Eksperter: Rollen som "ensom majestæt" er ikke ny for dronningen

Dronningen har optrådt alene siden prinsens pension, hvilket har skabt en "unaturlig situation" for kongehuset, siger ekspert.

Dronning Margrethe har optrådt alene siden 2016, hvor prinsen trak sig fra offentligheden. Men nu bliver situationen mere naturlig, mener historiker. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Dronning Margrethe skal nu til at tage hul på en tilværelse som enke både i sit private og offentlige liv.

Men siden prins Henrik trak sig tilbage i 2016, har dronningen reelt set klaret alle de officielle pligter uden sin mand.

Derfor får prinsens død heller ikke den store betydning for dronningens professionelle rolle, mener Sebastian Olden-Jørgensen. Han er historiker ved Københavns Universitet og forfatter til en bog om den danske kongefamilie. Men forskellen er, at det ikke længere er "akavet", at hun står alene, mener han.

- Det er ikke for meget at sige, at de sidste to-tre år har været komplicerede for dronningen personligt og professionelt.

- Det har tidligere været naturligt og selvfølgeligt, at prins Henrik stod ved hendes side ved officielle lejligheder. Det har han gjort i mere end 40 år, og det er en uadskillelig del af det at være kongelig. Den plads forlod han, selvom alle vidste, at han burde være der. Hans beslutning skabte en akavet og unaturlig situation for Kongehuset, siger Sebastian Olden-Jørgensen.

At situationen nu vil blive mere naturlig, er forfatter Helle Bygum enig i. Hun står blandt andet bag en bog om dronningen og har fulgt kongehuset tæt som hofreporter hos DR i mange år.

- Vi har set dronningen stå alene, siden hun meddelte, at prinsen ville gå pension. Han har blandt andet manglet på dronningens seneste rejse, og det har da givet et gib i mig, når jeg har set hende stå alene.

- Så hun har allerede prøvet at stå som ensom majestæt, og den del tror jeg ikke, vil påvirke hende meget, siger hun.

Kommer tilbage på fuld kraft

Dronning Margrethe og prins Henrik har ifølge Helle Bygum privat levet mere adskilt end de fleste ægtepar. Men som regentpar har de alle årene, indtil prinsens tilbagetrækning i 2016, været tætte.

Der har naturligt været opgaver, som kun dronningen kunne varetage som monark, men hun har altid haft sin mand til at dele sine udfordringer med - derfor vil prinsens død kunne mærkes på dronningens hverdag.

- Selvom dronning Margrethe har vænnet sig til varetage sine pligter uden prinsen, har han stadig været til stede i hendes liv. Nu bliver det anderledes, fordi han er væk, og ensomheden vil uden tvivl være stor. Der er ikke længere nogen at tale med, når hun kommer hjem, siger Helle Bygum.

At prinsen valgte at trække sig fra det offentlige rum, fik en demensdiagnose og var tydelig omkring sin utilfredshed med sin egen rolle, har gjort de sidste år komplicerede for dronning Margrethe og kongehuset, mener både Sebastian Olden-Jørgensen og Helle Bygum.

- I forbindelse med dødsfald er der selvfølgelig sorg og savn. Men der kan ofte også være et element af lettelse. Hun har haft en syg mand, en mand, der har været dement, hvilket er voldsomt belastende for alle parter, siger Helle Bygum.

Dronningen har kun i begrænset grad uddelegeret opgaver til kronprinsparret siden prinsens pensionering. Hun har i stedet valgt at klare flere opgaver alene. Helle Bygum vurderer også, at dronningen vil være tilbage på fuld kraft, når sørgemåneden er ovre - de sidste svære år har vist, hvor stærk hun er:

- Dronningen har de sidste par år vist en enorm styrke. Hun har helt bogstaveligt stået som ensom majestæt, og hun har klaret det flot.