto: © Jesper Andkjær, Ritzau Scanpix)

Muligt skattekammer

Den største af de civile sager foregår lige nu i London, hvor Sanjay Shah og stribevis af andre personer og selskaber er stævnet for omkring 12 milliarder kroner.

London er helt central for sagen, da det var her, at Sanjay Shah stiftede sit selskab Solo Capital, der orkestrerede det kæmpe svindelnummer.

Retssagen har kørt siden april i år og forventes først at blive afsluttet i april 2025 efter omkring 100 retsmøder. Men selv hvis de danske skattemyndigheder vinder sagen, er der risiko for, at den bliver anket.

Derfor kan det have lange udsigter, før en eventuel sejr for skattemyndighederne vil få guldet til at flyde tilbage til statskassen.

Det andet helt store retsopgør foregår i USA, hvor hovedsagen begynder i januar næste år.

Sagen er særligt rejst mod de selskaber, som indgik i Sanjay Shahs handelssystem og ansøgte om at få udbytteskat tilbagebetalt, selv om de aldrig havde ejet danske aktier og dermed betalt udbytteskatten i første omgang.

Og hvis Danmark vinder de sager, så kan der, foruden den konkrete gevinst ved retssagerne, åbne sig et andet muligt skattekammer.

Ifølge DR Nyheders oplysninger er det vurderingen fra de advokater, der fører sagen for de danske myndigheder, at der kan være skjult kæmpe summer fra udbyttesvindlen i skattely.

Hvis de danske myndigheder vinder den amerikanske sag, er forhåbningen, at disse skattely vil frigive oplysninger, der kan føre til pengene fra svindlen.

Det samlede civile spor er dog en dyr omgang for den danske statskasse.

Det er - med væsentlig usikkerhed - forventningen, at udgifterne til de mange sager løber op i 4,3 milliarder kroner. Skattemyndighederne vurderer samtidig, at man vil kunne få mellem 8,5 og 9,5 milliarder kroner tilbage i statskassen i sagerne.

Hermed vil mindst tre milliarder kroner aldrig komme tilbage til Danmark. Det er nemlig myndighedernes vurdering, at der mellem 2012 og 2015 samlet blev svindlet for 12,7 milliarder kroner.

'Har redegjort for hver en penny'

Men hvad siger Sanjay Shah selv om de forsvundne milliarder?

Kort efter at dommen blev givet i går eftermiddags, offentliggjorde TV 2 et interview med storsvindleren fra Vestre Fængsel.

Her spurgte journalisten direkte: Hvor er vores penge?

- Jeg har redegjort for hver en penny, sagde Sanjay Shah, som havde ladet sig interviewe for lidt over to uger siden.

Hvor er de? Hvor er pengene?

- Nogle af pengene er i fast ejendom. Størstedelen af pengene er faktisk kontanter i Europa. Jeg kan ikke give for meget væk, men det hele er frosset (indefrosset af de danske skattemyndigheder, red.), sagde han.

Resten af pengene var brugt på blandt andet fejlslagne investeringer og topadvokater, der hjælper ham under retsopgøret, sagde Shah.

Her analyserer erhvervskorrespondent Jakob Ussing på dommen i går: