OVERBLIK Her er fem andre danske kunsttyverier

En kostbar Rodin-buste er blevet stjålet fra Glyptoteket, men det er langt fra første gang, at kunsttyve har været på spil i Danmark. Her er et udpluk af nogle af de største kunsttyverier herhjemme.

I 1802 brød den fallerede guldsmed Niels Heidenreich ind på Det Kongelige Kunstkammer og stjal de to berømte guldhorn. (Foto: © Christian Ringbæk)

En dyrebar buste af kunstneren Rodin er blevet stjålet fra Glyptoteket i København. Men det er ikke første gang, at kunsttyve har været på røvertogt i Danmark. Her er et par af de største kunsttyverier på dansk grund.

1. Rembrandt-tyveriet

Det hidtil største kunsttyveri i Danmark, målt på værdi, finder sted i 1999 hos Nivaagaard Malerisamling. Under et røveri stjæler to mænd malerier af malerne Rembrandt og Bellini til en samlet værdi af over 200 millioner kroner. Malerierne bliver fundet i god behold syv måneder senere, og folkene bag røveriet får samlet 12 års ubetinget fængsel.

2. Fiskefad til 700.000

En nat i maj 2004 bryder to tyve ind på Statens Museum for Kunst og stjæler en række sølvgenstande fra en Georg Jensen-udstilling. Blandt tyvekosterne er smykker, lysestager og et fiskefad fra 1919 til en værdi af 700.000 kroner. Genstandende bliver aldrig fundet.

3. Kirkekunst i millionklassen

Det er ikke kun museerne, der har fået besøg af kunsttyve gennem tiden. Sidste år bliver et maleri af den dansk-tyske maler Emil Nolde stjålet fra Ølstrup Kirke i Ringkøbing. Billedet 'Middag i Emmaus' er malet i specielt til kirken i 1904 og vurderes til at have en værdi på ca. 10 millioner kroner. Politiet mistænker tyvene for at have gemt sig i kirken efter lukketid for at stjæle det kostbare kunstværk. Maleriet er endnu ikke blevet fundet.

Maleriet af Emil Nolde, der blev stjålet fra Østrup Kirke, har en anslået værdig på ca. 10 millioner kroner. (© (c) DR)

4. Guldhornene bliver smeltet om

Et af de mest kendte kunsttyverier i dansk historie finder sted for over 200 år siden. Tilbage i 1802 stjæler Niels Heidenreich, en fattig smed og urmager, et af Danmarks mest kendte oldtidsfund: Guldhornene. Før ordensmagten får færden af Heidenreich, når han at smelte de to horn om og fremstiller blandt andet smykker og skospænder af det dyrebare guld. Det meste af guldet går tabt, men tilbage findes et par øreringe lavet af Heidenreich, som muligvis er fremstillet af Guldhorns-guldet.

5. Guldhorn-kopierne bliver også stjålet

I september 2007 bliver kopier af de originale Guldhorn og andre kostbare danefæ stjålet fra Kongernes Jelling ved Vejle. Der er tale om de originale kopier fra 1800-tallet. Modsat de originale Guldhorn, som var fremstillet af massivt guld, er kopierne udført i sølv og belagt med et tyndt lag guld. Dagen efter finder politiet kopierne og to dage efter tyveriet anholder de gerningsmændene. To mænd får en samlet dom på fire år og fire måneders fængsel.