Kongehusets meddelelse om, at prins Henrik sent i aftes afgik ved døden, har fået flere politikere til at sende kondolencer.
Blandt andre Folketingets formand Pia Kjærsgaard (DF), der på sin Facebook-profil udtrykker dyb medfølelse overfor kongehuset.
- Det er et smerteligt tab og en stor sorg for familien og vennerne. Det er et smerteligt tab og en stor sorg for os alle sammen, skriver Pia Kjærsgaard.
Hun fremhæver Prins Henrik som et kunstnerisk menneske, der har spillet en betydningsfuld rolle for det danske kongehus og understreger særligt, at prinsen ”trofast” gennem årene har støttet Dronning Margrethe i sit virke og som hustru.
- Man skal ikke langt ind på siderne af hans digtsamlinger, før man møder og fuldstændig betages af hans uforbeholdne og udtryksfulde kærlighed til sin hustru og livsven, skriver Pia Kjærsgaard.
Verdensmanden der valgte Danmark
Ifølge Pia Kjærsgaard udmærkede prins Henrik sig blandt andet ved at have levet et liv, med stor appetit på kunst og mange udlandsophold.
Prins Henrik voksede op i kolonien Fransk Indokina, det senere Vietnam, sammen med sine forældre og sine søskende. Senere flyttede han tilbage til Frankrig, hvor han blandt andet studerede fransk litteratur og samfundsfag. Som en del af hans studie nåede han også at studere i Hong Kong, hvor han blandt andet læste orientalske sprog.
- Derfor er vi så taknemmelige for, at han valgte os.
- En sand verdensmand er gået bort, og vi sørger alle over tabet af det kærlige, generøse og åndrige menneske han var, og hvis lige man skal lede længe efter, skriver Pia Kjærsgaard.
Mette F: Tak for poesien
Statsminister Lars Løkke Rasmussen var tidligt i morges ude med sit mindeord, og flere andre politikere har flugt trop. Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen sender blandt andet sine kondolencer til kongehuset.
- Det er et stort tab. For Danmark. Og for familien, som har mistet en ægtemand, far, farfar og svigerfar. Mine tanker går til dem i den svære tid, skriver hun og slutter med at takke Prins Henrik for ”poeisen og kunsten” han har bidraget med.
Finansminister Kristian Jensen (V) kalder det på twitter for en ”sorgens dag for Danmark”, mens Justitsminister Søren Pape Pulsen (K) omtaler prins Henrik som ”en ukuelig kæmpe”, der nu er gået bort, og mindes prinsen for sin "varme, gejst og gnist".
Mette Bock (LA): Han blev mobbet
Udover at sende sine kondolencer påpeger Kulturminister, Mette Bock (LA), at det ikke altid har været nemt for prins Henrik, at være en del af kongefamilien. Især på grund af befolkningens manglende vilje til at acceptere hans personlighed.
- Han var anderledes. Kom fra et andet land. Lærte aldrig at tale helt dansk, som vi bedst kan lide det. Og så interesserede han sig for de skønne kunster. Musik, skulptur, billedkunst, litteratur. Meget mærkeligt. Så han blev mobbet, skirver Mette Bock på Facebook og tilføjer:
- Nu er manden død. Og mobberne vil i dag svømme over med nekrologer om dette fantastiske menneske, der var spændende, anderledes, sprudlende og helt sig selv. Hykleriet vil ingen ende tage.
Forhenværende kulturminister, Bertel Haarder (V), har også i løbet af morgenen udtrykt sin sympati overfor kongefamilien. Han forudser, at danskerne i fremtiden vil komme til at savne prins Henrik.
- Der opstår et rigtigt stort tomrum efter ham. Det vil vi opdage i de kommende par dage, når han ikke er her, siger Bertel Haarder.
Også tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) udtrykker sin sorg over tabet af prins Henrik og lægger i sit mindeord særligt vægt på prinsens engagement i det danske samfund.
- Der stod respekt om hans indsats på en lang række områder: naturbeskyttelse, bevaring af værdifuld bygnings- og landskabskultur, fremme af danske virksomheders eksport, skriver Anders Fogh på Facebook.
Også Helle Thorning-Schmidt, der i dag er arbejder som direktør i hjælpeorganisationen Save the Children International, har i sin tid som statsminister mødt prins Henrik adskillige gange.
Hun tænker tilbage på prinsgemalen varme og understreger, at danskerne skal huske at takke for prinsen for hans bidrag gennem årene.
- Vi skal også huske at sige tak til prins Henrik, for alt det han har givet til Danmark igennem rigtig mange år og ikke mindst, hvor stor en støtte han har været for Dronning Margrethe, siger hun.
Helle Thorning-Schmidt beskriver prins Henrik som et særligt åbent og frit menneske, hvilket til tider har været en udfordring for ham.
- Han var et både spændende, men også et sammensat menneske, og jeg har altid kunne mærke den sammensathed, når vi har mødtes. Han var åben og fri, men det var måske også den frihed, der gjorde, at han af og til havde det svært i sin rolle som prinsgemal, siger Helle Thorning-Schmidt.
Efter et længere sygdomsforløb oplyste kongehuset i går, at prins Henrik var blevet flyttet fra Rigshospitalet til Fredensborg Slot, hvor han ønskede at tilbringe sin sidste tid.
Sent i aftes sov prinsen stille ind omgivet af sine nærmeste. Prins Henrik blev 83 år gammel.