Pride gennemføres på trods af corona: 'Vi har gjort det, alle troede var umuligt'

Der bliver både mulighed for at samles fysisk og tage del i en digital parade, fortæller formand.

Sidste år gik 21-årige Elijah Ali (i midten) i front for pride-paraden i København. Der kommer også en parade i år, forsikrer festivalens formand. (Foto: © Hedda Rysstad, DR)

Coronapandemien har sat en effektiv stopper for alt fra festivaler til sportsbegivenheder og større musikarrangementer.

Den ugelange LGBT+- og menneskerettighedsfestival Copenhagen Pride, der hvert år kulminerer i pride-paraden, som tiltrækker op til 40.000 mennesker rundt omkring i Københavns gader, løber dog af stablen - næsten som planlagt - i denne uge.

Folkene bag priden har nemlig arbejdet hårdt for at tilpasse festivalen de skærpede omstændigheder grundet coronapandemien.

Det fortæller pridens formand, Lars Henriksen:

- Vi er, så vidt jeg ved, den eneste festival i Danmark, der i år gennemfører alle de events, vi plejer at gøre. Til gengæld har vi lavet det i en anden form, end vi plejer. Og så har vi sørget for, at det hele livestreames.

Paraden bliver digital

Det gælder også for lørdagens traditionsrige pride-parade, der i år kommer til at løbe af stablen på en helt ny måde.

Den kommer nemlig til at foregå digitalt, forklarer Lars Henriksen.

- De, der normalt går med i paraden, kan sende videoer ind, som vi så sender som en lang stream på nettet. Det bliver kommenteret undervejs og går bagefter over i et show, hvor vi som de første i verden laver et fuldt koncertshow med hjælp fra en helt ny software. - Vi ryster lidt i bukserne over det. Det gør softwareudviklerne også. Da vi skrev til dem, hvad vi gerne ville gøre med deres teknologi, svarede de: ”Okay, vi sender lige en tekniker!” Så nu flyver de en tekniker ind fra USA. De vil gerne bruge vores show som en case efterfølgende.

Koncertshowet kommer til at foregå ved, at en kunstner står inde i et rum med LED-skærme over det hele, og softwareudviklerne får det så til at se ud som om, at rummet simpelthen forsvinder.

- På den måde bliver der både skabt et unikt univers til hver kunstner, men også hver enkelt sang, forklarer Lars Henriksen.

Priden er dog også stadig et fysisk arrangement, der foregår i ugen op til den digitale parade på Rådhuspladsen i København. Her kan man deltage i oplæg, debatter og andre pride-relaterede arrangementer.

- Vi må højst have 500 gæster samlet, og vi har fire store telte fordelt på Rådhuspladsen i København, så vi har begrænset det til 100 personer per telt og så de resterende 100 på pladsen.

Pride-arrangørerne registrerer både folk på pladsen og i teltene, og der er opstillet sprit på pladsen, ligesom der bliver opfordret til, at man holder afstand. Efter hvert arrangement bliver teltene tømt, og der bliver spritter af, inden det næste hold gæster lukkes ind.

Der var masser af regnbueflag og glimmer langs ruten til pride-paraden sidste år, hvor både gamle og de allermindste var mødt talstærkt op.

Lars Henriksen håber, at man kan bruge dette års corona-erfaringer til de kommende års pride-festivaler. De nødtvungne digitale løsninger giver nemlig flere folk mulighed for at deltage, forklarer han.

- Det her giver nogle deltagelsesmuligheder for folk, der normalt ikke deltager i pride-paraden. Vi kan komme ud i teenageværelserne hos unge mennesker, der måske ikke er sprunget ud endnu, og som ikke ville turde deltage.

- Vi håber, at vi fremadrettet kan forene de to formater, så man både kan deltage fysisk og digitalt.

Og de nyvundne erfaringer kan snart vise sig brugbare for Lars Henriksen og resten af holdet bag Copenhagen Pride.

Erfaringer kan bruges til kæmpe-event næste år

Næste år er København nemlig vært for det enorme Copenhagen 2021-arrangement, der forventes at tiltrække hundredtusindvis af deltagere og tilskuere.

Hvordan forbereder I jer på det arragement i lyset af coronapandemien?

- Der er ingen, der kender dagen i morgen. Lige nu er det utroligt svært at kigge et år ud i fremtiden og vide, hvordan verden ser ud. Vi planlægger lige nu efter det mål, vi oprindeligt havde om at lave et full scale-event, folk fra hele verden kan rejse til og tage del i.

- Men vi har også en plan b om, hvordan vi kan implementere de digitale løsninger, vi har været tvunget til at finde på i år.

I forbindelse med Copenhagen 2021 bliver der både afholdt WorldPride, der er en tredages konference om menneskerettigheder, en demokratifestival og en samling for politikere fra hele verden.

Desuden løber LGBT+-sportskonkurrencen EuroGames også af stablen som en del af Copenhagen 2021. Her vil der blandt andet være konkurrence i 29 sportsgrene.

Lars Henriksen er dog håbefuld på pridens vegne. Både i år og næste år.

- Jeg var super, super glad, da vi åbnede pride square (området på Rådhuspladsen, hvor priden holder til) i mandags. Ud på dagen havde vi fyldt alle teltene, og der var en sådan en pride-følelse omkring det hele. Dén havde vi på trods af, at der ikke var nogen stor scene eller lige så mange mennesker, som der plejer.

- Vi har gjort det, alle troede var umuligt i år. Så jeg er faktisk håbefuld i forhold til, at vi også nok skal finde en løsning på Copenhagen 2021 næste år.

Copenhagen 2021 finder efter planen sted 12.-22. august 2021 i København og Malmø.