LISTE #Metoo ruller gennem Skandinavien

Fyringen af Hollywood-producenten Harvey Weinstein har startet en verdenomspændende bevægelse, der også har ramt Danmark.

Under hashtagget #MeToo deler kvinder oplevelser med mænd, som de mener, har overtrådt deres grænser seksuelt. (Foto: © JENS ASTRUP, Scanpix)

Den 9. oktober bliver filmproducenten Harvey Weinstein fyret fra sit eget Hollywood-produktionsselskab, The Weinstein Company. Fyringen kommer, efter at flere skuespillerinder i avisen New York Times har anklaget ham for seksuelle overgreb og sågar voldtægt.

Fyringen af Weinstein sender chokbølger gennem den amerikanske underholdningsindustri. I de kommende dage ruller bølgen, og flere melder sig i koret af kvinder, der er blevet misbrugt af den magtfulde mand.

Og det er ikke kun listen af kvinder, som Weinstein har krænket, der vokser. Det samme gør listen af magtfulde mænd, der anklages for at have forgrebet sig på kvinder.

Under hashtagget #Metoo deler kvinder fra hele verden deres oplevelser med magtfulde mænd, som ifølge kvinderne har udnyttet deres position til at forgribe sig på, chikanere og voldtage kvinder i deres branche. Washington bliver ramt. Det samme gør forlæggere, anerkendte kokke og politikere fra hele verden.

I midten af oktober begynder sagerne også at dukke op i Skandinavien - særligt i Sverige, hvor journalister og tv-værter er blevet fyret, suspenderet fra skærmen og har fået time-outs efter anklagerne. Men også i Norge og Danmark dukker lignende historier op.

Se her et overblik over, hvordan historien har bredt sig herhjemme og i vores skandinaviske nabolande:

Den svenske mediebranche

Den 19. oktober tager en medarbejder på den svenske avis Aftonbladet en "time-out". Det sker, efter at den er pågældende medarbejder er blevet anklaget for voldtægter.

Tv-værten Martin Timell bliver med øjeblikkelig varsel taget af alle programmer på Sveriges kanal TV4. Han blev suspenderet den 20. oktober efter flere alvorlige anklager om seksuel chikane og misbrug af kvindelige kollegaer.

En unavngiven chef for den svenske tv-kanal SVT forlader sin stilling med øjeblikkelig virkning den 21. oktober. Han er af flere medarbejdere blevet anklaget for sexchikane. Han blev politianmeldt efter en intern undersøgelse i SVT.

Mange sager i Dansk Skuespillerforbund

Dagbladet Politiken har spurgt 949 medlemmer fra Dansk Skuespillerforbund, om de har oplevet sexchikane på arbejdet. 378 har svaret, og 241 af de adspurgte siger, at de over de seneste ti år er blevet udsat for krænkelser fra deres overordnede.

- Jeg synes, det er dybt forstemmende og grotesk, at folk på den måde udnytter deres magt til at krænke andre, siger formand for Dansk Skuespillerforbund, Katja Holm.

Slut med klask på Zentropa

Det skal være slut med klask i røven. Det skal hverken finde sted som belønning eller straf, lyder det fra ledelsen i det danske produktionsselskab i Zentropa den 10. november.

Udmeldingen kommer i kølvandet på, at filmproducent selskabets medstifter Peter Aalbæk Jensen har erkendt, at han har klasket flere af sine ansatte bagi. Samtidig har han sagt, at det ligger i hans natur, og at han ikke fortryder det.

- Men jeg tror, at hvis vi lukker abegrotten ned og lader os blive aseksuelle socialdemokrater, så vil filmen lide af det. Det er ikke de pæne, artige mennesker i midtersporet, der leverer stjernefilmene. Det må jeg bare sige efter at have lavet 200 film, har Peter Aalbæk Jensen sagt til DR i forbindelse med sagen. (Foto: © ASGER LADEFOGED, Scanpix)

Det betyder samtidig, at det svenske filmselskab Film i Väst og Zentropa har indgået en aftale, hvor Peter Aalbæk Jensen fremover ikke vil agere executive producer på film i deres samarbejde, da de ikke vil tolerere hans handlinger eller udtalelser.

De to filmselskaber har desuden indgået en aftale om et fælles værdigrundlag, der har en nultolerence-politik overfor enhver form for sexchikane.

Derudover får Peter Aalbæk Jensen mundkurv på at Zentropa, der tager al indflydelse fra medstifteren.

Svenske sangere og jurister protesterer mod sexisme

Hashtagget #MeToo har fået en svensk overhaling og er blevet til #tystnadtagning. Under det søgeord protesterer 705 kvindelige sangere fra Sverige mod udbredte overgreb og sexisme i musikbranchen.

Håbet er, at protesten kan skabe en forandring i branchen, og at "arbejdsgivere indfører en nul tolerance-politik overfor for enhver form for seksuel krænkelse eller tilnærmelse", forklarer sangeren Tove Dahlberg, der helt delt sin historie under #tystnadtagning.

546 norske skuespillere

- Jeg var 19-20 år og havde fået praktikplads på et stort teater og fulgte en produktion der. Efter nogle dage blev jeg kontaktet af en af skuespillerne, som havde en af de største roller i produktionen og var cirka 30 år ældre end mig. Han spurgte, om jeg kunne være barnepige for hans barn som betaling for, at han skulle læse med mig. Da jeg kom, var det kun ham, der var der. Han begyndte at kysse mig og klæde mig af. Bagefter sagde han: "Vi må få dig på p-piller, for jeg kan ikke få et barn til. Det ville være en skandale", lyder en af 40 historier, der har dannet baggrund for en fælles udtalelse fra den 16. november. Udtalelsen kommer fra 546 kvindelige skuespillere fra Norge.

Skuespillerne ønsker et opgør mod den kultur, der omgiver arbejdsforholdene i norsk tv, film og teater.

- Som vi frygtede, viser det sig, at der også i vores branchen findes en struktur, som har fejlet i at forhindre, opdage og stoppe seksuelle krænkelser, magtmisbrug og i enkelte tilfælde overgreb, skriver kvinderne i brevet.

Tusinder af svenske politikere

På mindre end to døgn har en gruppe kvindelige politikere i Sverige indsamlet 250 sager med vidnesbyrd om sexchikane og misbrug i Sveriges politiske elite.

- Jeg var på konference med partiet og havde fået for meget at drikke. Et cirka 30 år ældre, højtstående partimedlem udtrykte bekymring over min rus og tilbød mig en sengeplads, så jeg ikke skulle gå hele vejen over til min ven, jeg boede hos. Jeg takkede ja. Han voldtog mig senere den aften, lyder en af beretningerne.

- Nu er det tid til at kaste lys over dem, der laver lovgivningen, lyder det i udtalelsen.

132 sangerinder med tilknytning til Danmark

132 klassiske sangerinder - danske eller udlændinge med erfaring fra at arbejde i Danmark - udgiver et manifest den 18. november. De mener, at tavshedskulturen er udbredt i den danske klassiske sangerverden, skriver de i manifestet.

- Også i Danmark udråbes mandlige stjernesolister, dirigenter og instruktører til genier og deres tilnærmelser, overgreb og ydmygelser bagatelliseres, undskyldes og bortforklares, skriver de 132 kvinder.

Vi vil ikke længere være tavse. Vi vil placere skammen hos den, der begår overgrebene og ansvaret hos dem, der beskytter krænkerne, står der i et manifest, som 132 klassiske sangerinder fra Danmark eller udlændinge med erfaring fra at arbejde i Danmark har skrevet under på. Tre af underskriverne er Ditte Højgaard Andersen, Irene Theorin og Ylva Kihlberg på billedet herover (fra venstre mod højre).