Ny undersøgelse: Ingen islændinge under 25 år tror at Gud skabte verden

En ny undersøgelse foretaget på Island peger på, at landet går i en stadig mere sekulær retning. Ingen under 25 år tror på den bibelske skabelsesberetning.

Foran Hallgrimskirken i Reykjavik står en statue af vikingekongen Leif den Lykkelige. Kristendommen blev indført i Island på Leif den Lykkeliges tid, men siden dengang har kristendommen levet side om side med både den oprindelige naturreligion og siden anti-religiøse bevægelser. (Foto: © Odd ANDERSEN)

Det er ikke let at være Gud eller statskirke i Island i disse tider.

En ny undersøgelse viser, at Island bevæger sig i en stadig mere sekulær retning. Det betyder, at færre og færre islændinge betegner sig selv som kristne ligesom færre anerkender den bibelske skabelsesberetning.

Faktisk er det under halvdelen af alle islændinge, der ser sig selv som værende religiøse, mens man hos gruppen af islændinge under 25 år ser, at ingen tror på, at Gud skabte verden.

Undersøgelsen er foretaget af analysebureauet Maskína på vegne af Islands ateistiske forening Siðmennt, og den har fået stor opmærksom af både islandske og udenlandske medier, der i deres artikler særligt lægger vægt på de yngre islændinges syn på Gud og skabelsesberetningen.

Kristendommen side om side med folketro

Ifølge Adriënne Heijnen, der er forsker ved Aarhus Universitet og ekspert i islandsk kultur og religion, passer undersøgelsens overordnede resultater, der peger mod et mere sekulært syn på religion i Island, godt i tråd med religionernes generelle udvikling i landet.

- I Island har der altid været stor diversitet i indbyggernes tro og religion. I mange år levede kristendommen side om side med den oprindelige islandske folkereligion. Det betyder blandt andet, at kristendommen ikke har været lige så institutionaliseret i Island, som vi for eksempel har set det i Danmark, forklarer Adriënne Heijnen.

Kristendommen har været officiel religion i Island siden år 1000, hvor det islandske folketing Altinget vedtog religionen som statsreligion. I 1874 blev den evangelisk-lutherske kirke stadfæstet som folkekirke, så på den måde er der mange lighedstræk mellem kristendommens historie på den nordiske vulkanø og i Danmark.

Islændingene er åbne overfor nye religiøse ideer

Når religionen alligevel har udviklet sig anderledes og står med en anderledes position i Island sammenlignet med de øvrige nordiske lande, er det ifølge Adriënne Heijnen fordi, at islændingene altid har været åbne for nye religiøse ideer og strømninger.

Det har tidligere givet plads til både kristendom, spiritisme og eksperimentel videnskab i skøn forening, ligesom folkesagnene også har stået stærkt i den islandske mentalitet.

I disse år er det særligt bevægelsen imod en lovbestemt statsreligion, der strømmer ind over landet. Det så man blandt i starten af december sidste år, hvor islændinge i massevis valfartede til zuisme-bevægelsen, der er en protestbevægelse imod den islandske kirkeskat.

- Det er tydeligt, at der i disse år er et stigende ønske blandt især yngre islændinge om, at kirken og staten skal adskilles, siger Adriënne Heijnen.