De læsere, som i dag har samlet Politiken op i postkassen eller taget en udgave med hjem fra kiosken har muligvis bidt mærke i, at den var lidt tykkere end normalt.
Avisen har nemlig valgt at trykke og bringe hele den omstridte bog 'Syv år for PET' som et særtillæg i dagens avis. En beslutning, som formand for Danmarks Journalistforbund Lars Werge har forståelse for.
- Jeg forstår sådan set godt rationalet bag, at de udgiver den – nemlig at sige, at det altså ikke er PET, som - uden at have læst bogen, uden at være sat ind i indholdet - skal beslutte, om den her bog skal udgives, forklarer han.
Samtidig understreger han også, at det er Politikens eget ansvar at gøre det.
PET må ikke rette
Sagen drejer sig om, at Politiets Efterretningstjeneste (PET) har anmodet Københavns Byret om at udstede et fogedforbud mod forlaget bag bogen, forfatteren selv, flere medier og endelig en lang række boghandlere. Det skete for at sikre, at der ikke stod noget i bogen, som kunne kompromittere tjenestens arbejde, operationer eller medarbejdere.
Kreativ direktør i People's Press, Jakob Kvist, har tidligere forklaret, at PET forbeholdt sig retten til at korrigere og ændre i bogens indhold og derfor ikke fik tilsendt bogen.
- Jeg kan godt forstå, at man siger, det ikke er noget, PET skal blande sig i. De kan få den til gennemsyn og se, om eventuelle citater er i orden, men PET må ikke – ligeså vel som andre myndigheder i øvrigt – gå ind og rette i ting. Det er alene udgiverens ansvar, så derfor skal PET ikke blande sig i det, forklarer Lars Werge.
PET har, efter Politikens tryk af bogen, opgivet kampen for at opretholde fogedforbuddet mod bogen, da det ikke længere er "praktisk muligt". En rigtig beslutning, mener Lars Werge:
- Den oprindelige beslutning var forkert, så derfor er det jo selvfølgelig en mere korrekt beslutning at gøre det nu. Det virker bare så underligt bagvendt at gøre det sådan. De skulle have ladet være fra starten.