Der skal mange flere kvinder i musikstudierne, på festivalscenerne og på streaming-tjenesternes spillelister.
Sådan lyder det fra de danske pladeselskabers brancheorganisation, Ifpi, i kølvandet på en DR-dokumentar om strukturel sexisme i musikbranchen.
Sidste år var det for eksempel kun 21 procent af de kunstnere, der udgav musik, som var kvinder.
Og det er slet ikke nok, siger Lasse Lindholm, der er direktør for kommunikation og public affairs i Ifpi.
- Der er for få kvinder på hitlisterne. Der er for få kvinder på topposterne. Det er ikke noget, vi kan løse med et fingerknips. Det kræver en meget stor indsats fra vores side, fra radioernes side og fra streamingtjenesternes side, siger han.
Artiklen fortsætter under boksen.
Der er sat mål på musik med kvinder
Brancheorganisationen har sat nogle mål op for at sikre ligestilling i branchen. Blandt andet skal halvdelen af den musik, der udgives i 2030, have et bærende kvindeligt islæt.
- I min bog skal udgivelsesfrekvensen gerne afspejle de forhold, der er i samfundet, og kvinder tæller jo cirka halvdelen af den danske befolkning - så det er det, der er vores ideal, siger Lasse Lindholm.
Branchen arbejder også for at få flere kvinder ind på direktør- og bestyrelsesposterne i musikindustrien.
For eksempel er der indført kønskvotering, så der fra næste år må være højest 50 procent af et køn i Ifpis bestyrelse, mens det mål skal være opnået for branchen generelt i 2030.
- Det skaber mere diversitet i bestyrelsen, hvilket i sig selv er godt, fordi man så får belyst tingene fra flere forskellige perspektiver, men det sender jo også et signal til de kvinder, der måtte have lyst til at prøve kræfter i musikbranchen, at der er plads til jer, siger Lasse Lindholm.
Matilde Falch: Vi vil se det ske
I DR Dokumentaren står flere kvindelige musikere frem og fortæller om deres oplevelser med sexisme i musikbranchen.
En af dem er sangskriver og sanger Matilde Falch. Hun ved ikke, om hun tror på deciderede kønskvoter, men hun er glad for, at musikbranchen nu sætter et mål om bedre kønsbalancer.
For det vil gøre en forskel, også for hendes oplevelser i branchen.
- Det vil jo gøre, at det ikke føles, som om vi hele tiden er der på trods af vores køn, for det er sådan, at det nogle gange føles. Jeg tror, at ved at vi er flere, så bliver det normaliseret, at kvinder skriver, og kvinder spiller instrumenter, og nogen af os endda er nørder, der kan lide teknik.
Men hun er også spændt på, hvor meget musikselskaberne i virkeligheden kommer til at ændre.
- Det er klart, at jeg tror, at mange os gerne vil se noget af det her sker, før vi helt tror på det. For der er også mange, der har talt om at gøre noget i mange år.
Ifølge Ifpi så kræver et opgør med sexisme i musikbranchen, at der bliver samarbejde på tværs i branchen, og arbejdet skal begynde helt i begyndelsen af musiklivet.
- I sidste ende kræver også, at vi får stoppet den styrtblødning, der sker af kvindelige talenter op gennem uddannelsessystemet. Rigtig mange piger og unge kvinder falder fra, inden de nogensinde kommer i spil til at kunne udkomme med et hit track for eksempel, siger Lasse Lindholm.
Uddannelsesmiljøer skal være inkluderende
På Det Jyske Musikkonservatorium kan rektor Keld Hosbond godt genkende, at der i dag er en skæv kønsfordeling, især når det kommer til uddannelse inden for rytmisk musik.
- Der er noget strukturelt på spil, der er noget med traditioner, og så er der noget med, hvordan man laver optagelsesprøver helt konkret, siger Keld Hosbond, og understreger, at der bliver talt rigtig meget med både undervisere og studerende om, hvordan uddannelsesmiljøet kan gøres så inkluderende som muligt.
Både Ifpi og Keld Hosbond peger på, at der skal etableres et godt samarbejde mellem konservatorier, musikskolerne og musikbranchen for at ændre den skæve kønsfordeling i fremtiden.
Og det er Lotte Trangbæk, generalsekretær i brancheorganisationen Danske Musik- og Kulturskoler enig i.
- Det, der skal til, er, at aktørerne, det vil sige musikskolerne, konservatorierne og i høj grad pladeselskaberne bliver bedre til at koordinere, hvordan vi understøtter, at vi får flere kvinder i musikken, hvordan vi skaber barrierer, der ikke ekskluderer, siger hun.
Du kan se dokumentarserien "Sexisme i musikbranchen" på DRTV her.
Du kan også lytte til podcasten "Vidnesbyrd - Sexisme i musikbranchen" i DR Lyd.