Gensyn: De gav danskerne deres historie

I 2017 kommer DR med en ny Danmarkshistorie. Men hvordan har DR formidlet historie gennem tiden? Og hvordan skal den formidles i dag? TV-ekspert Ane Cortzen har kigget på DR’s historieformidling.

Erik Kjersgaard var vært på den seneste samlede Danmarkshistorie fra 1982

Siden den første tv-transmission i 1951 har formidling af historie og kultur været en vigtig del af DR’s public service.

Særligt tre personer har gjort sig bemærket indenfor historieformidling. Piet van Deurs, Poul Hammerich og Erik Kjersgaard.

- De nævnte herrer kunne først og fremmest formidle en ægte begejstring for historie kombineret med en ro og tid, som slet ikke findes på TV i dag, siger Ane Cortzen, TV-ekspert og bl.a. kendt fra TV!TV!TV! på DR 2.

Den sidste store Danmarkshistorie

Præcis som de tre herre har lært os, så går tiden, og tingene ændrer sig. Det gør historieformidling på TV også.

- Nu om dage skal der helt andre boller på suppen, hvis man skal fange især den yngre del af befolkningen, fortæller Ane Cortzen

Med andre ord, er der siden de første historieprogrammer løbet meget vand gennem Mølleåen, som Erik Kjersgaard herunder beskriver på sin helt klassiske vis.

Erik Kjersgaard var vært på den seneste samlede Danmarkshistorie, som fra 1982 tog seerne gennem 12 afsnit fra vikingetiden og frem til 1945. Han var kendt som en dygtig fortæller, men udtrykket og stilen på TV er ændret meget siden.

Fra udsendelsen: "Danmarks Historie" (1982)

Historiestemme med over 40 års erfaring

På DR har stemmen bag utallige historiske udsendelser været Piet van Duers.

Han var ansat fra 1958 til 2001, og de fleste har uden tvivl lagt øre til Piet van Duers dragende og rolige stemme, mens de er blevet klogere, uden den store dramatisering.

Men den nye Danmarkshistorie skal altså benytte sig af flere virkemidler. - Vores tærskel for at lytte til voksne mennesker, der sådan set ikke gør andet end at snakke til os, er blevet betydelig lavere, siger Ane Cortzen.

Fra udsendelsen: "Hvad er det?" (1980-1990)

Historie med humor og drama

Poul Hammerich tog over da han i 1983 lavede ”Gamle Danmark 1945-75”. Stilen var her lidt mere levende og introen fra denne serie emmer også af en vis brug af humor.

Hammerich var også medforfatter på ”Matador”. Serien har ligesom ”Krøniken” og ”1864” været fremhævet som dramaserier, der har bidraget til at forme danskernes opfattelse af historien.

- Dramatisering af historien er jo også en tilbagevendende trend, som gang på gang bliver udsat for kritik, men som nok trods alt får formidlet en historisk viden til de mindre interesserede, forklare Ane Cortzen.

Fra udsendelsen: "Gamle Danmark" (1984)

Ny historieformidling

Det er over 30 år siden at seerne har fået præsenteret en samlet Danmarkshistorie på tv, og der skal som nævnt tænkes nyt for at fange interessen.

Nogen steder er der opstået alternative måder, at fortælle historie på.

- Et eksmpel er Drunk History, hvor fulde mennesker gengiver historiske scener. Man griner ret meget samtidig med at man faktisk bliver klogere, siger Ane Cortzen.

I 2017 er det så skuespilleren Lars Mikkelsens tur til, dog ædruelig, at fortælle den store historie og tage over hvor Erik, Poul og Piet slap, i ny og moderne stil.