Det skal være slut med overgreb, sexisme og krænkelser, mener mere end 1.100 skuespillere, instruktører, forfattere og andre fra den danske film-, tv- og teaterbranche, der har skrevet under på et manifest under titlen #Time’sUp.
Det skriver Politiken og Berlingske.
Og det kræver et grundlæggende opgør med den tavshedskultur, der har præget branchen. Det siger filminstruktør Christina Rosendahl, der er medunderskriver af manifestet.
- De fleste er jo enige om, at der ikke skal være sexkrænkelser eller andre former for magtmisbrug i nogen brancher, men det største problem lige nu er, at dem, der har haft de her oplevelser, ikke har sagt det højt, siger Christina Rosendahl.
’Vi ønsker et opgør med tavshedskulturen og de patriarkalske strukturer, der ligger til grund for den’, står der blandt andet i manifestet, der er underskrevet af Ghita Nørby, Nikolaj Coster-Waldau, Pilou Asbæk og altså mere end tusinde af deres kolleger.
- Vi skal have sat gang i en samtale om og prøve at forstå, hvorfor man ikke siger fra. Der er mange steder i dansk film og teater, hvor der udspiller sig magt, og den magt skal vi blive bevidste om, siger Christina Rosendahl.
Skal følges op af initiativer
Manifestet ligner de protestbreve, der er blevet underskrevet rundt om i verden i kølvandet på #Metoo-bevægelsen, og det deler titel med et initiativ fra 1. januar i år, som 300 kvinder fra den amerikanske filmbranche stod bag.
Samtidig er det en reaktion på hundredvis af vidnesbyrd, der i efteråret blev delt i en lukket Facebook-gruppe og siden blev læst højt i anonymiseret form til en oplæsning på Edison Teatret i december måned.
- Det var virkelig et chok at høre både karakteren af historierne, men også omfanget. Det virkede meget voldsomt, siger Christina Rosendahl.
Hun kalder manifestet et ’startskud’ på en hel række initiativer, der skal forandre og forbedre arbejdsmiljøet på tværs af film- og teaterbranchen.
Initiativerne skal drives frem af 16 organisationer, herunder branchens uddannelsesinstitutioner, for, som Christina Rosendahl siger: ”Det er en kulturændring, vi vil have. Det er ikke bare et fælles udråb”.
Fælles retningslinjer skal dræbe tavsheden
Formanden for Dansk Skuespillerforbund, Katja Holm, er enig i, at manifestet ikke kan stå alene.
- Et af de næste skridt bliver at få lavet nogle fælles retningslinjer, for så vil det blive nemmere at tale om den her krænkende adfærd.
- Så er det ikke længere den enkelte, der lige pludselig føler et eller andet i øjeblikket, så er det simpelthen nogle fælles retningslinjer, der ikke bliver overholdt, siger Katja Holm.
Mens svenske og norske skuespillere underskrev lignende protestbreve i løbet af efteråret, har man i den danske film- og teaterbranche indtil nu været mere tilbageholdende. Katja Holm afviser, at man herhjemme har været for langsomme til at tilslutte sig kritikken i kølvandet på #Metoo.
- Der er stor forskel på, om man springer med på en bølge, eller om man vil skabe nogle holdbare løsninger og få hele branchen med. Det er det, vi er startet på, og det gjorde vi allerede efter, at der blev lavet en ’reading’, siger hun.
- Det synes jeg ikke er sløvt, men forholdsvist hurtigt og grundlæggende.