Dommen er klar: Her er danskernes 50 største musicalfavoritter

Danskerne har nomineret hundredevis af numre til Top 50 Musicalsange. Her er resultatet - med både danske toner og fransk opstand helt i top.

(Foto: © Danny Martindale, Danny Martindale)

'Bring him home' fra Les Misérables er alle tiders musicalfavorit.

I hvert fald i følge alle de danskere, der i august og september har nomineret sange til P2 og dr.dk/klassisks Klassisk Top 50 Musical.

Her ryger Claude-Michel Schönbergs sang ind på en klar førsteplads - lige foran en dansk sang.

Sebastians Skatteøen? Nej, den er nede på 8. pladsen, mens 2. pladsen i stedet. går til 'Morgen på Atlantis' fra den danske musical 'Atlantis'.

Lørdag eftermiddag og aften blev den færdige top 50-liste præsenteret ved en syv timer lang musical-maraton-udsendelse på P2, hvor Silas Holst og Stine Rosengren var værter.

Les Misérables tog syv pladser

I alt har 390 forskellige musicalsange været i spil til at komme på listen, der er rangeret efter, hvad flest lyttere og netbrugere på dr.dk har foreslået.

- Det er sjovt at lave radio sammen med lytterne, og det er aldrig til at forudsige, hvad der kommer på lytternes liste, siger P2s kanalredaktør, Susanna Arpi.

Les Misérable var dog ikke til at overse, heller ikke på den samlede top 50, hvor musicalen alene står for syv placeringer. Det er i øvrigt den musical i verden, der ifølge mange opgørelser har spillet flest forestillinger siden urpremieren 8. oktober 1985.

Herunder kan du se den samlede Top 50 over musicalsange - og nogle af lytternes begrundelser for hvert enkelt nummer.

I Could Have Danced All Night (My Fair Lady)

- En glad sang og en fantastisk melodi, som jeg har lyst til at synge og danse til igen og igen, skriver Lisbeth Holmelund Tackmann.

Hun er en af dem, der har nomineret sangen fra 1956-musicalen, der blev filmatiseret med blandt andre Audrey Hepburn i 1964.

- Jeg har selv set forestillingen flere gange og jeg husker, at min mor var begejstret for især den udgave, der blev sat op på Århus Teater (da jeg var en lille pige i 1960'erne). Specielt var hun glad for Gerda Gilbo, som hun vistnok kendte. Jeg har også hørt udgaven med Gerda Gilbo - og den er fantastisk, men mange andre har gjort hende kunsten efter - både på dansk og engelsk, siger Lisbeth Holmelund Tackmann.

Den allersidste dans (Mød mig på Cassiopeia)

- Når Poul Reichardt danser med den dårende dejlige Bodil Kjær og synger 'Den allersidste dans', så betages jeg totalt af den romantiske stemning, skriver June Feinberg i sin nominering af Kai Normann Andersens danske musicalklassiker.

- Jeg så musicalen første gang som stor pige, og har set den masser af gange derefter. Sandt at sige blev jeg vildt forelsket i Poul Reichardt,- og det blev jo ikke ringere af, at jeg af og tit mødte ham på mine spadsereture på Svineryggen, hvor han luftede sin hund. Så blev jeg totalt mat i knæene, fortæller June Feinberg.

Så blidt tilstede (Cyrano)

- Sangen rummer de stærke følelser, som kærlighed består af. Længsel, glæde, afsavn, beundring, blidhed og bevægelse. Sangens styrke er, at den i sit stille udtryk bringer de meget store følelser frem.

Sådan skriver Georg Strong Jensen i sin motivation til sangen fra Sebastians musical, der havde premiere på Gladsaxe Teater i 1993. Her har Georg også selv set forestillingen med Flemming Enevold og Marianne Mortensen i hovedrollerne:

- Det er stadig den bedste udgave, jeg har hørt. Marianne Mortensen sang "Så Blidt Tilstede" så smukt og bevægende, at man får tårer i øjnene, skriver han.

Stars (Les Miserables)

Les Miserables er min yndlingsmusical, fastlår Vibeke Jørgensen.

Hun synes som mange andre musicalfans, at Alain Boublil og Claude-Michel Schönbergs værk fra 1985 indeholder mange fantastiske sange.

- Men stærkest af alle er 'Stars'. Den rører mig og bevæger mig hver gang jeg hører den - også selv om det er 10. gang i træk. Den kryber bare ind under huden, siger hun.

Seasons of Love (Rent)

Mira Jurcenoks er en af dem, der er begejstret for sangen fra rockmusicalen Rent:

- Simpelthen et så velkomponeret stykke musik, som jeg skulle øve mig på imens jeg ventede min søn, fortæller Mira.

- Selv da han kom ud havde jeg ham på skødet imens jeg spillede den på klaveret. Han kan sikkert stadig huske den, hvis jeg spiller den idag, 6 år efter.

Rent blev først opført i 1993 - og bygger iøvrigt på Puccinis opera 'La Bohéme'.

Younger than springtime (South Pacific)

Rogers & Hammerstein-sangen fra 'South Pacific' (1949) er den bedste musicalsang i verden for Henning Aarup - ikke mindst når den bliver sunget af Mandy Patinkin.

- Det er en smuk, smuk kærlighedssang og med Patinkin en sublim fortolkning, siger Henning Aarup, der også har opdaget, at Patinkin har haft flere store tv-roller, blandt andet i serien 'Homeland'.

Musens sang (Mød mig på Cassiopeia)

Kai Normann Andersens musik til 'Mød mig på Cassiopeia' indtager to plader på vores Top 50. Den ene er nummer 49 - og her som nummer 44 finder vi 'Musens sang'.

Musen i musicalen er både guddommelig og meget menneskelig på én og samme tid, mener Julie Johansen, der er blandt dem, der har nomineret sangen.

- Musens rolle indbefatter jo både et ophøjet, priviligeret udtryk, men sangen er også en smertefuld beretning om at være en ensom outsider, siger Julie Johansen, der altid har elsket Bodil Kjærs smukke performance.

Wishing you were somehow here again (Phantom of the Opera)

- Den udtrykker så mange følelser, som kærlighed og følelsen af, at miste. Jeg elsker dramatiske og dybtfølende musical sange og dén er lige noget for mig, skriver Nicoline Weihe i sin nominering af Andrew Lloyd Webbers sang fra 'Phantom of the Opera'.

Og så Annelise Juul er glad for netop den sang, som hun lidt skælmsk kalder "dejlig pladderromantik":

- Så den første gang med Sara Brigthman i London, det kan ikke høres bedre. En dejlig historie om en i virkeligheden ond mand, som man kommer til at holde af eller have ondt af, skriver hun.

Heaven on their minds (Jesus Christ Superstar)

Andrew Lloyd Webbers musical om Jesus er ikke bare god musik. Den har også påvirket Kasper Thorup-Erichsens syn på den bibelske historie:

- 'Heaven on their minds' gav mig en helt anderledes vinkel på Jesus' sidste dage, da vi arbejdede med den i 8. klasse og efterfølgende så den på tur til London, skriver han i sin nominering.

Også Kirstine Taylor har nomineret sangen. 'Jesus Christ Superstar' gør som sådan historien fra Det nye Testamente "superfed", synes hun - og 'Heaven on their minds er den bedste:

- Vi mærker Judas' splittelse, smerte og jalousi, der sætter scenen for historien, samtidig med, at vi oplever Judas som et menneske, vi kan identificere os med. Det er genialt lavet!

Summertime (Porgy and Bess)

Nogen vil kalde George Gershwins 'Porgy and Bess' for en opera - men i bred forstand er det en musical, og derfor med på denne liste.

Det er iøvrigt ikke et værk, man ser eller hører særlig tit, medgiver Pia Movsing, der alligevel har indstillet en af sangene:

- 'Summertime' er blevet foreviget som et klassisks jazznummer af næsten alle de store jazzkunstnere. Min favorit er med Ella Fitzgerald. Jeg har sunget denne sang som godnatsang for mine unger siden de blev født. Den er fantastisk, skriver hun i sin nominering.

Let the Sun Shine In (Hair)

Hair bliver husket som Flipper-musicalen over dem alle - men faktisk er slutningen et dårligt trip, når det gælder selve handlingen.

Musikken, der følger med, kan Filip Gulløv huske tilbage fra et musicalforløb i sin gymnasietid:

- Vi så filmen og hørte musikken. Nogle sad og grinede af baslinierne... jeg var helt solgt! Og så afsluttede de med den sang mens den tragiske afslutning sker. Kuldegysninger!, skriver han i sin nominering af MacDermots foruroligende glade solsang.

Some enchanted evening (South Pacific)

Rogers & Hammersteins 'South Pacific' indtager sin anden position på Top 50 med sangen her, som Ezio Pinza synger i filmen - selvom skuespilleren, man ser, hedder Rossano Brazzi.

Hanne Nødgaard kom hjem til Danmark i 1960 efter at have arbejdet en lang periode i Schweiz. Og filmen 'South Pacific' var lige kommet på plakaterne i København:

- Jeg så filmen mange gange. Og siden har jeg spillet lp-pladen med soundtracket så meget, at jeg næsten kan høre begge sider på én gang, skriver hun i sin nominering.

At det lige bliver Some enchanted evening, der får hendes stemme, skyldes et hårdt valg blandt de mange gode melodier i musicalen: - Der skal jo vælges!

Du måste finnas (Kristina från Duvemåla)

For Mattias Agger er det "forbandet svært" at vælge én musicalsang over alle andre. Men, indrømmer han, det ville også være svært at begrænse sig til 10:

- Jeg tror dog jeg kigger over sundet og vælger 'Du måste finnas'. Eventuelt den engelske version 'You have to be there'. En utroligt smuk sang om desperation og tvivl, siger Mattias om sin favorit, der kommer fra Benny Andersson og Björn Ulvaeus' svenske musical 'Kristina från Duvemåla'

Og ja, Björn og Benny er dem fra ABBA, hvis du skulle være i tvivl...

Circle of Life (Lion King)

En hel generation af børn voksede i 90'erne op på Disney-musicals - deriblandt Løvernes Konge. Elton Johns hit fra filmen står stærk hos flere af P2s lyttere, deriblandt Anne-Sophie Holck:

- Dejlig sang, og billeder fra musicalen dukker op, når jeg hører den. Der er en helt utrolig stemning i sangen og netop denne åbningsscene, skriver hun i sin nominering.

You're the one that I want (Grease)

'Grease' var et kæmpe hit fra 1978 og mange år frem - og åbnede mange unges øjne op for musicals. Deriblandt Henrik Høgh, der inden da ikke anede, hvad en musical var:

- Måske forbandt vi det med lange amerikanske film i sort/hvid. Men her kom en musical i vores univers, og åbnede vores øjne, skriver han i nomineringen af John Travolta og Olivia Newton Johns 'You're the one that I want'.

- Efterfølgende har vi også lært at elske de andre musicals. Men jeg tænker ofte på, om musicals ville have været så populære som de er, hvis ikke Grease havde åbnet op, siger han.

Wilkommen (Cabaret)

”Wilkommen, bievenue, welcome”, lyder den intrnationale indledning på musicalen ’Cabaret’, der slår ud med ben og blonder i Berlin i begyndelsen af 30’erne.

En af dem der har nomineret sangen er Tone Stenulm-Goksøyr.

- Et nummer med masser af temposkift, der gør det interessant at lytte til, skriver hun.

- Desuden er hele opsætningen indbegrebet berlinerstemning, hvor det løsslupne hersker, men samtidig lurer krisen og mørket lige rundt hjørnet. Men det mærker man ikke meget til i introen, hvor der er fest og glade nætter.

Tonight (West Side Story)

Leonard Bernsteins ’West Side Story’ gør sin entré på Top 50-listen med balladen ’Tonight’, som hovedpersonerne Tony og Maria synger som duet.

Èn af dem, der har nomineret den er Anita Hansen.

- Jeg den første gang på Nyborg Vold med min stedsøster i rollen som Anita. Sidenhen købte jeg den på cd og så den som film på fjernsynet, skriver hun om sit kærlighedsforhold til musicalen, der begyndte i 1987.

Summer nights (Grease)

1978-musicalen ’Grease’ får sin anden placering på Top 50 med ’Summer nights’ – en sang om teenage-sommernætternes romantiske drømme – og den mere jordnære og halvkiksede virkelighed.

Èn af dem der har peget på den er Thomas Krogshave. Ikke alene er det et super godt nummer fra en fed tid – han har også haft flere store oplevelser med den personligt:

- Fordi jeg for mange år siden selv var med til at spille Grease i ungdomsskolen. Så jeg har selv sunget den på scenen, fortæller en af de sikkert mange danske Danny-kloner.

My Favorite Things (The Sound of Music)

Det er første, men ikke sidste, gang, Hammerstein, Rodgers og Kostals ’The Sound of Music’ dukker op i Top 50.

PÅ plads nummer 32 er det med sangen ’My Favorite Things’, som blandt andre Jeanette Capion har nomineret.

- Da jeg var barn, sendte DR i juledagene Sound of Music og vi så den hver gang. Som voksen købte jeg den først på VHS siden DVD - og nu ser jeg den med mine børn, som elsker den ligeså ubetinget som jeg, fortæller hun om musicalen.

- Alle sange er fantastiske, men et vendepunkt i filmen er, da alle børnene under et tordenvejr stimler sammen på Marias værelse og hun synger "Favourite things" for at berolige dem.

Sweet Transvestite (Rocky Horror Picture Show)

’Rocky Horror Picture Show’ begyndte som en West End-musical I London, men blev for alvor et hit efter filmen med blandt andre Susan Sarandon, Tim Curry og Meat Loaf i 1975.

- Den er skør, hylder det anderledes og peger finger at det normale, skriver Jette om musicalen i sin nominering.

Martin Kurtsøe peger på den androgyne sang om den ”søde transvestit” som sin favorit. Han har selv spillet med i musicalen i gymnasiet, og har båret kærligheden til den videre:

- Det her var nummeret, hvor alt bare kulminerede. Og så er Tim Curry nu også ganske suveræn i sin udgave, skriver han.

Empty chairs at empty tables (Les Miserables)

Les Miserables indtager flere pladser på Top 50 over musicalsange. Men på plads nummer 30 finder vi ’Empty chairs at empty tables’.

Sangen mindes de revolutionære tanker og personer, der falder i kampen for et højere mål. Peter Brun var selv med i ensemblet ved Varde Sommerspil 2002 og har et særlig stærkt minde om netop denne sang:

- Når de unge faldt som fluer på barrikaderne og Marius sang inde på scenen stod vi andre ude bagved og stortudede. I alle 14 opførelser, skriver han.

Aquarius (Hair)

Gal MacDermots ’Hair’ har været I spil på Top 50 før – men er også med blandt de tredive bedste med sangen om ”vandmandens nye tid”, som det hedder i den danske oversættelse.

- Sangen er funky og bliver bare opbygget mega fedt, skriver Emma, der er blandt dem, der har nomineret nummeret.

En anden er Hanne Hørup – og for hende er sangen en gammel kending. Hun har dog googlet sig til, at teksten om de særlige planet-konstellationer skulle være det rene volapyk – ifølge astronomer – for de optræder slet ikke så sjældent som teksten lægger op til.

America (West Side Story)

”Puerto Rico – always the hurricanes blowing” kunne lyde som noget fra 2017, men er også en linje fra ’West Side Story’, hvor kvinder og mænd omkring den puertoricanske bande The Sharks henholdsvis hylder og vrænger af den amerikanske drøm. I øvrigt i to vidt forskellige versioner i den originale musical og filmversion!

- Min favoritudgave er fra filmmusicalen, hvor George Chakiris spiller, danser og synger rollen som Bernardo. Sangen appellerer ikke alene til mig p.g.a. musikken, skriver Camilla Banfi i sin nominering.

- Teksten er en humoristisk og kritisk kommentar til det amerikanske samfund og den amerikanske drøm, som ikke er lige opnåelig for alle, ihvertfald ikke hvis man er immigrant: "Here you are free and you have rights - as long as you stay on your own side".

Do you hear the people sing (Les Miserables)

De revolutionære fra ’Les Miserables’ stormer ind på en hel del pladser i Top 50 – også nummer 27 med ’Do you hear the people sing’. Og ja, det gør vi!

En af de danskere, der har nomineret sangen, er Sanne Kristensen, der er særlig glad for versonionen på musicalens 25 års jubilæums-DVD:

- Jeg får stadig kuldegysninger når Ramin Karimloo synger og får hele salen med på omkvædet. Det viser bare så tydeligt, hvad gode velkomponerede sange kan; samle folket til fælles kamp, skriver hun.

I don't know how to love him (Jesus Christ Superstar)

- Den giver kuldegysninger især når den synges af Yvonne Elliman, skriver Morten Green Mortensen om sangen fra Andrew Lloyd Webbers Jesus-musical.

- Når følelserne kommer frem, så bliver øjnene også fugtige. Den virkning har JCS altid haft på mig, skriver han.

Ol' man river (Showboat)

’Showboat’ er 90 år gammel – og dermed ifølge mange eksperter verdens første og ældste musical. Herfra stammer sangen ’Ol’ man river’, der stadig i dag er et musicalhit:

- En meget smuk melodi og en fantastisk tekst om de afroamerikanske slavers liv, skriver Asmus Mejdal i sin nomiering af sangen, som han foretrækker i Paul Robesons version fra filmen fra 1936.

One day more (Les Miserables)

Har der ikke været Les Misérables i den her Top 50 allerede?

Jo, tre gange. Men det er ikke ovre før den fede dame synger, som man siger, og på 24. pladsen er det tid til ’One day more’, der afslutter første akt i Schönberg og Boublils hitbasker af en musical.

- Det er nok ikke lige dén jeg sætter på, når jeg skal have musik i ørene på en løbetur, men det utvivlsomt genremæssigt det stærkeste bud, skriver Rasmus Albeck i sin nominering af sangen.

- Dramaturgisk har den en fuldstændig fremragende effekt og placering i forestillingen. Det er simpelthen mesterligt, hvordan den opsummerer alt det hidtidige og sender os videre i historien. Den gør det en finale skal, og den gør det bedre end alle andre finaler. Dertil er den mesterligt harmoniseret og komponeret. Alle historier synges oveni hinanden og får plads, når de skal have plads.

(I've had the) Time of my life (Dirty Dancing)

- Dirty Dancing er min absolute favorit musical, skriver Mariann H. Jensen i sin nominering af det ultimative hit fra filmen, der siden er blevet til en hel musicial.

- Når musikken spiller er man lige tilbage til den bestemte scene fra filmen.

Også Anne Kisser Skafte er begejstret for sangen fra ’De beskidte trin’:

- Den smukkeste sang, der udtrykker det vigtigste i livet: kærligheden, skriver hun.

Gethsemane (Jesus Christ Superstar)

- Med den rette talentfulde sanger er der formidabelt gåsehudsfremkaldende guf for hele kroppen adskillige gange, skriver Mads Dahl Mølgaard Madsen i sin motivation for ’Gethsemane’ fra Andrew Lloyd Webbers ’Jesus Christ Superstar’, der med denne sang nupper endnu en placering på Top 50:

- Det er en uhyre krævende sang med masser af følelsesmæssige udsving - dødsangst, vrede, apati, bebrejdelse, tvivl, tro og accept. Teksten skildrer fænomenalt, hvordan Jesus må have følt det i Gethsemane have med udsigt til et smertehelvede og svigt fra sine nærmeste, og den viser en meget menneskelig side af gudssønnen, skriver Mads, der personligt foretrækker en version med Stig Rossen.

I Dreamed a Dream (Les Misérables)

Har vi ikke set ’Les Misérables’ på Top 50 allerede? Jo, tre gange faktisk, men ’I dreamed a dream’ er også med blandt P2-lytternes favoritter.

- En fantastisk smuk og rørende sang. Jeg sang den for nylig i forbindelse med solosang/workshop, og selvom jeg ved, hvad den handler om, så forstod jeg den derefter på en helt anden måde end tidligere, fortæller Jeanette Buskov, der er blandt dem, der har nomineret sangen.

- Jeg er meget fan af Les Misérables' musik, fordi der er en form for dybde i, og desuden er det en fantastisk musical. Den bliver jeg ikke træt af. Jeg er især vild med den udgave, som Anne Hathaway har sunget i filmen, skriver Jeanette.

The Phantom of the Opera (The Phantom of the Opera)

- Jeg har set mange andre musicals men 'The Phantom' er og bliver den absolut bedste, fortæller Birthe Nordmark.

Hun er især glad for musicalens titelsang, som hun derfor selvfølgelig har nomineret:

- Jeg har set den syv gange både i London og København. Og hver gang kryber musikken, stemningen og den altid pragtfulde sang ind under huden, så man sidder med gåsehud og klump i halsen under hele forestillingen.

Do-Re-Mi (The Sound of Music)

Ditte Haastrup er generelt glad for ‘The Sound of Music’´, men skal hun vælge en sang, bliver det den lystige Do-Re-Mi, hvor musicalens hovedperson Maria lærer børnene i Von Trapp-familien tonerne i en durskala, så de kan synge. Noget, deres far ellers har forbudt dem.

- Den er en ørehænger, den er nem at synge med på, og så elsker jeg scenerne fra filmen hvor de er blevet udstyret med tøj syet af gamle gardiner. Sjovt og hyggeligt, skriver Ditte Haastrup.

I know him so well (Chess)

ABBAs Björn Ulvæus og Benny Andersson lavede i 1986 musicalen Chess sammen – og deres gyldne popøre fejlede bestemt ikke i musikken. I hvert fald ikke hvis man spørger Therese Arnskjold, der har nomineret sangen *I know him so well’:

- Uanset om man kender historien bag Chess musicalen, kan sangen stå helt alene og i årevis gå lige i hjertet.

Også Hanne Panduro-Hess har elsket Chess, siden hun så den første gang for mange år siden i Parken i København:

- Til trods for en dårlig siddeplads, så var det så utrolig stærk en oplevelse, så jeg stadig husker det præcist. Min yndlings sanger Tommy Körberg var med den aften, skriver Hanne i sin nominering.

Og hun glæder sig naturligvis til februar måned, hvor Chess igen får dansk premiere.

All I ask of you (The Phantom of the Opera)

- ’Phantom of the Opera’ har en særlig plads i mit hjerte, da det var den musical der gjorde mig til musical-fanatiker, fortæller Nikita, der især kommer til at synge med på ’All I ask of you’ fra Lloyd Webber-musicalen.

Den sang er også Camilla Lippert svært glad for – blandt andet fordi den blev fremført til hendes eget bryllup:

- Den giver mig gåsehud og tårer i øjnene hver gang, skriver hun i sin nominering af sangen.

On my own (Les Misérables)

Der er mange ørehængere i Claude-Michel Schönbergs storslåede musical:

- Hele musicalen er et mesterværk og ikke uden grund den længst kørende og mest publikumspopulære musical nogensinde, mener Mikkel Aebeloe og nominerer ’On my own’, som blandt andre også Jens Bechsgaard er vild med:

- En af de smukkeste sange om ulykkelig, forsmået kærlighed. Jeg så forestillingen tilbage i oktober 1985 på The Barbican i London og husker stadig Eponine alene på scenen synge om Marius, som Cosette havde nappet fra hende, fortæller han.

Maria (West Side Story)

- Det er en smuk og inderlig kærlighedssang. Hårene rejser sig på mine arme, min mave snører sig sammen og jeg bliver på samme tid lykkelig og ulykkelig, forelsket og bange for hvad denne forelskelse vil føre med sig, skriver Liv Nordestgaard rammende om Leonard Bernstein-balladen 'Maria'.

Hun stødte første gang på sangen, da hun som barn kørte ned gennem Europa i sommerferietiden, og familien hørte operaer og musicals i bilen.I takt med at hun blev ældre, begyndte hun også at lytte mere efter teksterne og budskabet.

Og selvom teksten i ”Maria” er ganske simpel – så holder hun meget af netop dén sang:

- Det er den totalt irrationelle, medrivende, overrumplende kærlighed, der bruser en omkuld. Det er den moderne "romeo og julie". Det er så smukt og så sandt. Det er manifestet på en kærlighed, der kan overvinde alt, fastslår Liv Nordestgaard i sin nominering.

The Sound of Music (The Sound of Music)

- Det er "min" musical, skriver Karen Winther. Dermed mener hun ikke, at hun har skrevet den, (det har Rodgers og Hammerstein som bekendt), men hun har set og lyttet til den siden hun var helt lille.

Læs også

Anne-Grethe har elsket musical i 52 år: Det er altid nødvendigt med en kleenex

- Da jeg blev større legede jeg Lisl og senere Maria. Total yndlingsfilm og total ynlingsmusik. Alt går op i en større enhed, skriver Karen Winther Tjørnelund, der har titelnummeret som sin favorit.

Singin' in the Rain (Singin' in the Rain)

Endnu en titelsang fra endnu en klar musical-klassisker.

- Det er en musical der bare går rent ind. Jeg tror jeg har set den mindst 20 gange, og jeg bliver aldrig træt af den, skriver Holger Foskjær, der selv blev født i 1952: Det år, Gene Kelly svang sig rundt i en lygtepæl i filmen.

Læs også

Derfor er jeg vild med Gene Kelly – og 5 af hans film der vil gøre dig til fan

På trods af den drivvåde dans i regnen egner 'Singin' in the Rain' sig fortinligt som film på sygelejet, mener Svend Erik Laursen, der også nominerer den ikoniske sang:

-Gene Kelly stråler og bort jager forkølelser på alle planer, skriver han.

12 Somewhere (West Side Story)

Med musik af Leonard Bernstein og tekster af Stephen Sondheim har West Side Story for fjerde gang fundet vej til Top 50. Denne gang med nummeret ’Somewhere’, der på én gang rummer både håb og smerte.

- Denne musical var banebrydende, både musikalsk og med sit desværre alt for aktuelle tema om bande- og racekonflikt. 'Somewhere' udtrykker et håb, både om kærlighed, men også om en menneskelig tilværelse, skriver Karen Borup i sin nominering, og Mads W. Gammelgaard er enig:

- Den gamle musical er ganske enkelt sublim. Den er så smukt komponeret og smaskfuld af følelser i både handling og melodier. 'Somewhere' vokser og vokser og er bare så smuk. Der er håb i teksten, skriver han.

11. Somewhere over the rainbow (The Wizard of Oz)

Lige på vippen til Top 10 ligger ’Somewhere Over the Rainbow’ fra Troldmanden fra Oz.

Judy Garlands bløde stemme smyger sig som smør om ørerne, når hun sætter sang på nummeret, der ikke alene vandt en Oscar, men som også blev startskuddet for Pia Hansens livslange kærlighed til musicalgenren.

- 'Somewhere over the rainbow' fra Troldmanden fra OZ, med Judy Garland. Den film og sang var den allerførste musical jeg så som barn i tv, og den var årsagen til, at jeg gennem årene har elsket musicals af hele mit hjerte, skriver 56-årige Pia Hansen, der var 4 år gammel da hun så den første gang.

- Sangen greb mig allerede dengang, fordi den var dramatisk, sørgmodig og intens. Sangen udtrykte det onde og det gode i mennesket og længslen efter et andet og bedre sted. Og selvom jeg ikke forstod ordene, så følte jeg sorgen, glæden, længslen - meget klart og genkendte følelserne, skriver hun.

10. Climb Every Mountain (The Sound of Music)

Vi indleder top 10 med en nonne med kærlighedskvaler og giver dermed endnu en plads på listen til ’The Sound of Music’.

Her er det nummeret ’Climb Every Mountain’, der får de danske musiclalytteres hjerter til at banke lidt hurtigere. Som lytteren Charlotte skriver I sin nominering af sangen:

- En meget rørende og smuk sang sunget af den gamle, erfarne nonne, Maria, som pludselig er blevet i tvivl, om hun tør vælge kærligheden. Jeg har tit tænkt på den, når jeg selv har stået ved en skillevej i mit liv, og jeg kan stadig ikke høre den uden at få gåsehud og våde øjne.

http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn:dr:mu:programcard:59f3a18ba11f9f1e70174fae

9. Edelweiss (The Sound of Music)

Vi bliver på bjergtinderne med familien von Trapp.

Denne gang er det Kaptajn von Trapp, der får tårerne til at løbe og hårene til at rejse sig tilstrækkeligt til at ryge ind på en 9. plads. Selvom det er mere end 50 år siden, han sang den første gang, bliver nummeret tilsyneladende ved med at bevæge os.

- ’Edelweiss’ fra Sound of Music er en meget smuk sang fra et fantastisk filmøjeblik, hvor hele familien von Trapp optræder, mens de flygter. Der er ikke et øje tørt. Den har virket sådan på mig, siden jeg så den første gang som barn, og gør det stadig - endda endnu mere, skriver Jens Møller Hansen.

http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn:dr:mu:programcard:59f3a18ba11f9f1e70174fab

8. Fuld af Nattens Stjerner (Skatteøen)

Blandt de mange funklende lys på den store musicalhimmel, skinner danske Sebastian sig til en lysende og klar placering på Top 10 med ’Fuld af Nattens Stjerner’, som nomineringerne har fået op på en 8. plads

Flere har haft lyst til at nominere hele ’Skatteøen’, men tvunget ud i kunsten at vælge ét nummer, var der alligevel ikke tvivl om, hvilket der skulle løbe med sejren.

- Sebastians Skatteøen er efter min mening den bedste danske musical. Den har alt hvad genren bør have og en perlerække af fantastiske sange. Hårdt presset vil jeg nok vælge ’Fuld af nattens stjerner’, som den bedste, men ’De Engelske Dyder’ og ’Ostesangen’ er også perler, skriver Peter Lauritzen.

http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn:dr:mu:programcard:59f3a18ca11f9f1e70174fb5

7. Defying Gravity (Wicked)

Til alle, der har spejdet efter Stephen Schwartzs forheksede toner fra ’Wicked’ fra 2003 – her er den.

Nummeret ’Defying Gravity’ har vundet en Tony Award, og det er der tilsyneladende mange, der godt kan forstå. Mette Nybo Bonde kalder nummeret for en ”nyklassiker” inden for musicalgenren, mens 16-årige Olivia vakler mellem to af numrene fra Wicked:

- Jeg har set 92 musicals, og jeg må sige at 'The Wizard and I' eller 'Defying Gravity' fra ’Wicked’ er både de bedste, mest gennemkomponerede og mest fortryllende musicalsange der er.

http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn:dr:mu:programcard:59f3a18a6187a41f4c01bf4f

6. Don’t Cry for me Argentina (Evita)

På sjettepladsen er det Andrew Lloyd Webber, der får hårene til at rejse sig, med nummeret fra den ikoniske scene, hvor Evita synger til sine tilhængere fra balkonen.

- ’Don't Cry For Me Argentina’ får nakkehårene til at rejse sig, hver gang jeg hører det. Jeg oplevede musicalen i London i 1985 på Prins Edward Theatre, en gribende sang, en stor stemme med Elaine Paige, der her fik sit helt store og velfortjente gennembrud, men også filmudgaven med Madonna i titelrollen var en stor oplevelse, skriver Lars Bo.

Mette Søvang følte sig også helt tæt på historien under sommerens DR slotskoncert, hvor Cecilie Stenspil sang den fra balkonen på Ledreborg Slot.

- Det føltes som om publikum var Evitas tilhængere, skriver hun som begrundelse for sin nominering.

http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn:dr:mu:programcard:59f3a18ba11f9f1e70174fa5

5. Music of the Night (Phantom of the Opera)

Det er et hypnotiserende, forførende og svimlende nummer, der skyder ballet i gang, nu hvor vi er nået til Top 5. Nummeret, hvor operafantomet synger for sin udkårne i en grad, så hun besvimer, stryger direkte ind på en femteplads.

- Her fusionerer tekst og musik i en smuk, svimlende, mørk, forførende og magisk enhed. Hele forestillingen koncentreret i én sang, skriver John Christoffersen.

Men selvom nummeret er mørkt, rummer det også masser af trøst og kærlighed. Christian Petersen genkender sig selv i det:

- Det nummer siger på mange måder alt om mit liv. Mit liv har ikke været det bedste, og derfor har jeg kunne finde trøst i ’The Music Of The Night’. Samtidig siger det nummer alt om, hvilken passion jeg har for kærligheden, skriver han.

http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn:dr:mu:programcard:59f3a18a6187a41f4c01bf4e

4. Memory (Cats)

Andrew Lloyyd Webber nupper endnu en plads på listen med sin bevægende ’Memory’, som oprindeligt blev sunget af Elaine Page i rollen som Grizabella.

Nummeret vandt i sin tid en Ivor Novello-pris for bedste tekst og melodi. Som Lisbeth Holmelund Tackmann skriver, så er det næsten en umulig opgave kun at vælge ét favoritnummer – men med den her lykkes det hende alligevel.

- Som mange andre musicalsange har ’Memory’ en fængende og rørende melodi og en skøn tekst.

http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn:dr:mu:programcard:59f3a18ca11f9f1e70174fb1

3. Anthem (Chess)

Det er blevet tid til den store finale - den ærefulde Top 3 over bedste musicalnumre.

Ligesom så mange andre, har Stine Greve haft svært ved kun at vælge ét yndlingsnummer i det overflødighedshorn af god musik, som musicalgenren er. Men når det nu skal være, bliver det for hendes vedkommende ’Anthem’.

- Det er en sang, som altid får mig til at stoppe op og lytte. Min kæreste ved, at den betyder meget for mig, derfor var det også den sang, som han i sommers friede til. Så nu betyder den blot endnu mere, skriver Stine.

http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn:dr:mu:programcard:59f3a18ba11f9f1e70174faa

2. Morgen på Atlantis (Atlantis)

En dansk musical, der egentlig startede som et amatørprojekt, hopper op på andenpladsen i Klassisk Top 50 Musical.

Atlantis udviklede sig i slut-firserne hurtigt til noget større, og allerede fra første tæppefald på Bellevue Teatret i 1993 var det tydeligt for enhver, at en succes født. Især ét af numrene har fundet vej til de danske musicalhjerter – ’Morgen på Atlantis’.

- Det ikke kan laves bedre. Det er et gennemgodt nummer med en melodi der varierer og modulerer så gennemført, som det kan blive. Det er både super fedt at synge eller skråle, og det er fantastisk at lytte til, skriver Karen.

Nummeret er også en favorit hos Sonny Thomsen, der giver glæden videre, når han er på arbejdet.

- Morgen på Atlantis er en smuk sang, som jeg selv synger for borgerne ude i hjemmeplejen, skriver han.

http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn:dr:mu:programcard:59f3a18c6187a41f4c01bf55

1. ’Bring him home’ (Les Miserables)

Der er kun plads til ét nummer øverst på sejrsskamlen, og den ærefulde titel som danskernes absolutte musicalfavorit går til ’Bring Him Home’ fra Les Miserables. En musical, der i sig selv tager hele syv placeringer på vores Top 50!

Nummeret har fået overvældende mange stemmer, og en, der har en helt særligt minde om sangen, er Lise Schulze:

- Jeg så Les Miserables i London i 1991. Inden den gik i gang, blev det annonceret, at rollen som Jean Valjean denne aften blev sunget af Stig Rossen for første gang! Vi sad på første række og så Stig synge så skønt, skriver hun.

Det er nok de færreste, der har været så heldige at se Stig Rossens debut i rollen, men mange er enige om, at han er den bedste. Der er bl.a. en, der skriver:

- Det er for mig den smukkeste musicalsang/bøn fra verdens bedste musical. Den skal selvfølgelig synges af Stig Rossen. Den for mig største af dem alle. Den rører ved noget meget inderligt og siger så meget om at elske sin næste og at ofre alt for kærligheden.

http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn:dr:mu:programcard:59f3a18c6187a41f4c01bf54