Der er ikke meget liv i et kranies to øjenhuler. Mørke og tomme stirrer de ud i evigheden uden at gøre meget væsen af sig. Men i mørket er der også en insisteren. En insisteren fra fortiden om, at der i mørket måske kan findes noget nyt og endnu ukendt. Eller måske kan der findes en ny udlægning af noget, vi allerede kender. Når bare vi tør kigge efter.
Nu har den danske skuespiller Lars Mikkelsen sagt ja til at kigge ind i fortidens mørke for at møde historien ansigt til ansigt. Og han tager danskerne med som følgeskab. Når DR’s kommende tv-serie om danmarkshistorien kommer til at køre over skærmen på DR1 12 søndage i 2017, bliver det nemlig med den prisvindende skuespiller som vært.
- Det interessante med historie er, at den jo dybest set kun findes gennem øjnene der ser. Derfor håber jeg, at jeg med min evne til at formidle og fortælle historier, kan gøre historien både levende og oplevet for seerne, siger Lars Mikkelsen.
Og Lars Mikkelsen ved, hvordan man fortæller historier. Med stor succes har han givet liv til roller, der spænder fra Ludvig Holbergs Erasmus Montanus til den russiske præsident Viktor Petrov i hitserien House of Cards. Lars Mikkelsen kan gøre tekster skrevet på vers i midten af 1600-tallet til nutidige skildringer af det moderne menneske, og han kan give selv usympatiske karakterer et snært af menneskelighed.
Historien som følgesvend
Historie er ikke et ukendt område for den danske skuespiller. Igennem sit arbejde med teater, film og tv har historien været en ufravigelig del af hans arbejdslivs scenografi, og han har flere gange været en del af historiske tv-produktioner.
Senest har danskerne kunnet se ham i DR’s 1864, hvor han spillede stolt sønderjyde og far til to af seriens hovedpersoner. Før det har han i DR-regi personificeret statsminister Jens Otto Kragh i Krøniken og den valutasmuglende Ole Madsen i krimidramaet Edderkoppen fra 2000, der handler om efterkrigstidens København.
Efter 20 år på scenen og skærmen har Lars Mikkelsen begravet sig i flere historiske tidslommer end selv de mest passionerede nostalgikere kan prale af. Han fascineres og inspireres af den engelske renæssances sprudlende teaterliv, rokokoens flamboyance og af den fælles historie, der blev skrevet i efterkrigstidens Danmark. I skyggerne fra fortiden finder Lars Mikkelsen de ting, der kaster lys over hans liv og virke i dag.
- Historien er vigtig, fordi det er den, vi kommer af. Historien belyser, hvorfor vi er dem, vi er nu, fortæller Lars Mikkelsen. Derfor håber han, at en ny generation vil tage Historien om Danmark til sig.
- Når vi kender vores historie, kan vi undgå at gentage den, fordi vi er blevet klogere af den, tilføjer han.
Historien om Danmark som vi aldrig har set den før
Det er et nyt greb på historien, som Lars Mikkelsen skal være med til at formidle. Et greb der skal nå en ny generation af danske tv-seere. Det er de sidste nye teknikker inden for visuel formidling, der bliver taget i brug for at føre seerne tilbage reformationens opgør med den katolske kirke og efterkrigstidens håb og sortsyn.
Grundlaget for det historiske stof, der formidles i serien, bliver den nyeste forskning og de nyeste arkæologiske opdagelser, så fortiden kommer til at blive så aktuel som mulig.
- Vi er klar til at tage nutidens briller på for at gå tilbage til før det hele begyndte i stenalderen og følge udviklingen frem til nutiden, siger Lars Mikkelsen.
I kæmpernes fodspor
Livet er forgængeligt. Det må Hamlet sande, da han står med kongens hofnars kranie mellem hænderne i Shakespeares drama af samme navn. At være eller ikke at være. Det er spørgsmålet. Vi lever, og vi dør. Gammelt udskiftes med nyt.
Sådan er det også i tv-verdenen, hvor Lars Mikkelsen og Historien om Danmark nu skal træde ind i rækken af ikoniske fortællinger om danmarkshistorien.
Den 51-årige skuespiller kommer til at følge i koryfæer som Erik Kjersgaard, Palle Lauring og Piet van Deurs’ fodspor, der med deres blændende fortælleevner og medrivende historiske programmer på DR blev dansk allemandseje. Erik Kjersgaard var blandt andet manden bag DR’s seneste tv-danmarkshistorie, som blev sendt første gang i 1982.
Men selvom det er store sko at skulle fylde ud, går Lars Mikkelsen roligt og ydmygt til opgaven.
- Jeg kommer ikke til at kunne nå dem til sokkeholderne i forhold til deres enorme viden og indsigt. Men jeg kan prøve at nå dem til sokkeholderne ved at engagere mig entusiastisk i stoffet og fortælle det så medrivende som muligt, siger han.
Lars Mikkelsen er i hvert fald klar. Klar til at møde historien ansigt til ansigt, og klar til at kaste lys over den insisterende stirren fra fortidens mørke.