Hvis du skal gøre dig forhåbninger om at modtage en Cavling-statuette, er opskriften simpel: Du skal være en mand og arbejde på et landsdækkende medie.
Sådan ser det i hvert fald ud i grove træk, hvis man samler tallene for samtlige vindere af statuetten siden 1945, som statistikken ovenfor også viser.
Ni kvinder og 92 mænd har modtaget prisen, mens regionale medier har fået overrakt den prestigefulde statuette syv gange, mod de landsdækkende mediers 49 gange.
Det svarer til, at kvinder modtager prisen en ud af ti gange, mens det samme gør sig gældende for de regionale medier en ud af otte gange.
Tager man kun udgangspunkt i tallene fra 2000 og fremefter – for at få et mere nutidigt billede – er billedet det samme: Tre kvinder og 31 mænd har modtaget prisen siden 2000, mens 13 landsdækkende og én regional journalist er blevet hædret med prisen.
Et spørgsmål om kultur
Martine Bentsen, der skriver Ph.d. om køn og journalistik ved Roskilde Universitet, mener, at årsagen til, at Cavlingvinderne oftest er mænd handler om, hvem og hvad der nomineres og hvem, der nominerer.
- I bund og grund er det et spørgsmål om kultur, og dermed også vaner og normer inden for journalistikken, når man skal se på, hvem der kåres som vinder.
- Ser man på, hvem der indstiller forslag til Cavlingprisen, kan man jo se noget om, hvem der føler, de har noget at sige om, hvad der er god journalistik. Og blandt indstillerne er der også flest mænd både repræsenteret som ledere og journalister, siger hun.
Martine Bentsen mener ikke, at problemet med Cavlingpriserne ligger i hvilket køn, der modtager prisen, men i, hvad vi antager, der har journalistisk kvalitet, og hvordan vi forstår journalistisk kvalitet. Det handler om, at det er nogle specifikke stofområder, som mandlige journalister dominerer, der belønnes med en Cavling.
Et problem med få regionale prismodtagere
Roger Buch, der er forskningschef ved Danmarks Medie og Journalistikhøjskole og forsker i medier og politik, mener, at de få regionale prismodtagere er et problem.
- Det er i lokalområderne, at borgerne lever deres liv, og kommunerne har høj grad af autonomi og stor mulighed for at påvirker borgernes hverdag, siger han og fortsætter:
- Men de få Cavlingpriser til lokale og regionale journalister er med til at bekræfte myten om, at landspolitikken er vigtigst, hvor sandheden er, at det er kommunerne, det er det vigtige.
Roger Buch fremhæver desuden, at der netop er lavet en alternativ Cavlingpris fra de lokale og regionale medier i ”desperation” over, at der er for lidt fokus på det lokale og regionale.
Spadestiksprisen, hedder den, som gives til kritiske, undersøgende journalistik blandt lokale og regionale medier og journalister.
- Foreslå flere kvinder
Cavling-komiteens formand, Kirsten Pilgaard, understreger, at Cavling-komiteen på ingen måde tager hensyn til køn eller medier, når de kigger de indstillede forslag igennem.
- Vi sidder ikke og kigger på, at nu, er det kvindernes tur eller mændenes tur eller nogle andres tur. Men man kan sige, at hvis der er undertal af kvinder som bliver foreslået og undertal af regionale journalister, der bliver foreslået, så kan man tænke i det og begynde at foreslå nogle flere. For vi kan jo ikke vælge og nominere uden at der er forslag, siger hun.