#Metoo fortsætter i Danmark: 132 sangerinder i opråb mod overgreb og sexchikane

132 klassiske sangerinder har underskrevet manifest for at råbe op om tilnærmelser, overgreb og ydmygelser.

Vi vil ikke længere være tavse. Vi vil placere skammen hos den, der begår overgrebene og ansvaret hos dem, der beskytter krænkerne, står der i et manifest, som 132 klassiske sangerinder fra Danmark eller udlændinge med erfaring fra at arbejde i Danmark har skrevet under på. Tre af underskriverne er Ditte Højgaard Andersen, Irene Theorin og Ylva Kihlberg på billedet herover (fra venstre mod højre).

490 norske skuespillerinder, 653 svenske sangerinder, 4.445 svenske jurister, 1300 kvinder i svensk politik og 456 svenske skuespillerinder har i den forløbne tid publiceret fælles opråb mod sexchikane og overgreb i deres respektive brancher.

Nu er turen kommet til Danmark. 132 klassiske sangerinder – danske eller udlændinge med erfaring fra at arbejde i Danmark – melder sig nu under hashtagget #metoo. Det er første gang, at så mange kvinder står frem om krænkelseskultur mellem chef og medarbejder i Danmark.

For tavshedskulturen er udbredt i den danske klassiske sangerverden, står der i et manifest, som kvinderne har underskrevet, og som DR er i besiddelse af.

"Tavshedskulturen er også udbredt i den danske klassiske sangerverden. På operascenerne, i uddannelsesinstitutionerne og på koncertscenerne. Også i Danmark udråbes mandlige stjernesolister, dirigenter og instruktører til genier og deres tilnærmelser, overgreb og ydmygelser bagatelliseres, undskyldes og bortforklares", står der i manifestet, som kan læses HER.

Sangerindernes arbejdsvilkår som freelancere har ind til videre betydet, at de ikke har råbt op offentligt, når de har følt sig krænkede, forklares det i manifestet.

"Vi som er blevet forulempet, eller som kender nogen, der er blevet forulempet, er bange for at tale åbent om det, vi/de har været udsat for. De fleste af os er freelancere og lever med konstant bekymring for ikke at blive tilbudt mere arbejde", fortsætter det.

"Når man er nem at skifte ud, har man ikke råd til at være ”besværlig”. Nu løber vi sammen risikoen og stiller os ved siden af vores svenske, danske og internationale skuespiller- og sangerkolleger og kvinderne fra alle de øvrige arbejdsområder som i øjeblikket følger trop i medierne rundt omkring."

De unge og nyuddannede

Manifestet er et samlet gruppeudsagn fra en facebookgruppe skabt på initiativ af operasangerinden Anna Carina Sundstedt. Gruppens formål har været at undersøge og belyse på hvilket niveau og i hvilket omfang, der har været overgreb mod de klassiske kvindelige sangerinder i Danmark.

Anna Carina Sundstedt er talskvinde for de 132 sangerinder. (Foto: © Jens Ulrich)

"En person, der klager eller laver en indberetning, risikerer at miste indkomst, forsørgelse og gå glip af vigtige muligheder eller bare blive straffet karrieremæssigt. De, der begår overgreb eller chikanerer sidder ofte i ansættelseskomiteer, diverse juryer og har magtpositioner i fonde og bestyrelser, mens de, der rammes, ofte er personer lavt i hierarkiet, unge, nyuddannede eller løst ansatte, som krænkeren har en eller anden form for magt over", lyder det i manifestet.

Sangerinderne håber med manifestet at gøre opmærksom på en kultur, der alt for længe har været set som en naturlig del af branchen og at skabe forandring. For sangerinderne vil have nul-tolerance mod seksuel udnyttelse og vold, og der skal slås hårdt ned på seksuelle og voldelige overgreb, afpresning og magtmisbrug, lyder det.

Smid tøjet og min premiereaften er perfekt

Og manifestet indeholder også eksempler på, hvordan sangerinderne har følt sig seksuelt krænket af mænd i branchen:

En af dem beskriver anonymt, hvordan hun efter en forestilling var blevet befamlet:

"Jeg havde deltaget i en forestilling, hvor jeg var ret udfordrende klædt ud. En af de mandlige solister kunne åbenbart ikke dy sig, da vi alle skulle sige tak til hinanden efter sidste forestilling. Hans hænder blev plantet godt og fast om begge mine bryster. Midt i den glade og lettede stemning blev jeg chokeret, men holdt det for mig selv, for jeg ville jo ikke fremstå snerpet som privatperson, når jeg på scenen kunne optræde så udfordrende."

En anden anonym beskriver en anden hændelse:

"Jeg har oplevet en instruktør sige til mig, at hans premiereaften ville blive perfekt, hvis jeg smed tøjet."

#Metoo-kampagnen, hvor kvinder og mænd, herunder en lang række kendte skuespillere, står frem og fortæller om sexisme og seksuelle krænkelser, har bredt sig som en steppebrand.

I Sverige har en række kvindelige skuespillere berettet om seksuelle krænkelser i film-, tv- og teaterbranchen i det, der betegnes som et 'opråb', en form for åbent brev, i Svenska Dagbladet, som godt 700 skuespillere har skrevet under.

Også 653 kvindelige sangere fra koncert- og operascenen har stået frem, herunder nogle af Sveriges mest anerkendte klassiske sangerinder. I Dagens Nyheter har de lavet en protest mod sexisme og seksuelle krænkelser.

Tallet er siden vokset til godt 700 og blandt andet har én af Sveriges mest kendte, internationale klassiske sangstjerner Nina Stemme tilsluttet sig protesten på twitter.