P1 går tæt på krigen som motiv i Alternativ Kulturkanon

P1 Eftermiddags's Alternative Kulturkanon har nomineret værker om krig. Stem på det værk, som du mener viser krigen bedst.

ARKIVFOTO 2005 af danske soldater i Irak (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

P1 Eftermiddag har bedt 13 eksperter på hvert deres område om at give det bedste bud på et værk, der peger på begrebet KRIG.

Af de 13 foreslåede værker har vi valgt tre, der med det samme er kommet på P1 Eftermiddags kulturkanon i marts måned, hvor begrebet er KRIG.

Afstemningen slutter den 28.3. kl 12.00

I føling (2014)

Danseforestilling skabt af ensemblet Corpus ved Den Kgl. Ballet sammen med tre soldaterveteraner med koreografi af Esther Lee Wilkinson og Tim Matiakis, iscenesat af Christian Lollike. At se de skamskudte soldater tage deres benproteser af og danse sammen med balletdanserne var et meget stærkt syn. Dette var virkelighedsdans.

Sløseri der skader os alle (1940)

Hverdagen under den tyske besættelse favoriserede plakatmediet. Her var en måde at nå ud til alle. Og mørklægningsplakaten her var en af dem, der nåede længst ud. En ordensbetjent med sin ’lærling’ peger mod en oplyst rude - se det er sløseri.

Plakattegneren er anonym, men som så mange andre af datidens plakater, udgik den fra Justitsministeriets Propagandakontor.

John Kørner: Krigsmalerier fra Afghanistan

John Kørner har skabt malerier til ære for de 16 faldne soldater fra Danmark. Hvert billede har fået navn efter en af de faldne soldater. Hele serien omtaler John Kørner som de 16 ”problemer” i Afghanistan. Et ekstra maleri til serien skabte John på væggen i Frederik den 8.’s palæ på Amalienborg

Ordbogens definition på krig.

Og her de 10 nominerede værker, du kan stemme om. Skriv, hvem du stemmer på nederst på siden.

Tage Skou-Hansen: De Nøgne Træer (1958)

Tage Skou Hansen, De nøgne træer

Tage Skou-Hansens suveræne roman fortæller om at gå i krig i sit hjemland og yde modstand mod den tyske besættelse af Danmark 1940-1945. De unge modstandskæmperes motiver er højst forskellige; og personlige konflikter og erotik er ikke til at komme uden i denne klassiker om krig i Danmark.

Herman Bang: Tine (1889)

Tine af Herman Bang

Hovedværket i dansk litteratur om krigen i 1864 og dens optakt og eftervirkninger.

Tobias Linholm: Krigen (2015)

Der er meget få egentlige krigsfilm i dansk film, inden for spillefilmen er der vel kun den helt nye Krigen af Tobias Lindholm. Den er til gengæld god. I 2015 var den Danmarks bud på en Oscar-film, men nåede kun til nomineringen, den vandt ikke. Kompagnichef Claus Michael Pedersen og hans mænd er udstationerede i Helmand-provinsen i Afghanistan. Hjemme i Danmark forsøger Claus' kone Maria at holde sammen på en hverdag med en mand i krig og tre børn, der savner deres far. Under en rutinemission fanges soldaterne i en voldsom ildkamp mod Taleban og for at redde sine mænd, træffer Claus et valg, som fører ham tilbage til Danmark, anklaget for en krigsforbrydelse.

SODS: Military Madness (1978)

Fra dengang Sort Sol stadig var et punkband og hed SODS. Military Madness er en dansk punk-klassiker – og en antikrigs/volds-sang. Godt halvandet minuts fuld udblæsning.

Kuhlau/Ewald: Kong Kristian stod ved højen mast (fra Elverhøj) (1828)

Danmarks anden nationalsang og officielle kongesang. Johannes Ewalds tekst optræder første gang i syngespillet Fiskerne, der er inspireret af en redningsaktion, hvor fem fiskere forsøgte at redde besætningen fra et nødstedt engelsk skib.

Den havde fra starten en anden melodi, men i sin nuværende form stammer den fra Friedrich Kuhlaus Elverhøj fra 1828.

Ludvig Holberg: Melampe (1723)

Satirisk komedie, hvor to fine damer kommer op at slås om en skødehund – med det resultat at, at krigen bryder ud!

Carl Nielsen/ Einar Christiansen: Saul og David (1901)

Carl Nielsens første opera er et kraftfuldt bud på stor dansk opera. Operaen er opdelt i en fire akters libretto, forfattet af Einar Christiansen. Den store historie er hentet fra Det Gamle Testamente og handler om krig, religion, frygt for at miste magten, udfordring af selve det guddommeliges magt. I musikken er der den helt rigtige balance imellem stemmekraft og orkesterklang.

House on Fire: The silent age (2008)

The Silent Age er et point and click-computereventyr, hvor den kolde krig blandt andet udkæmpes gennem tidsrejser. Hovedpersonen rejser mellem 1972 og et apokalyptisk 2012.

Kronborg (og dets fortifikationer)

Kronborg er et slot og fæstningsanlæg i Helsingør. Slottet er et af Nordeuropas mest betydningsfulde renæssanceslotte og blev i år 2000 medtaget på UNESCOs Verdensarvsliste. Efter restaureringen af Kronborgs forsvarsværker udgør helheden en fantastisk manifestation i landskabet; martialsk, triumferende, altovervågende symbol på nationens militære potens.

Brætspil: Clash of Cultures (2012)

Christian Marcussen har designet dette internationalt anlagte brætspil, hvor hver spiller står i spidsen for en civilisation fra den spæde begyndelse som en lille stamme til et stort imperium. Undervejs skal omgivelserne udforskes, og når man støder på andre civilisationer, må de overvindes.

Afstemningen slutter den 28.3. kl 12.00