- Det er chokerende, at et så innovativt orkester skal straffes.
Sådan lyder det fra Copenhagen Phils musikchef, Uffe Savery, efter at kulturminister Mette Bock (LA) her til morgen har offentliggjort, at der skal fjernes godt 8 millioner kroner fra orkestrets offentlige støtte i løbet af de næste fire år.
Det svarer til 14 procent af orkestrets samlede budget på 55 millioner, hvoraf de 40 kommer fra penge på Finansloven
- Det bliver en stor udfordring for orkestret. Jeg kan ikke se, hvordan det vil løse noget som helst på landsplan, andet end at gøre det mere besværligt for Copenhagen Phil, når man fordeler nogle små millioner til de andre landsdelsorkestre, siger han.
Bock: Flere midler til Vestdanmark
Kulturministeren begynder omfordelingen med, at borgerne i hovedstadsområdet allerede har nem adgang til kulturtilbuddene. I København spiller eksempelvis også DR SymfoniOrkestret og Det Kongelige Kapel i Det Kongelige Teater, mens at tilgængeligheden er mindre god i Vestdanmark.
Men den begrundelse giver Uffe Savery ikke meget for.
- Man skal huske på, at Copenhagen Phil dækker hele Sjælland og hovedstadsområdet. Det er den største landsdel med 2,6 millioner indbyggere. Det er naturligt med tre orkestre i København, fordi vi har vidt forskellige profiler, siger han.
- Ministeren inspirerer os ikke
Uffe Savery siger, at en besparelse på musikerne er det sidste, han vil ty til, og at orkestret vil bestå, selvom Mette Bock tidligere har foreslået at lukke Copenhagen Phil. I stedet vil han forsøge at få flere penge ad andre veje for at kompensere for de faldende bevillinger.
Som flere orkestre har Copenhagen Phil de seneste år eksperimenteret med anderledes koncerter, der skal trække nye og flere publikummer til: blandt andet koncerter med kendte danske rocknavne.
Netop i dag har Mette Bock inviteret til en konference om, hvordan orkestrene kan etablere nye partnerskaber og få nye finansieringskilder. Det mener Uffe Savery, at Copenhagen Phil netop har gjort de sidste år:
- Så man kan spørge sig selv, om det er værd at komme med sådanne bud og løsninger, når man så bliver pålagt besparelser. Heldigvis er vi et innovativt orkester, så mon ikke vi med tiden kan finde nogle bæredygtige løsninger. Men det er ikke kulturministeren, der har inspireret os til det, siger han.
Konservativ politiker: Giv mere kommunalstøtte
En anden løsning for Copenhagen Phils økonomi kan være mere støtte fra kommunerne på Sjælland.
Efter Mette Bocks melding fredag morgen siger den konservative rådmand på Frederiksberg Simon Aggesen og bestyrelsesmedlem i Copenhagen Phil, at han vil arbejde for et "tættere samarbejde" mellem kommunen og orkestret:
- Desværre har den jyske LA minister valgt at gøre kagen mindre i stedet for større. Hvis de andre landsdelsorkesteret var blevet bedt om at tage ved lære af nogle af de initiativer, som vi gør i Copenhagen Phil, så ville pengene kunne være rejst uden besparelser, skriver Simon Aggesen i en mail til dr.dk/klassisk.