Dødsgang, rockerborg og storbyslum: 8 bøger om virkeligheden du ikke slipper igen

I morgen uddeles journalisternes Cavling-pris. Se hvilke rystende historier fra virkeligheden DRs nominerede selv synes er værd at sluge.

Plastikoperationer, ny identitet, ny adresse og PET-beskyttelse er prisen for at sladre om Hells Angels, har afhopperen Kasper Vetter oplevet efter bogen 'Kronvidnet - Hells Angels Indefra'. Her deltager medlemmer i begravelsen af et Hells Angels-medlem i 2014 (Arkivfoto: Scanpix) (Foto: © NILS MEILVANG, Nils Meilvang)

God journalistik handler ikke kun om interview og undersøgelser - det handler også om at kunne skrive den gode historie frem.

Op til uddelingen af den danske journalistiske Cavling-pris fredag, har vi bedt et hold af DRs nominerede journalister om at pege på de journalistiske mesterværker, de selv sætter pris på. Værker, der fænger lige så meget som de bedste tv-serier og film og som bygger på solid research, is i maven og en formidabel evne til at fortælle historien.

Journalisterne er Laura Marie Sørensen, Astrid Fischer, Line Gertsen, Mathias Friis og Niels Jacob Schøtt, der sammen er nomineret til Cavling-prisen for afsløringer i den såkaldte psykiatersag og Sundhedsstyrelsens svigtende kontrol med læger.

Foto: Getty Images

Med på dødsgangen

Den amerikanske forfatter Truman Capote fik sit store gennembrud med denne dokumentariske roman, der handler om de virkelige mord på en hel familie i en lille by i Texas i 1959. I bogens første kapitel følger vi familien Clutter dagen inden, de bliver slået ihjel, og i løbet af få velskrevne og detaljerede sider kommer vi helt tæt på de fire medlemmer i familien. Bogen slutter seks år senere - den dag, deres to mordere bliver henrettet. Capote gik ekstremt grundigt til værks, og romanen bygger på flere tusinde siders noter og interviews.

'Med koldt blod' af Truman Capote (1966)

Foto: Scanpix

Medicinalindustriens mafiametoder

Veldokumenteret, engageret og øjenåbnende bog, der underkaster medicinalindustriens metoder en meget kritisk gennemgang. Fyldt med konkrete eksempler på videnskabelige undersøgelser, der fordrejes og risici, der forties til fare for patienterne. Fortalt med kant og humor, der gør det komplicerede stof til at forstå.

'Bad Pharma - How Drug Companies Mislead Doctors and Harm Patients' af Ben Goldacre (2013)

Foto: Scanpix

Med helvedes engle

Den dokumentariske roman fortæller historien om Kasper Vetter, der i en årrække arbejdede sig op i Hells Angels i Aarhus, før han til sidst gik til politiet og afslørede alt. I dag lever han under PET's vidnebeskyttelse med nyt navn, nyt udseende og uden kontakt til sin familie. Bogen beskriver både Kasper Vetters personlige deroute og giver et unikt indblik i en magtfuld kriminel underverden, der trækker tråde helt til Christiansborg. Kronvidnet er undersøgende journalistik, når det er allerbedst, og Morten Frich skriver så fabelagtigt, at de 344 sider er læst hurtigere end en Netflix-serie bliver bingewatchet.

'Kronvidnet – Hells Angels Indefra' af Morten Frich (2011)

Foto: Getty Images

Et dyk i new yorker-slummet

En medrivende biografi om den danske journalist og fotograf Jacob A. Riis, der i 1870 slog sig ned i New York og siden rapporterede om livet i byens slumkvarterer. Sammen med Henrik Cavling var Jacob A. Riis en af de første danske journalister, der tog reportagen til sig. Nøgternt og levende beskrev han, hvad han oplevede. Biografien kan med fordel læses sammen med Jacob A. Riis’ egen 'How The Other Half Lives' fra 1891. Den kan i øvrigt læses gratis på Wikipedia her.

'Den ideelle amerikaner' af Tom Buk-Swienty (2007)

Foto: Scanpix

Da Big Brother blev virkelig

En øjenåbner for hvilke alvorlige, demokratiske problemer vores vestlige samfund er ude i, når det handler om overvågning og deling af personlige oplysninger - også om dig og mig.

'Overvåget – en insiderberetning om Edward Snowden' af Glenn Greenwald (2014)

Foto: Scanpix

Her startede tabloidskandalen

Selvom bogen er en roman, satte den gang i Danmarks største medieskandale: Se og Hør-sagen. Romanen beskriver livet på sladderbladet 'Set og Hørt', og hvordan bladet gennem en såkaldt 'tys-tys-kilde' kan bringe oplysninger om kendtes færden med hjælp fra overvågning af kreditkort-transaktioner. Efter bogens udgivelse kom det frem, at virkelighedens Se og Hør fik oplysninger fra en 'tys-tys-kilde'. Hvis man vil have et faktuelt overblik over skandalen, skal man også læse Jonas Nyrups bog, 'Se og Hør skandalen fra A-Z'.

'Livet det forbandede' af Ken B. Rasmussen (2014)

Foto: Getty Images

Rejsende på Balkan

På hesteryg, i tog og til fods rejste engelske Edith Durham det vestlige Balkan tyndt i starten af 1900-tallet. Hun beskrev de mennesker og det liv, hun mødte i fjerntliggende og ukendte egne. Levende reportage, blandet med historieskrivning og skarp analyse af stormagternes spil i området, med udgangspunkt i konkrete iagttagelser.

'The Burden of the Balkans' af Edith Durham (1905)

Foto: Tiderne Skifter

Problemerne ved adoption

Bogen beskriver de halve sandheder, der ofte er en del af international adoption, hvor nødlidende børn ikke blot finder nye danske forældre, men hvor store pengebeløb og uigennemskuelige og ofte juridisk kritisable forløb går forud for, at børnene frigives (som det hedder) til Vesten. En fremragende bog, som dog læses bedst sammen med 'Hun er vred' af Maja Lee Langvad. Langvad er selv adopteret, og bogen er et opgør med den gængse forestilling om, at adoption altid betyder, at et barn i nød kommer til nogen, der trænger til et barn og kan tage sig af det.

Dorrit Saietz: Adoptionens Slagmarker (2015) og 'Hun er Vred' af Maja Lee Langvad (2014)

Cavling-prisen

  • Cavling-statuetten er modelleret efter Henrik Cavling, der bl.a. var chefredaktør for Politiken i startede af 1900-tallet, og grundlægger af Dansk Journalistforbund.

  • Hvert år nomineres en række journalister, der har 'udvist initiativ og talent i det forløbne år' og vinderen kåres ved en højtidelighed.

  • Du kan læse mere om årets nominerede her. Vinderen kåres kl. 15 fredag d. 8. januar.