Præcis 5.081 personer mødte i dag for at sige farvel til prins Henrik, der ligger på såkaldt castrum doloris, smertens leje, i Christiansborg Slotskirke.
Det oplyser driftsleder Jan Blichert-Hansen fra Christiansborgs Slotsforvaltning ifølge Ritzau.
Klokken 15 blev dørene til kirken åbnet for offentligheden, og frem til klokken 19 kunne alle danskere og besøgene komme ind at se prins Henriks kiste.
Allerede i timerne op til åbningen var køen foran slotskirken flere hundrede meter lang, og da dørene blev åbnet, fortsatte køen med at vokse langs Vindebrogade og Christiansborg.
I formiddags var kongefamilien også forbi kirken til en privat seance, efter at prins Henriks kiste i går ankom til Christiansborg Slotskirke efter en enkelt nat på Amalienborg.
Det er blevet oplyst fra kongehuset, at prinsens båre er lagt på en katafalk - en forhøjning - der er overdækket med et klæde af purpur fløjl.
I kirken står officerer fra både hæren, søværnet, flyvevåbnet og Hjemmeværnet æresvagt ved prinsens båre.
Det er muligt for alle at se prinsen i castrum doloris fra lørdag eftermiddag klokken 15 til lørdag aften klokken 19, søndag fra 12-19. Mandag er det muligt fra klokken 15 til klokken 19.
Prinsen skal ligge på castrum doloris indtil tirsdag, når han bliver bisat klokken 11 om formiddagen fra slotskirken. Det bliver en privat ceremoni.
Castrum doloris
- 1
Prins Henriks båre er placeret på en katafalk, der er overdækket mec et klæde i purpur fløjl.
- 2
Kisten er dækket af prinsens eget flag med prinsens våbenskjold.
- 3
Rundt om kisten ligger der blomsterkranse.
- 4
Lysestagerne omkring kisten er såkaldte gueridoner, der normalt står på Rosenborg Slot. De var også udlånt i forbindelse med kong Frederiks IX og dronning Ingrid begravelser i henholdsvis 1972 og 2000, da deres kister stod castrum doloris. Lysestagerne er ens, men har små nuancer. To er udført i 1733 og to er udført i 1736, og de blev lavet til Dronning Sophie Magdalenes søster, Hertuginde af Ostfriesland Sophie Caroline.
- 5
Besøgende har lov til at gå rundt om kisten, men må ikke tage billeder. Overholdes det ikke konfiskeres fotoudstyret.
- 6
Rundt om kisten står der æresvagter. Det er officerer fra Hæren, Søværnet, Flyvevåbnet og Hjemmeværnet, som på skift vil stå vagt. Hvert vagthold består af otte officerer, hvor én vil være chef med rang af oberst eller kommandør samt én næstkommanderende med rang af oberstløjtnant eller kommandørkaptajn. Derudover vil der være to majorer eller orlogskaptajner, to kaptajner eller kaptajnløjtnanter og to p remierløjtnanter.
- •
Siden 1600-tallet har der i det danske kongehus været skik for, at kisten står på castrum doloris i Christiansborg Slotskirke nogle dage før bisættelsen i Roskilde Domkirke. I dette tilfælde vil prinsen ikke blive begravet i Roskilde, men skal i stedet bisættes fra slotskirken tirsdag den 20. februar.
- •
Castrum doloris betyder sørgeforhøjning - smertens leje. Castrum doloris er i modsætning til lit de parade, hvor liget ligger frit til beskuelse, når offentligheden defilerer forbi for at vise deres respekt.
/DR Nyheder/