Prins Henrik skal ligge på 'smertens leje': Dronninger og konger har gjort det samme

Danskerne får mulighed for at sende prins Henrik godt på vej i Christiansborg Slotskirke.

Danskerne stod i lang kø foran Christiansborg Slotskirke i november i år 2000 for at se dronning Ingrids kiste.

På lørdag bliver de tunge døre til Christiansborg Slotskirke åbnet for danskere, der vil sige et sidste farvel til prins Henrik.

Kisten skal i tre dage stå på castrum doloris, der er latin for sørgeforhøjning.

Det er en måde at vise en afdød prominent person på i dennes magt og vælde, og hedder på dansk at ligge på 'smertens leje'.

Castrum doloris er i modsætning til lit de parade, hvor liget ligger frit til beskuelse.

Prinsen får modsat andre kongelige ingen statsbegravelse, fordi han ønskede en mindre ceremoni.

Men traditionen med at ligge til offentligt skue i en lukket kiste er meget kongelig.

Før prins Henrik lå senest dronning Ingrid i år 2000 og før hende Kong Frederik 9. i 1972 på samme måde inden selve begravelsen.

BILLEDER Kongelige på 'smertens leje'

  • Danskere ved dronning Ingrids kiste i Christiansborg Slotskirke 11. november år 2000. Kisten stod på den særlige sørgeforhøjning, som prins Henriks også skal stå på. (Foto: © BAX LINDHARDT, Scanpix)
  • Kisten med dronning Ingrids mand, Kong Frederik 9, stod også på castrum doloris i Christiansborg Slotskirke. I forgrunden ses løver af sølv (de står normalt på Rosenborg slot), der "vogter kongens kiste. (Foto: © WILLY HENRIKSEN, Scanpix)
  • Her føres hans kiste fra Amalienborg Slot til Christiansborg Slotskirke, inden han blev ført til Roskilde Domkirke. (Foto: © Egon Engmann, Scanpix)
  • Frederiks 9.'s far, Kong Christian 10., lå castrum doloris i Christiansborg Slotskirke. (Foto: © ukendt, Scanpix)
  • Dronning Alexandrine, som døde d. 28. december 1952, lå castrum doloris i Sankt Lukas Stiftelsens kirke i Hellerup. Hun var gift med kong Christian 10. (Foto: © Mogens Amsnæs, Scanpix)
1 / 5

Bryder kongelig tradition

Der har siden 1746 været skik for, at medlemmer af det danske kongehus lå til offentligt skue i Christiansborg Slotskirke nogle dage før bisættelsen i Roskilde Domkirke.

Prins Henrik har valgt, at hans bisættelse på tirsdag skal foregå i slotskirken, og at han derfra skal brændes. Det er et brud med tidligere traditioner, da kongefamilien plejer at blive begravet.

Tilbageblik: Dronning Ingrids kiste ankom til korsang

Her kan du læse, hvad Ritzaus nyhedsbureau skrev, da dronning Ingrid lå på castrum doloris i november år 2000:

'Da kortegen med dronning Ingrids båre ankom til Christiansborg Slotskirke var to skildvagter fra Den Kongelige Livgarde posteret, og kadetter fra søværnet udgjorde æresspalier ved indgangen, mens kirkens præster tog imod, da kisten blev båret op ad trapperne og ind i slotskirken af kadetter fra søværnet. Holmens Kirkes kor sang Allegris "Miserere", indtil dronningens båre var anbragt på sin foreløbige plads, og den kongelige familie havde sat sig.

Nærmest båren sad dronning Margrethe, prins Henrik, prinsesse Benedikte, eksdronning Anne-Marie og kronprins Frederik.

Derefter sang koret "Sig månen langsomt hæver", sognepræst Jens Barfod, Gråsten, læste fra Johannes-evangeliet, hvorefter Holmens provst, Claus Harms, talte for dronningen og bad en kort bøn.

Derpå spillede Holmens organist en række bachske orgelkoraler, mens 10 kadetter satte dronningens båre op på en katafalk. Efter en for en at have anbragt deres kranse på katafalken, forlod medlemmerne af den kongelige familie kirken'

VIDEO Da Dronning Ingrids kiste blev kørt til smertens leje

Skriv en hilsen til prinsen

  • Fra i dag og frem til den 20. februar kan danskerne skrive deres kondolencer til kongefamilien, der sent i går aftes blev et medlem mindre, da prins Henrik sov stille ind på Fredensborg Slot.

  • Der kan skrives i kondolencelisterne i porten i Det Gule Palæ, der ligger på Amaliegade 18 i København, i tidsrummet fra klokken 9 til 17.

  • Der kan også skrives en sidste hilsen i Aarhus, hvor der er lagt en kondolencebog fra i foyeren på rådhuset. Der vil være adgang fra klokken 8 til 17 på hverdage og 9 til 14 om lørdagen.