Søndag begynder en af verdens mest prestigefulde dirigentkonkurrencer i København.
24 talentfulde unge dirigenter fra hele verden stiller sig på podiet i DR Koncerthuset for at kæmpe om førstepladsen i den internationale Malko-konkurrence.
Men der er slet ingen danskere i feltet. Og det er der en grund til: Der er meget at miste, hvis man ikke vinder.
En af de danskere, man kunne have forestillet sig i feltet, er 25-årige Magnus Larsson, der er ved at uddanne sig til dirigent på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.
Sidste år vandt han en dirigentkonkurrence i Prag hvilket har givet ham en fod inden for i Tjekkiet. Men han har ikke meldt sig til Malko-konkurrencen herhjemme, og er i tvivl om, han nogensinde gør det.
Det er simpelthen for risikabelt:
- Hvis det går godt for dig på hjemmefronten, så er der ikke nogen grund til, at man deltager i Malko. Hvis man klarer sig dårligt, kan man risikere at ødelægge sit omdømme. Det er en stor risiko at løbe, siger Magnus Larsson.
Ligesom med fodboldstjerner
Der bliver uddannet mellem en og to dirigenter om året herhjemme, og studiet er et af de mest krævende på musikkonservatoriet. De studerende rejser ofte rundt og dirigerer de danske landsdelsorkestre.
- Konkurrencen er benhård. Det er ikke for sarte sjæle, for du er konstant i virkelig mange folks bevågenhed. Hvis du laver den mindste fejl, kan du miste orkestret på fem minutter, siger Magnus Larsson og fortsætter:
At dirigere kræver stor respekt for orkestret, for der sidder sammenlagt 3.000 års erfaring foran dig i orkestret.
Magnus Larsson fortæller, at man for at blive stjernedirigent ikke kun skal være vildt dygtig. Man skal også være med i de rigtige konkurrencer, hvor der er repræsentanter fra de rigtige agenturer til stede.
Han sammenligner det med fodboldstjerner, der bliver headhuntet af en agent til en stor klub på det rigtige tidspunkt.
- Så der er en god portion held forbundet med det, siger Magnus Larsson.
Total lykke og dyb sorg
Magnus Larsson har spillet violin og klaver siden barndommen og blev uddannet organist for tre år siden. Om to år er han færdiguddannet dirigent. Drømmen er at blive operadirigent.
Mens de fleste af hans jævnaldrende hører pop, rock og hiphop, bruger Magnus Larsson derfor det meste af sin tid på at analysere partiturer, fordybe sig i musikhistorien og lytte til klassiske mestre som Bach og Beethoven.
- Opera er det fedeste, der findes! Det er en blanding af skuespil, dans, musik, de store følelser og mousserende vin i pausen, siger Magnus Larsson, der trods det svenske navn er født og opvokset i Danmark.
- Jeg elsker, at der både er plads til total lykke og dyb sorg i musikken.
Når Magnus Larsson er færdiguddannet som dirigent, håber han at arbejde som assisterende dirigent på operaopsætninger i Norden eller Tyskland.
- Der er omkring 80 operahuse i Tyskland, så der er store muligheder der. Men jeg ville heller ikke have noget imod at blive symfonisk dirigent. Det ville være fantastisk.