Norsk regering klar til at skrinlægge omstridt Utøya-mindesmærke

Et mindesmærke efter Utøya-angrebet i 2011 kan blive droppet af den norske regering, efter naboerne har kritiseret det. Men beboerne er stadig ikke tilfredse.

Sådan skulle Jonas Dahlbergs værk 'Arret' have set ud. Men efter massiv kritik fra naboerne er den norske regering klar til at droppe det omstridte mindesmærke for ofrene på Utøya. (Foto: © JONAS DAHLBERG STUDIO, Scanpix)

Det planlagte mindesmærke nær Utøya, hvor Anders Behring Breivik dræbte 69 personer under et angreb i juli 2011, ser ud til ikke at blive til noget.

Det skriver NRK.

Kunstværket, der er blevet udformet af svenske Jonas Dahlberg, blev valgt i en konkurrence i februar 2014. Men naboerne til det planlagte mindesmærke, som skulle ligge på Sørbråten med udsigt over til Utøya, har kritiseret planerne, fordi de ikke ønsker et så markant mindesmærke.

Derfor sagsøgte de staten i juni, og nu bekræfter kommunalminister Jan Tore Sanner altså, at regeringen tilbyder at komme naboerne i møde.

Regering: Retssag vil belaste for mange

- I og med at naboernes reaktion var knyttet til mindesmærket, har vi åbnet for, at vi finder et andet mindesmærke end det, vi oprindeligt have tænkt, siger Jan Tore Sanner til NRK og tilføjer, at regeringen ikke ønsker en retssag, ”som vil være belastende for mange,” som han udtrykker det.

Dog siger han, at placeringen af et kommende mindesmærke ligger fast, så Sørbråten får et mindesmærke for Utøya-angrebet.

Advokaten Harald Stabell, der repræsenterer naboerne på Sørbråten, bekræfter overfor NRK, at de har forsøgt at forhandle et forlig på plads, men at det ikke er lykkedes.

Advokaten fortæller, at man vil opretholde søgsmålet, hvis ikke regeringen flytter mindesmærket til et andet sted i kommunen.