Midt i debatten om skæv kønsbalance: Flere kvindelige musikere topper listen over mest spillede radiohits

Tobias Rahim var den mest spillede artist i 2023, men Ida Laurberg leverede sidste år de to største radiohits.

På listen over de mest spillede danske artister i 2023 er der tre kvindelige hovedartister. En af dem er Ida Laurberg. Hun topper desuden listen over de mest spillede danske sange. Her ses hun under årets Jelling Musikfestival. (Foto: © Helle Arensbak, Ritzau Scanpix)

Han har sat sig solidt på toppen, stjernen Tobias Rahim. Takket være hits som 'Flyvende Faduma' og 'Stor Mand' er han nu for andet år i træk den mest spillede hovedartist i 2023.

Det viser nye tal fra Gramex over de mest spillede danske hovedartister i 2023.

Det er Gramex, der sikrer betaling til udøvende kunstnere og musikere, når deres sange afspilles i radioen og andre offentlige steder.

Kigger man derimod på deres top-ti-liste over de mest spillede danske sange for sidste år, overhales Rahim af en række kvinder – ikke mindst Ida Laurberg.

Hun sidder nemlig tungt på toppen med hittet 'Terrier', der er den mest spillede sang i 2023, efterfulgt af hendes duet med Andreas Odbjerg, 'Jeg ka’ rigtig godt li' dig', som ligger nummer to.

Ida Laurberg og Andreas Odbjerg arbejdede første gang sammen på hendes single 'Terrier' fra 2022 og besluttede hurtigt at fortsætte samarbejdet med en duet. Det blev til hittet 'Jeg ka' rigtig godt li' dig'. (Foto: © Erling Brodersen, Ritzau Scanpix)

Ni ud af ti sange er med kvinder

Ida Laurberg er langt fra den eneste kvinde på listen over de mest spillede danske sange. Faktisk er det nyt, at så mange kvinder figurerer på listen, skriver Gramex. Der er nemlig kvindelige artister ind over de ni af de ti mest spillede sange.

Du kan se listen over de mest spillede sange her:

Fire af sangene er med en kvindelig hovedartist. Dem står Ida Laurberg, Saint Clara, der har to solosange på listen, og Pil for.

Derudover er der fem sange, hvor det er en duet mellem en mand og kvinde eller mellem et mandligt band og en kvindelig artist eller bandmedlem.

De sidste tre år har der kun været tre kvinder årligt på denne top-ti, så her er virkelig sket noget, skriver Gramex.

Går vi tilbage til årene 2017 og 2018 var der endda slet ikke nogen kvinder på listen over de mest spillede sange.

Trods en mere lige fordeling på listen viser tal fra Koda dog, at det i 2023 stadig kun var ti procent af de penge, der udbetales for musik spillet i blandt andet radioen, som går til kvinder.

Tobias Rahim var også den mest spillede danske hovedartist i radioen i 2022. Her ses han på Bøgescenen på Smukfest sidste år. (Foto: © Helle Arensbak, Ritzau Scanpix)

Det er da også stadig Tobias Rahim, som Gramex samlet set har fået rapporteret flest antal minutters afspilninger af sidste år.

På listen over mest spillede hovedartister ses tre kvinder plus bandet Blæst, der har en kvinde i front. Sidste år var der fire kvindelige artister på samme liste.

Lander midt i debat om kønsfordeling

Gramex udgiver disse lister hvert år i juni, når musikerne får udbetalt deres penge for året før. I år lander opgørelsen dog midt i et øget fokus på ulighed i den danske musikbranche.

Det sker i kølvandet på DR-dokumentarserien 'Sexisme i musikbranchen', hvor 13 kvindelige musikere fortalte om, hvordan de oplever dårligere vilkår og grænseoverskridende adfærd i forbindelse med deres arbejde.

I den forbindelse har der også været spot på, hvad radiokanalerne spiller – særligt hvordan kønsfordelingen er musikalsk især på DR's kanaler.

DR har nemlig en særlig magt, har flere stemmer påpeget i den seneste tids debat.

Blandt andet sanger og musiker Katinka Bjerregaard har sagt, at hvis DR skruer op for antallet af kvindelige musikere i radioen, så vil det smitte af på resten af branchen og få musikselskaberne til at satse på flere kvinder.

Omvendt har DR's ledende redaktionschef for kultur, debat og musik, Gustav Lützhøft, peget på, at DR gerne så, at musikselskaberne tilbød musik med flere kvinder, så DR ikke skal spille de samme kvinder igen og igen.

Tallene fra Gramex dækker dog ikke kun DR's kanaler. De registrerer også afspilninger på de kommercielle radiostationer som The Voice, Nova og Radio Soft.

Du kan se dokumentarserien 'Sexisme i musikbranchen' på DRTV. Og i DR Lyd kan du også lytte til podcasten 'Vidnesbyrd - Sexisme i musikbranchen'.