(Foto: © Hedda Rysstad, DR)

21-årige Eliyas gik i front for Pride-paraden: Tak for støtten, men husk os nu resten af året

50.000 deltog og flere hundrede tusinde så på, da Copenhagen Pride-optoget gik gennem Københavns gader.

- Jeg bliver så rørt over, hvor mange mennesker, der er mødt op på gaderne. Det er helt vildt overvældende. Jeg håber bare på, at de også husker os resten af årets 364 dage.

Ordene kommer fra 21-årige Eliyas Kayon, der lørdag eftermiddag gik helt i front for Copenhagen Pride-optoget i København.

Her gik han som fanebærer med det intersektionelle Pride-flag med den brune og sorte stribe, som repræsenterer etniske minoriteter.

For Eliyas Kayon fra Odense med de palæstinensiske rødder var det en kæmpe milepæl i hans liv, at han gik forrest for Pride-paraden. Men rejsen fra selvmordstruet teenager til den stolte og stærke person, han er i dag, har ikke været uden omkostninger - langt fra.

Efter han sprang ud for sin familie, flygtede han til et krisecenter af frygt for konsekvenserne af hans homoseksualitet.

Eliyas fortæller, at han er blevet overfaldet fysisk fire gange af fremmede, overfaldet verbalt på gaden endnu flere gange, og at han så sent som i tirsdags blev spyttet på, mens hans ven blev slået ned af en fodbold-hooligan på Pride Square på Rådhuspladsen.

- Når man kan blive spyttet på og overfaldet midt på Pride Square, så beviser det, hvor meget der stadig er at kæmpe for, selvom vi på mange områder er nået langt, siger Eliyas Kayon.

Se billederne af Eliyas Kayon i front for Pride-optoget i København og læs mere om hans historie.

  • Eliyas Kayon er spændt på, hvad dagen kommer til at bringe, en time inden Pride-optoget starter fra Frederiksberg Rådhus. Nervøsiteten bliver dulmet med en smøg. (Foto: © Hedda Rysstad, DR)
    1 / 12
  • Eliyas Kayon er vant til, at folk kigger en ekstra gang, når han bevæger sig i byen. - Folk tror, at jeg tager det her tøj på for opmærksomhed, men det gør jeg ikke. Det her er bare, hvem jeg er, og det vil jeg ikke skjule. (Foto: © Hedda Rysstad, DR)
    2 / 12
  • - Da jeg var 14 år, troede jeg ikke på, at jeg ville kunne leve det her liv og komme ud af skabet. Der var ikke noget lys. Lige nu lever jeg mine drømme ud, men det har også haft sin pris. Det har krævet blood, sweat and tears, bitch. Bogstavelig talt, siger Eliyas Kayon. (Foto: © Hedda Rysstad, DR)
    3 / 12
  • På Frederiksberg Rådhus bliver Eliyas mange gange mødt af venner og bekendte. Her får han en krammer af skuespiller Jakob Fauerby, der til efteråret som den første mand skal danse med en mandlig dansepartner i 'Vild med dans'. (Foto: © Hedda Rysstad, DR)
    4 / 12
  • - Jeg fortalte mine forældre, at jeg var homoseksuel den 4. november 2016. Den besked tog de ikke godt, og jeg var reelt bange for, hvad der kunne ske, så jeg sagde farvel og tog på et krisecenter, fortæller Eliyas Kayon. (Foto: © Hedda Rysstad, DR)
    5 / 12
  • - Jeg er en stædig motherfucker, og jeg har altid sagt: Hør her, der er ikke nogen, der skal fortælle mig, hvad jeg skal gøre, hvordan jeg skal være eller se ud. (Foto: © Hedda Rysstad, DR)
    6 / 12
  • Eliyas Kayon er talsperson og bestyrelsesmedlem i Sabaah, som er en organisation for minoritetsetniske LGBT+-personer i Danmark. Her ses han med det intersektionelle pride-flag, som har en sort og brun stribe. (Foto: © Hedda Rysstad, DR)
    7 / 12
  • Der var masser af regnbueflag og glimmer langs ruten til Pride-optoget. Og både gamle og de allermindste var mødt talstærkt op.
    8 / 12
  • 50.000 deltog og flere hundrede tusinde så på, da Copenhagen Pride-optoget gik gennem Københavns gader. Her ses optoget på Vesterbrogade.
    9 / 12
  • - Der er ikke rigtig nogen definition på kærlighed, men jeg føler virkelig så meget kærlighed lige nu. Jeg er næsten i chok, lød det fra en rørt Eliyas.
    10 / 12
  • Da pride-optoget var overstået for Eliyas' vedkommende, blev han overvældet af mange følelser. Han havde haft en fantastisk oplevelse, som også satte tankerne i gang.- Jeg kan blive i tvivl om folk, der ikke er en del af LGBT+-miljøet dukker op for festens skyld, eller om de dukker op, fordi de rent faktisk støtter LGBT+-miljøet. Jeg håber på det sidste, siger Eliyas Kayon.
    11 / 12
  • Eliyas viser stedet på Pride Square, hvor han tirsdag aften blev spyttet på, og hans ven blev slået ned. - Det, der skete i tirsdags, var noget, der ikke burde ske. Og slet ikke på Pride Square. Den episode viser bare, hvor meget vi stadig har at kæmpe for, lyder det fra Eliyas, der nu skal fejre et veloverstået Pride-optog.
    12 / 12