På Amalienborg Slotsplads strømmer danskerne til for at mindes prins Henrik. De lægger blomster i buketter og potter, og små håndskrevne sedler med hilsner til dronningen og resten af den royale familie.
På slotspladsen har omtrent 100 mennesker indfundet sig, og der kommer stadigt flere til. Nogle nyder de sidste solstråler omkring rytterstatuen i midten af slotspladsen, men de fleste står ved det to meter brede bælte af blomster og hilsner, der er blevet lagt foran indgangspartiet til regentpalæet.
- RIP Kong Henrik, lyder én hilsen.
- Vores tanker er med dig og familien, lyder en anden, adresseret til dronningen.
Den største blomsterkurv står i midten af blomsterne med et brev skrevet på halvt mandarin og halvt dansk. Afsenderen er Yanbiao Lin, formand for den kinesiske forening. Brevet bliver nærlæst af Ketsjoe Jong fra Hong Kong, der er kommet for at sige sit farvel:
- Jeg vil gerne give min sidste respekt til prins Henrik. Han har hjulpet Danmark meget udadtil i Kina, og da han snakkede mandarin, følte vi os tæt på ham, siger Ketsjoe Jong på gebrokkent engelsk.
Han har boet i Danmark i en del år, og han har lært meget, om hvordan man skal komme til Danmark som udlænding ved at se på prins Henrik:
- Han var udlænding ligesom jeg, så den måde han blev modtaget af danskerne, har jeg kunnet se i mit eget liv, også. Det er en skam, at han er gået bort, både for dronningen og for danskerne, siger Ketsjoe Jong.
Ved Amalienborg er mange familier med børn og cykler, der snakker om prins Henriks sygdomsforløb og død. Mange børn har svært ved at forstå, hvorfor dronningen og prinsen og prinserne ikke er på slottet.
- De har flere slotte, forklarer en mor sine to sønner.
Mens solen går ned, og kulden tager til, bliver stemmerne på pladsen mere lavmælte, og de forstummer til en sagte brummen, desto længere man er fra regentpalæet. Her er ikke nogen, der griner eller hæver stemmen, og da en hund gør højlydt, vender alle på slotspladsen sig om for at se uromageren. En skamfuld hundeejer fisker en godbid op af lommen, og gør hunden stille.
Som et sidste ode til prinsen har mange fundet vejen forbi Burger King og legetøjsbutikker for at kunne medbringe en kongekrone til den evige prins.
- Henrik får kronen, og min kone fik blomsterne. Det er jo også Valentins Dag, griner Heini Sørensen. Han er taxachauffør og har hele dagen hørt i radioen om prins Henriks dødsfald, så han besluttede sig for, at han ville tage forbi Amalienborg, når han fik fri. Foran blomster og hilsner tager Heini Sørensen papkronen af sit hoved og lægger den mellem to buketter:
- Han var vores generations konge. Så allerede for et par dage siden, fandt jeg på, at når han døde, ville jeg tage herind med en kongekrone, siger han.
Blandt de mange, der er mødt op for at sige farvel, går også garderhusarer med skarpladte geværer og sørgebind, og politi med dampende kaffe i plastickopper. En sort politibil holder ved indgangspartiet til slotspladsen med bagsmækken åben og en kæmpe kaffedunk med taphane i bagagerummet, hvor betjentene kan trække mere kaffe.
Den stille tilstand på slotspladsen brydes af to drenge midt i 20'erne, der kommer slentrende med tjavset hår og kansasdragt. De har hver en smøg i den ene hånd og en øl i den anden.
- Det er i prins Henriks ånd, forsikrer Victor Kaas, men bliver irettesat af hans ven Nicklas Qvist:
- Prins Henrik var nok mere til vin.
De to venner griner.
- Han var altid klar med en sjov bemærkning, og selvom jeg absolut ikke er royal, så er det ham om nogen, der gør Kongehuset spændende. Jeg læste en artikel med de ti bedste citater fra ham, og han var jo vildt sjov, siger Nicklas Qvist.
- Han var folkets hyggeonkel, altid lidt upassende. Det var fedt. Han var en 'dude', du kunne lide, og som du kunne relatere dig til, siger Victor Kaas.
I Amaliegade, der går på tværs af slotspladsen, vejer Dannebrog på halv i alle flagstænger. Også foran den italienske ambassade vejer flaget, il tricolore, på halv stang.
Det var kendt, at når regentparret opholdt sig på Amalienborg, kunne københavnerne møde prinsen og et hold sikkerhedsfolk på spadseretur i gaderne omkring Amalienborg.
Den tid er forbi, og det ærgrer de to veninder, Dorthe Jægergaard og Hanne Bjerg, der tager selfies foran regentpalæet:
- Der er ingen tvivl om, at han har været en meget væsentlig grund, til at vi har fået en så fantastisk dronning og to så dejlige prinser, som vi har, siger Hanne Bjerg.
- Vi er begge meget royale, og vi havde alligevel aftalt, at vi skulle til København i dag, så vi kom her for at sige farvel. Det er selvfølgelig en trist dag, tilføjer Dorthe Jægergaard.
Og det er ikke første gang, at de to veninder er på Amalienborg Slotsplads, langt fra:
- Jeg har besøgt alle palæerne her.
Dorthe Jægergaard peger rundt på de fire palæer, der udgør Amalienborg.
De kommer begge fra Nordsjælland og planlægger også at besøge Fredensborg Slot i weekenden for også at sige deres farvel dér. For som de siger:
- Vi har aldrig haft noget imod prins Henrik, vi har altid holdt meget af ham.
Det er der mange, der har. Det er de mennesker, tegninger, blomster og den lange kø til Det Gule Palæ, hvor man kan skrive en hilsen til den afdøde prins, et klart bevis på.