Danske spillesteder i fælles appel til ministre: Stop billethajerne nu

Forbrugerrådet Tænk og over 100 spillesteder og festivaler går til fælles kamp mod ulovligt salg af billetter til overpris.

Man skal passe på, når man søger efter billetter på nettet - de kan være prissat alt for højt eller ligefrem være falske. Her ses publikum under Suspekts koncert på Northside sidste år. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

Har du prøvet at være så forhippet på at se en koncert, at du endte med at købe billetter til flere tusinde kroner? Eller har du oplevet at stå med en ugyldig billet?

I så fald er du ikke alene, for internetbaserede billetbørser vildleder og narrer i stor stil danskerne til at købe koncert- og festivalbilletter til overpris eller ligefrem falske billetter.

Det mener Forbrugerrådet Tænk, Billetlugen, Live Nation og en lang række festivaler som Roskilde Festival og Smukfest.

Frustrerede forbrugere med falske billetter

Partnerne har derfor skrevet et åbent brev til kulturminister Mette Bock, justitsminister Søren Pape Poulsen og erhvervsminister Brian Mikkelsen, hvori de appellerer til at billetbørserne salg af falske eller alt for dyre billetter stoppes.

- Vi vil have, at de tre ministre nu går sammen om at skabe et grundlag for, at vi kan få denne her ulovlige ageren stoppet, siger Anja Philip, der er formand for Forbrugerrådet Tænk.

Hun fortæller, at forbrugerrådet ofte bliver kontaktet af frustrerede forbrugere, der spørger, hvad de kan stille op, når de for eksempel har købt ugyldige billetter.

- Og spillestederne står med frustrerede forbrugere, der har købt billetter til tusindvis af kroner, som ikke virker, så nu må der sættes en stopper for det, siger Anja Philip til DR Nyheder.

Særligt langer hun ud efter sider som Viagogo, Onlineticketshop.dk og StubHub, der trods flere politianmeldelser for ulovligt videresalg stadig sælger billetter til overpris og vildleder kunderne.

- Politikerne må skabe et grundlag for, at vi kan få stoppet denne her ulovlige adfærd, siger Anja Philip.

Vildledt fra udenlandsk adresse

Også hos organisationen Dansk Live, der repræsenterer de danske spillesteder og festivaler, har man skrevet under på det åbne brev.

Esben Marcher, der er sekretariatschef i Dansk Live, ser det som et stort problem, at billetbørserne med professionelle hjemmesider fra udlandet kan snyde koncertgængere, der søger efter billetter på nettet.

- Når vi har en lovgivning, der ikke tillader, at man overprissætter billetter, så bør det heller ikke kunne lade sig gøre, selvom man opererer fra en udenlandsk adresse.

Men er det ikke koncertgængernes eget problem eller valg, hvis de vælger at købe billetter, der ligger over den officielle pris?

- Jo, men vi vil helst undgå, at det kan lade sig gøre at sælge en billet til mere, end den er værd, og at et sort marked kan booste en pris, fordi der er stor efterspørgsel. Vores interesse er jo, at en forbruger får en vare til den pris, som den også bliver solgt for til alle andre.