- Først nu er vi begyndt at se og forstå den skade, som vi forårsager. Med næsten 7,7 milliarder mennesker på denne jord gør hvert valg, hvert fodspor og hver handling en forskel.
Sådan lyder opfordringen fra det britiske kongehuspar, prins Harry og hertuginde Meghan på deres Instagram-profil.
Anledningen er, at parret hver måned vælger et velgørenhedsprojekt, som de bakker op om og giver ekstra fokus. Her i juli måned står den på klima og miljø, skriver det royale par til deres 8,8 millioner følgere.
- Ødelæggelse af miljøet har der længe været set på som en nødvendighed for økonomisk vækst, lige som vi har ment, at vores udvikling må ske på bekostning af vores planet, lyder det videre i opslaget.
Prins Harry og hertuginde Meghan opfordrer samtidig til at støtte skuespiller Leonardo DiCaprios klimafond 'The Leonardo DiCaprio Foundation', og opslaget er da også blevet liket af mere end 190.000 personer, heriblandt den 16-årige, svenske miljøaktivist Greta Thunberg.
Ramt af voldsom kritik
Men selv om budskabet er velment, har det fået folk op i det røde felt.
Kommentarfeltet til opslaget er nemlig fyldt med kritik af parrets udmelding.
- Vent, venner. I kan ikke flyve i privatfly og så poste den slags ting. Enten lev det eller lad være. Ærligt. 'Walk the talk'. Ellers er det hykleri, lyder det fra én, mens en anden skriver:
- I bruger formuer på renovering af bolig og skal snart på en dyr tur til Afrika, som vil efterlade et kæmpe CO2-aftryk. Disse mennesker er splittet mellem deres trang til at hjælpe verden og deres faktiske opførsel. I burde skamme jer at forsøge at give os det indtryk, at jeres absurde overforbrug er inspirerende og positivt arbejde.
Kritikken lyder videre:
- Godt initiativ, men hvad med al den flyvning og kørsel fra hele den kongelige familie? Hvad med den absurde størrelse på jeres boliger, jeres dyre tøj. Måske er det tid til at sætte et eksempel. Vær den forandring, vores planet behøver.
- Godt så! Hvad gør I selv for at redde planeten??? Flyene, det importerede tøj, alt. Fortæl os, hvilke skridt I selv tager. Og her taler jeg ikke om en sølle Intagram-post. Hjælp os med at lære fra jer, I erfarne miljøbevidste ledere!!!
Fordobling af CO2-udslip
Prins Harry og hertuginde Meghans offentlige bekymring for miljøet kommer blot ugen efter det britiske kongehus' egen offentliggørelse af en rapport med nye tal for, hvor meget de udleder i CO2-udslip.
I rapporten fremgår det, at CO2-udslippet i forbindelse med den britiske kongefamilies forretningsrejser ramte 3.455 ton for regnskabsåret 2019.
Det tal er næsten en fordobling i forhold til 2018, hvor CO2-tallet lå på 1.687 ton. I rapporten står der, at det især er de royale privatfly, der belaster regnskabet.
Så det er ikke underligt, at det ellers velmente opslag vækker harme, lyder det fra kongehusekspert og historiker Sebastian Olden-Jørgensen.
- Det handler meget om timing i de her budskaber. Vi lever i en offentlighed, hvor man gerne siger imod, så det er ikke underligt, der kommer kritik. De ved godt, de vil blive stillet til regnskab, for de skal jo selv aflevere klimaopgørelser, siger Sebastian Olden-Jørgensen, som også er lektor ved Saxo-Instituttet.
De fleste kritiske kommentarer går på, at Prins Harry og Meghan er hyklere og dobbeltmoralske, når de prædiker miljøhensyn, men selv flyver verden tyndt i privatfly.
Men kongehuseksperten mener ikke, kritikken er helt fair.
- Deres funktion er at sende signaler. De kan dårligt varetage deres forpligtelser og opretholde en royal livsstil uden at bruge flere ressourcer end andre. Ja, de lever i sus og dus, men de lever ikke som sky multimillionærer. De lever i offentligheden og repræsenterer landet. Så det er ikke et spørgsmål om, at de selv skal leve som en miljøaktivist, fordi de opfordrer til klimahensyn. Men de skal selvfølgelig forsøge at ramme den rigtige balance, siger han.
Snak er ikke nok, de skal vise handling
Den opfattelse deler formand for 350 Klimabevægelsen i Danmark Thomas Meinert Larsen ikke.
- De kongelige skal vise, at de handler i forhold til, hvad de siger. Om det er, at Buckingham Palace skal klima-renoveres, eller om de vil tage færre flyrejser er jo op til dem, men noget skal de gøre anderledes i morgen, end de gør i dag. Man kan ikke bare snakke, man skal reagere. Det er min klare holdning, siger han.
Som klimaforkæmper er han dog stadig glad for, at prins Harry og Meghan er gået ind i miljøkampen.
- Alt andet lige er det super godt, at de fokuserer på klimaet. Og så har den gamle prins Charles jo været en miljøfrontkæmper i mange år, så det er ikke helt uventet, at det kommer derfra, siger Thomas Meinert Larsen.
Den holdning deler chef for Greenpeace i Danmark Birgitte Lesanner.
- Det er super, at folk bruger de platforme, de nu har, siger Birgitte Lesanner.
Nu håber hun bare, parret selv efterlever deres budskab om klimabevidsthed.
- Det er selvfølgelig problematisk, at de ikke selv følger med tiden. De bør også flytte sig, overveje om man skal flyve i eget fly, om man kan tage en el-bil eller andet, siger hun og uddyber:
- Det ville give lidt mere mening, hvis de selv gik i spidsen og helt konkret meldte ud 'i denne måned spiser vi kun vegansk' eller 'vi lader flyet stå'. Det kunne inspirere en masse mennesker. Det er fint nok, at de gør noget, vi håber bare, de gør mere næste gang.
Dronning Margrethe er også så småt begyndt
Selv om prins Charles faktisk for mange år siden var på forkant og valgte miljø som en mærkesag, er det alligevel tegn på nye tider, når vi ser, at det britiske kongehus hopper med på den nye bølge med miljøbevidsthed og klimakamp, mener kongehusekspert Sebastian Olden-Jørgensen.
- De har gjort sig meget store overvejelser. Det gælder for de kongelige i Storbritannien som i Danmark, at de skal engagere sig i den gode sag. Hvad den gode sag er, er ikke så nemt. Før var kongehuset mere fokuseret på det nationale, nu er det de store klimaspørgsmål, siger Sebastian Olden-Jørgensen, som håber, det danske kongehus en dag vil følge trop.
Det er vi dog allerede begyndt at se små tegn på, mener formanden for 350 Klimabevægelsen i Danmark, Thomas Meinert Larsen.
- Jeg glæder mig i stilfærdighed over, at dronning Margrethe er begyndt at tage ordet 'klimaforandringer' i sin mund i både nytårstaler og i forbindelse med statsbesøg, siger han.
- Det er super vigtigt, at nogle af de her influencers italesætter det, om det er de kongelige eller andre.