Det vrimlede med historiske filmfortællinger i 2015. Heriblandt indtog blandt andet Roni Ezras ’9. April’ og Martin Zandvliets ’Under Sandet’ lærredet i de danske biografer. Og begge film fortæller dramatisk om to forskellige aspekter af Danmarkshistorien. Men hvilke nye film, kan du se frem til? I ugens guide giver DR Historie et bud på, hvilke 3 nye film, du kan glæde dig til. Med hjælp fra filmanmelder og vært på P1-programmet ’Filmland’, Per Juul Carlsen, får du her et indblik i, hvordan filmene ’Kollektivet’, ’The Danish Girl’ og ’Tordenskjold & Kold’ skildrer tre forskellige stykker Danmarkshistorie:
1: 70’ernes idealister og drømmere: ’Kollektivet’
Den første film, du kan glæde dig til at se, er ’Kollektivet’ af Thomas Vinterberg, som havde premiere i går aftes.
Filmen bygger på Vinterbergs egen opvækst i et kollektiv og tager udgangspunkt i akademikerparret Erik og Anna, der sammen med datteren Freja etablerer et kollektiv i Eriks Hellerup-villa. Familien er omdrejningspunktet for fortællingen om venskab, kærlighed og fællesskab. Et fællesskab, som viser sig også at skabe konflikter.
- Det særlige ved Vinterbergs fortælling om dette stykke Danmarkshistorie er, at den er mere sandfærdig og realistisk i skildringen af, hvordan kollektivet i 70’erne reelt var. Man var fælles om kærlighed og om at dele. Som en stor familie, siger filmanmelder Peer Juul Carlsen og fortsætter:
- Kollektivet bliver skildret helt anderledes end i tidligere film som eksempelvis Peter Bays ’Fede tider’ fra 1996 og Jens Gråbøls ’Det store flip’ fra 1997, hvor kollektivet bliver fremstillet som et sted, hvor man bare sidder og ryger fede.
’Kollektivet’ er nu biografaktuel.
2: Fra mand til kvinde: ’The Danish Girl’
Den næste film, ’The Danish Girl’, sætter den nuværende debat om kønsidentitet i perspektiv.
En film, som ifølge filmanmelder Per Juul Carlsen tager et meget vigtigt historisk emne op. Filmen fokuserer nemlig på et stykke historie, hvor en dansker var med til at bryde med de tidligere forestillinger om seksualitet.
’The Danish Girl’ af den britiske instruktør Tom Hooper fortæller historien om den første person i verden, som fik foretaget en kønsskifteoperation; den danske kunstmaler Lili Elbe. Før operationen kendt som Einar Wegener og gift med kunstneren Gerda Wegener. Filmen foregår i København i 1926 og er baseret på David Ebershoff biografiske roman om Einar Wegeners liv. Med Eddie Redmayne i hovedrollen fortæller filmen samtidig om parrets udfordrende kærlighedshistorie.
- Filmens udlægning af historien bliver drejet i en meget romantisk retning, hvor virkeligheden må have været meget mere grum. Lægen i filmen må jo i virkeligheden nærmest have leget Frankenstein med Einar, siger Per Juul Carlsen om filmens skildring af den virkelige historie og de mange operationer.
Men selvom Per Juul Carlsen ikke tror, at historien om de to eksistenser var lige så romantisk i virkeligheden, så mener han, at Tom Hooper stadig har fat i noget historisk vigtigt.
’The Danish Girl’ har premiere i danske biografer d. 4. februar 2016
3: Bagsiden af heltens historie: Tordenskjold & Kold
Året er 1720. Krigen er slut, og den velkendte søhelt Tordenskjold ved ikke, hvad han skal stille op med sit liv og drager derfor ud i verden.
Og det er netop denne rejse, du kan glæde dig til at følge med i, når ’Tordenskjold & Kold’ kommer i biograferne i slutningen af januar.
Filmen er instrueret af Henrik Ruben Genz og omhandler Tordenskjold, som sammen med sin kammertjener Kold drager på frierfærd til England. En rejse, som udvikler sig fra at være grotesk og underholdende til at omhandle den mere dunkle side af livet.
- Filmen tegner et billede af Tordenskjold, som er langt fra den krigshelt, vi kender fra vores tændstikæsker, siger filmanmelder Per Juul Carlsen om den kommende film.
I stedet for at fortælle historien om en krigshelt, som på daværende tidspunkt var Danmarks største rockstjerne, så bliver Danmarkshistorien vendt på hovedet:
- Filmen skildrer en helt, som langsomt går i hundene. Han laver ikke andet end at prale af sine bedrifter og score kvinder. Det interessante er, at man i filmen viser, at en helt også har nogle underhistorier, som viser, at vi alle sammen er mennesker, forklarer Per Juul Carlsen videre.
Men selvom man ser bagsiden historien, tvivler han dog på filmen som historisk dokument.
’Tordenskjold & Kold’ har premiere d. 28. januar 2016