Der bliver otte millioner kroner mindre til at opføre klassisk musik på Sjælland, og flere penge til landsdelsorkestrene i Jylland og på Fyn.
Det afslører Kulturminister Mette Bock (LA) fredag i en pressemeddelelse og et debatindlæg på fyens.dk.
Her beskriver hun, at der i løbet af de næste fire år skal justeres, så helt præcis 7,8 millioner kroner mere årligt ender hos landsdelsorkestrene i Odense, Aarhus, Aalborg og Sønderjylland.
Det skal ske ved at skære et tilsvarende beløb fra Copenhagen Phil, der er landsdelsorkester på Sjælland og øerne.
- Alle danskere bør have adgang til symfonisk musik af høj kvalitet, uanset hvor de bor i landet. Realiteten er bare, at orkestrene uden for hovedstaden er nødlidende og nede på kritisk lav bemanding, skriver ministeren i debatindlægget på fyens.dk.
Minister ville lukke Copenhagen Phil helt ned
For en måneds tid siden foreslog ministeren i et indlæg i Jyllands-Posten helt at lukke Copenhagen Phil.
En melding, der så sent som sidste uge gav kritik fra flere kommuner på Sjælland, hvor Copenhagen Phil også udbreder klassisk musik.
- Er det her ikke provinsen eller hvad, lød det eksempelvis fra Vordingborg Kommune på altinget.dk.
Den nye udmelding fra kulturministeren kommer imidlertid samme dag, som Kulturministeren har inviteret til en konference om fremtiden for Danmarks klassiske musik.
Her håber ministeren ifølge en pressemeddelelse om konferencen, at få 'nogle gode idéer på bordet, så vi har de bedst mulige forudsætninger for at træffe politiske beslutninger om fremtidens orkesterlandskab i Danmark.'
I sit nye tiltag håber kulturministeren, at de øvrige partier i Folketinget vil være med til at igangsætte ændringerne allerede fra 2018.
Tivoli-chef truer med at blive hjemme
Mette Bocks debatindlæg om ændringerne blev ved en fejl opsnappet af Googles søgemaskine og delt i miljøet omkring Copenhagen Phil og deres samarbejdspartnere allerede torsdag aften.
Og her faldt det - måske ikke så overraskende - ikke i god jord:
- Helt utrolig useriøst af ministeren, at være med til at indkalde til en konference i morgen, men så ikke mene, at den kan gøre hende klogere - måske skulle man bare blive hjemme i morgen?, skriver Tivolis klassiske programchef Maria Frej i et offentligt opslag på Facebook.
- Er formålet at få landsdelsorkestrene til at rives om resterne i håbet om at slippe af sted med sit fordrejede regnestykke, og nedslagtning af musiklivet? 40% af Sjællands musikliv er nedlagt i løbet af de sidste 10 år, skriver Martin Reinhardt, der er musiker i Copenhagen Phil.
Artiklen fortsætter under billedet.
I sit debatindlæg understreger kulturministeren, at omprioriteringen af pengene ikke en kritik af Copenhagen Phils indsats:
- Flytningen af ressourcer skal ikke ses som led i en hanekamp mellem hovedstad og provins. For danskerne er forskellige. Landsdelene er forskellige. Men vi er, endnu da, ét land og ét folk. Noget af det, der binder os sammen i fællesskaber er kunst og kultur, skriver Mette Bock.