Operasanger om #metoo: 'De har troet, de var alene'

Anna Carina Sundstedt har taget initiativ til, at 132 klassiske sangerinder har underskrevet manifest imod seksuelle krænkelser og ydmygelser i branchen.

Anna Carina Sundstedt er talskvinde for 132 klassiske sangerinder, der har skrevet under på et fælles opråb.

- Jeg ventede, jeg ventede, og jeg ventede. Men der var en larmende tavshed på denne side af Øresund. Og så tænkte jeg, at jeg lige så godt kunne tage initiativet.

Det siger operasanger og formand for DR Koncertkoret Anna Carina Sundstedt, der har taget initiativ til et opråb imod krænkelser og ydmygelser af sangerinder i det klassiske sangmiljø.

Opråbet er skrevet ned i et manifest, og ikke færre end 132 klassiske sangerinder – danske eller udlændinge med erfaring fra at arbejde i Danmark – har skrevet under på det.

Dermed har Danmark også meldt sig ind i den #metoo-kampagne, hvor kvinder og mænd, herunder en lang række kendte skuespillere, er stået frem og har fortalt om sexisme og seksuelle krænkelser. En kampagne, der har bredt sig som en steppebrand i de sidste uger.

Det er første gang, at så mange kvinder står frem og fortæller om krænkelseskultur mellem chefer og medarbejdere i Danmark. Og nu er den tavshed, som Anna Carina Sundstedt beskriver i Danmark, blevet brudt.

Debatten raser i Sverige

I Sverige har debatten raset i uger, og da Anna Carina Sundstedt blev inviteret indenfor i en svensk Facebookgruppe for klassiske sangerinder, blev hun opmærksom på en temmelig livlig debat. Og den gjorde hende nysgerrig efter at finde ud af, hvor stort et problem med krænkelser og overgreb, danske klassiske sangerinder mener der er.

- Jeg var nysgerrig efter at undersøge, om der også var blevet begået overgreb mod kvindelige sangere i det klassiske musikmiljø i Danmark, fortæller hun.

Så hun inviterede cirka 40 kolleger i branchen indenfor i Facebookgruppen, og de inviterede flere med. Og så piplede historier om overgreb i miljøet ellers frem i takt med, at gruppen voksede.

- De 132 underskrivere af manifestet har alle været medlemmer af Facebookgruppen – men gruppen har haft endnu flere medlemmer. Men der opstod en heftig debat, hvor nogle af medlemmerne blev bange for, at mænd skulle hænges ud i en kønsdebat, hvor kvinder var imod mænd. Men de 132 underskrivere har alle valgt at stå sammen og skrive under på manifestet, siger Anna Carina Sundstedt.

Alle kender alle

Manifestet indeholder også eksempler på, hvordan sangerinderne har følt sig seksuelt krænket og ydmyget af mænd i branchen. Nogle går så langt tilbage som 30-40 år, vurderer Anna Carina Sundstedt.

Hvorfor har det taget så lang tid her i Danmark at råbe op om tilnærmelser, overgreb og ydmygelser mellem chef og medarbejder i din branche?

- Ja, det er et godt spørgsmål. Men jeg tror, at der er flere ting i det. En del kvinder er utroligt bange for at blive hængt ud, for Danmark er et lille land, og alle kender alle i musikmiljøet.

- En anden grund er, at det i Danmark er lidt farligt at kalde sig for feminist. Og det kan man hurtigt blive kaldt, når man træder op mod en mandlig patriarkalsk magtstruktur, siger Anna Carina Sundstedt og understreger, at Facebookgruppen absolut ikke har til formål at hænge mænd ud generelt.

- Det her handler om, at der er nogle magthavere i det klassiske musikmiljø, som har udnyttet deres magt. Hvis man siger noget, kan man blive hængt ud som en snerpe. Og så har kvinderne ikke været klar over, at andre har oplevet det samme som dem selv. De har gået med oplevelsen selv, siger hun.

Har kvinderne ikke selv forsøgt at sige fra?

- Jeg har fået beretninger fra nogen, der har sagt fra. En af dem har sagt til mig, at hun har måttet betale prisen for det, og flere kvinder har oplevet, at de mere eller mindre tydeligt har mistet karrieremuligheder, fordi de har sagt fra.

- Med manifestet vil vi opnå, at debatten nu er åben. Og så skal der skabes et kodeks for, hvad god opførsel er på institutioner, og på arbejdspladser, siger Anna Carina Sundstedt.

490 norske skuespillerinder, 653 svenske sangerinder, 4.445 svenske jurister, 1300 kvinder i svensk politik og 456 svenske skuespillerinder har i den forløbne tid publiceret fælles opråb mod sexchikane og overgreb i deres brancher.