Klokken 12 i dag afsiger Retten i Glostrup dom i den såkaldte Se og Hør-sag.
Her er tre tidligere Se og Hør-chefredaktører, to tidligere Se og Hør-journalister og en tidligere ansat hos IBM/Nets tiltalt for hacking og bestikkelse - eller medvirken hertil.
Under sagen har anklagemyndigheden krævet op til to års ubetinget fængsel til de tidligere chefredaktører Henrik Qvortrup, Per Ingdal og Kim Henningsen og op til tre års ubetinget fængsel til den såkaldte tys-tys-kilde.
Det er høje krav om straf, vurderer Sten Schaumburg-Müller, professor i medieret på Syddansk Universitet.
- Man kan sige, at det er en usædvanlig høj straf. Det er jo ikke normalt, at journalister og redaktører kommer i fængsel og slet ikke så lang tid, siger han.
- Men det er også en usædvanlig sag, så hvis retten finder det bevist, at man har gjort de her ting, vil jeg ikke være overrasket over, at der bliver givet en fængselsstraf, tilføjer han.
Professoren forventer, at dommen i den historiske sag bliver anket - uanset udfaldet.
- Sker der frifindelse, kunne man let forestille sig, at anklagemyndigheden ville anke. Omvendt, bliver der idømt to års fængselsstraf, anser jeg det for meget sandsynligt, at der vil blive anket fra de dømtes side, siger Sten Schaumburg-Müller.
Tiltaler
- •
Tys-tys-kilden er tiltalt for uberettiget at have skaffet sig adgang til kendtes kreditkortoplysninger, mens de øvrige er tiltalt for at medvirken til tys-tys-kildens forbrydelse ved at have modtaget og udnyttet oplysningerne. Altså et brud på den såkaldte hackerparagraf - straffelovens § 263.
- •
Det afviser de tiltaltes forsvarere. Alle erklærer sig uskyldige.
- •
Derudover er journalisterne, deres redaktører og tys-tys-kilden tiltalt for bestikkelse, fordi Se og Hør har betalt penge til tys-tys-kilden for oplysningerne. Altså et brud på straffelovens §299 - den såkaldte bestikkelsesparagraf.
Hør hele interviewet her: