Længe ventet Mads Mikkelsen-film og anderledes dansk dokumentar udtaget til Cannes

Også Viggo Mortensens instruktør-debut er udtaget til festivalen.

I Thomas Vinterbergs 'Druk' finder man blandt andre Magnus Millang, Lars Ranthe, Mads Mikkelsen og Thomas Bo Larsen. (Foto: © Henrik Ohsten)

Der har ikke været mange gode nyheder for danske filmfolk og dokumentarister på seneste. Coronakrisen har spændt ben for både produktioner og premierer, men nu er der noget at juble over.

Den ikoniske filmfestival i Cannes er som de andre store festivaler aflyst på grund af corona, men de har netop afsløret programmet med de film, der skulle have været vist. Der bliver altså hverken premiere, pindemadder eller palme, men selve udtagelsen er stadig en stor anerkendelse, og det værdifulde Cannes-stempel kan bruges i den videre markedsføring.

På den fornemme liste finder man flere film med dansk præg. Det drejer sig om Thomas Vinterbergs Zentropa-film 'Druk' med blandt andre Magnus Millang, Lars Ranthe, Mads Mikkelsen og Thomas Bo Larsen, Viggo Mortensens instruktør-debut 'Falling' og Jonas Poher Rasmussens 'Flee'.

'Druk' handler om gymnasielæreren Martin (Mads Mikkelsen), der er kørt sur i livet, hvilket smitter af på hans arbejde. Derfor kaster han sig ud i et eksperiment, hvor han sammen med nogle kolleger krydrer hverdagen med en konstant alkoholpromille i blodet.

Filmens to producere Sisse Graum Jørgensen og Kasper Dissing siger i en pressemeddelelse, at det er vigtigt for filmen, Zentropa og dansk film generelt at blive udtaget til de betydningsfulde internationale festivaler.

- Det er måden, hvorpå vi får skabt en masse international kendskab og opmærksomhed. Det løfter alt og alle på den hjemlige arena, og det er vi enormt glade for at kunne bidrage til.

Udvælgelse er blåstempling

Som sagt er garvede Vinterberg og Zentropa ikke de eneste, der har en film med. Det samme har Jonas Poher Rasmussen med filmen 'Flee'.

- Det er jo fantastisk, siger Jonas Poher Rasmussen til dr.dk.

- Jeg har ikke haft en film på så stor en festival før. Bare det at blive nævnt i sammenhæng med nogle af de andre store navne er fantastisk og en drengedrøm. Desuden er min mor fransk, så hun bliver nok også stolt.

Jonas Poher Rasmussens 'Flee' er den sande historie om 'Amin', der som mindreårig kom uledsaget til Danmark fra Afghanistan. I dag er han 36 år, er homoseksuel og skal giftes med sin partner gennem mange år. Nu truer en hemmelighed, han har holdt skjult i over 20 år med at ødelægge hans liv.

Jonas Poher Rasmussens film skiller sig ud fra mange de andre 55 film på dettes års Cannes-liste. For mens det er en dokumentar og en sand historie, er det samtidig en animationsfilm.

'Flee' er ikke bare en dokumentar, men en animeret dokumentar. (Foto: © Pressebillede fra filmen 'Flee'.)

At filmen er en dokumentarisk animationsfilm er en af styrkerne, siger filmens producer Monica Hellström, der mener, at filmen blandt andet er udvalgt, fordi den er fortalt på en meget anderledes måde, end hvad man ellers er vant til at se.

- Det føles fantastisk, og det er en stor anerkendelse af filmen, siger hun til dr.dk.

- Det er en blåstempling, og det føles ekstra dejligt, da det er en film, der har fået meget støtte fra blandt andre franske partnere, DR og DFI.

Selvom den fysiske festival er aflyst på grund af corona, og hverken instruktør eller producer får mulighed for at gå op ad den røde løber, så ødelægger det ikke glæden hos Monica Hellström, der håber, at filmen med blåstemplingen fra Cannes har gode chancer for at blive vist på andre store festivaler.

Den kunstneriske leder i Cannes, Thierry Frémaux, har tidligere fortalt, at de 56 film er udvalgt blandt 2.067 kandidater - en rekord for festivalen.