Sprogdirektør om Årets Ord 2017: En anerkendelse af kvindernes kamp

Lønkonflikten med DBU har haft stor betydning for valget af 'Kvindelandsholdet' som Årets Ord.

At lave en 'Nadim' er positivt ladet modsat at lave en 'Jesper Olsen', mener Sabine Kirchmeier. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

'Kvindelandsholdet' blev tidligere i dag kåret til Årets Ord 2017 i P1-udsendelsen Klog på Sprog.

Ordet var ikke et af de nominerede ti ord, men jurydeltagerne fik mulighed for at bringe et wildcard på banen, og her valgte DR-journalisten Tine Gøtzsche altså 'Kvindelandsholdet', som overraskende gik hele vejen igennem til at blive kåret som Årets Ord.

En af jury-deltagerne bag valget var Sabine Kirchmeier fra Dansk Sprognævn, og hun mener, at valget i høj grad er udtryk for anerkendelse og respekt af den kamp, som de danske fodboldkvinder har været igennem udenfor banen, hvor man har været ude i en konflikt med DBU om landsholdslønnen.

- Der var også en hel del andre ord med i diskussionen, blandt andet #metoo. Og 'Kvindelandsholdet' er på samme måde også et udtryk for kvindernes kamps for deres rettigheder. Fodboldkvinderne har også måttet kæmpe for at blive respekteret af deres mandlige kollegaer og DBU, fastslår Sabine Kirchmeier med adresse til efterårets store konflikt, der kulminerede med, at DBU meldte afbud til en VM-kvalifikationskamp mod Sverige på kvindelandsholdets vegne.

Siden er skårene dog tilsyneladende blevet klinket igen, og spillerne på det danske kvindelandshold har nu opnået en aftale med DBU.

Kåringen af 'Kvindelandsholdet' som Årets Ord 2017 er den seneste i en større prisregn, som har ramt kvindelandsholdet i kølvandet på sommerens EM-sølvmedaljer.

I begyndelsen af december fik kvindelandsholdet således Kulturministerens Idrætspris, mens Nadia Nadim af Berlingske er blevet kåret til Årets Dansker, og hun blev ligeledes kåret til Årets Forbillede ved den store idrætsgalla i Herning, Sport 2017.

- Det er meget sjovt den måde, deres succes også har præget sproget. Tidligere talte man jo om at lave en Jesper Olsen, når man lavede noget dumt. Nu siger man at lave en 'Nadim', og det er, når man laver noget godt, siger Sabine Kirchmeier.