Roger Lehman var blot 24 år, da han kom under Sanjay Shahs vinger.
Og selvom han intet vidste om handel med aktier, så blev han en central del af Sanjay Shahs formodede svindelsetup og fik et større millionbeløb for sit arbejde.
I dag er Roger Lehman lige fyldt 36 år og er et af nøglevidnerne i straffesagen mod briten, der er tiltalt for at have lænset statskassen for refusion af udbytteskat for ni milliarder kroner.
Lehman var dog ikke til stede i dag i Retten i Glostrup, og han blev i stedet afhørt over en skrantende videoforbindelse fra sit hjem i Florida.
På grund af tidsforskellen gik afhøringen først i gang klokken 11 - altså klokken fem om morgenen Florida-tid.
Derfor så Lehman lettere døsig ud, da han troppede op på videoforbindelsen iklædt en lyseblå skjorte.
Da du blev afhørt af dansk politi i 2021, forklarede du, at du fik 18 til 19 millioner dollars (ca. 120 millioner kroner) fra Sanjay Shah og hans selskaber?
- Det var nok det beløb, jeg fik, sagde Roger Lehman.
Til jobsamtale med Sanjay Shah
Men hvordan endte en ung mand i starten af 20'erne med at blive mangemillionær og havne i Sanjay Shahs spindelvæv af selskaber, der har ført til, at den danske statskasse har mistet flere milliarder af kroner?
Den i dag 36-årige Roger Lehman forklarede i indledningen af sin afhøring, at han har en bachelor i forretningsledelse fra universitetet i Connecticut.
Han arbejdede med refusion af udbytteskat for et selskab i New York, da han i 2012 blev kontaktet af Sanjay Shah, der ville ansætte ham.
Desuden havde han vigtig viden om Sanjay Shahs konkurrenter, har Sanjay Shah forklaret under retssagen.
- Var det Sanjay Shah, du var til samtale ved?, spurgte anklager Marie Tullin
- Jeg mener, at det både var Sanjay Shah og Raj Shah (ledende medarbejder i Solo, red). Jeg havde en konkurrenceklausul i min ansættelse. Og fordi jeg tænkte, at de ville have mig til at udføre lignende arbejde, så var jeg nervøs for, at jeg ville overtræde den.
Derfor fik Roger Lehman ansættelse hos en ven af Sanjay Shah, men det var stadig Shah, der betalte hans løn.
Først i 2013 får den unge mand ansættelse direkte hos Shahs selskab og efter få måneders ansættelse bliver han for alvor en central brik i det formodede svindelnummer.
Det er også her, at Roger Lehman forgyldes med flere millioner dollars.
Du kan læse mere om refusion af udbytteskat i grafikken herunder:
Styrede 49 små pensionsordninger
I efteråret 2013 bliver Roger Lehman nemlig en central del af den handelsmodel, som Sanjay Shah og hans forretningspartnere brugte til at hive milliarder af kroner op af den danske statskasse mellem 2012 og 2015.
En model, som Sanjay Shah har forklaret udnyttede 'et hul i den danske skattelovgivning', og som briten selv fik syv milliarder kroner ud af.
Shahs selskab havde en afdeling, der blev kaldt GSS, og som havde flere end 200 kunder, der brugte afdelingen til at søge om refusion af udbytteskat i Danmark.
Blandt kunderne var 189 små pensionsordninger fra USA.
Denne selskabskonstruktion er central i det formodede skatteangreb mod Danmark. Pensionsordningerne, hvis officielle navn er 401(k), gør det muligt for helt almindelige amerikanere at spare op til deres pension på gunstige skattevilkår.
Men selskaberne er også særlige, fordi de ikke skal betale udbytteskat af danske aktier.
Det er i disse pensionsordninger, hvor Roger Lehman fik en central rolle. Han oprettede selv flere, hvilket på et øjeblik gør den unge mand meget velhavende.
- Jeg får en million dollars, da jeg opretter den første pensionsordning i juli 2013, sagde Roger Lehman.
Hvem spørger dig, om du vil oprette pensionsordningen?, spørger anklager Marie Tullin.
- Jeg mener, at det var Sanjay Shah.
Men det, der får alvor, gør Lehman hovedrig er, at han får en stribe af nye pensionsordninger med i Sanjay Shahs handelsmodel.
Han ender med at styre en hel række pensionsordninger, der på papiret ejer bunker af aktier i de største danske virksomheder for mange milliarder.
Det er pensionsordninger, som Lehman har fået venner og bekendte til at oprette og herefter handle gennem Sanjay Shahs system.
For hver kunde Lehman skaffer, får han flere hundrede tusinde dollars.
Roger Lehmans rolle i pensionsordningerne er herefter at foretage handlerne med de danske aktier. Det er dog ikke handler, som han har den store indflydelse på.
Dagen inden han skulle handle på vegne af pensionsordningerne, fik han nemlig hver gang en mail fra Sanjay Shahs løjtnant, Anthony Mark Patterson om, hvilke aktier han skulle handle.
Gjorde du, hvad Sanjay Shah bad dig om gennem hele perioden?, spurgte anklageren.
- Jeg tror, at svaret på det er ja. Men det var ikke fordi, at han ringede til mig med daglige instruktioner, sagde Roger Lehman.
Det var dog ikke helt uden betænkeligheder, at amerikaneren indledte sit arbejde som børsmægler for de mange pensionsordninger.
Han fik dog besked om, at danske advokater havde sagt god for modellen, og han opsøgte også selv juridisk rådgivning.
- Jeg talte med andre advokater, som bekræftede mig i, at det var juridisk i orden, sagde han i retten.
Men måske havde amerikaneren ret i sine bekymringer.
For ifølge den danske anklagemyndighed havde Sanjay Shah skabt et lukket handelskredsløb.
Det gjorde han med et papirspor, der fik det til at se ud som om, at hans kunder ejede aktierne og dermed havde krav på refusion af dansk udbytteskat.
Kunderne - selskaber som Shah reelt selv kontrollerede - ejede dog aldrig nogle aktier og fik derfor ikke noget udbytte. Derfor havde de selvsagt ikke ret til at få refunderet udbytteskat, lyder anklagen.
Boede i lejlighed på Manhattan
Mens Roger Lehman styrede de mange pensionsordninger, får han også et nært forhold til Sanjay Shah.
Tidligere under retssagen fortalte Sanjay Shah, at han betragtede Roger Lehman som en nær ven.
Derfor fik Roger Lehman lov til kvit og frit at bo i Sanjay Shahs lejlighed på Manhattan, som han betalte 11.000 dollars om måneden for at leje.
- Roger boede på et lille værelse, så jeg bad ham om at bruge min lejlighed, når han skulle arbejde, og passe den, når jeg eller mit personale ikke var i byen, sagde Sanjay Shah.
Lehman bekræftede også, at han boede gratis hos Sanjay Shah gennem næsten et år i 2014. Det var også fra den lejlighed, at han arbejdede og styrede de mange pensionsordninger.
- Jeg tænkte, at det var fordi, at Sanjay Shah ville have et kontor der, og at det her var en bekvem måde, sagde Lehman.
Sanjay Shah og Roger Lehman har ikke talt med hinanden i flere år. Den formodede svindel af den danske statskasse blev opdaget efter sommerferien i 2015, og de to tidligere 'nære venner' har ikke drøftet sagen.
Roger Lehman blev selv sigtet, efter den formodede svindel blev opdaget.
I 2021 blev den sigtelse dog frafaldet. Til gengæld har de danske skattemyndigheder sagsøgt ham i USA for at få de penge tilbage, som Lehman har fået ud af den mulige svindel.
Den 36-årige amerikaner bestrider, at han skal betale pengene tilbage til den danske statskasse.
Sanjay Shah er også selv stævnet i flere lande for mange milliarder kroner. I den danske straffesag risikerer han op til 12 års fængsel, hvis han findes skyldig.
Han har gennem hele sagen nægtet at have gjort noget galt.
Sagen mod Sanjay Shah er i dag blevet kraftigt afkortet, da parterne er enige om så mange af de faktiske forhold, at der behov for væsentligt færre vidner.
Indtil nu var det planen, at den skulle frem til juni næste år, men nu forventes der dom inden jul.