Dansk spil har kæmpe succes: Vinder vigtig pris foran 'Call of Duty'

- Vi har lavet noget ekstra særligt, mener folkene bag den danske spilsucces.

Det er de danske spiludviklere i Triband, der står bag 'What the Golf', der udkom for et halvt år siden. (© Triband)

Allerede inden sin udgivelse var det danske spil 'What the Golf' en prisvindende succes.

Da det så ramte diverse spilplatforme, var det til gigantiske roser fra internationale medier som Vice, Forbes, og Polygon.

Og nu når succesen nye højder for det danske spilfirma Triband. Deres spil har nemlig lige slået sværvægteren 'Call of Duty: Mobile' og vundet prisen for 'Bedste mobilspil' ved den anerkendte prisuddeling Game Developers' Choice Awards.

Rune Drewsen er medstifter af og marketingdirektør i Triband, og han er selvsagt en glad mand oven på prisuddelingen.

- Jeg er ikke mindst stolt på vegne af hele holdet bag. Det er en vigtig pris for os, fordi det er en pris, der bliver delt ud af branchen. Altså alle de andre, der også laver spil. Så vi føler, vi har lavet noget ekstra særligt, lyder det fra Rune Drewsen.

Spillet bliver af Drewsen beskrevet som et golfspil "til mennesker, der hader golf, lavet af mennesker, der ikke aner noget om golf".

Rune Drewsen tror, at 'What the Golf's succes kommer i kølvandet på den nytænkende måde, han og de andre i Triband har udviklet spillet.

- Mobilmarkedet har i mange år været det samme. Det er de samme spil, der udkommer - lavet over den samme free to play-model - hvor man måske spiller gratis i starten, men senere skal betale penge for at låse op for forskellige ting i spillet, siger han og fortsætter:

- Det giver vores spil en langemand til. Der er ingen ekstrakøb i spillet. Der et kærlighedsbrev til andre computerspil. Lidt som en Pixar-film: Der er et børneniveau, hvor det bare er sjovt og intuitivt. Og så er der et voksenniveau, hvor der kommer et ekstra lag af dybde, hvis man fanger alle referencerne.

Golf handler om at komme fra A til B. Det samme gør det at køre bil. Så dét er også en af udfordringerne i 'What the Golf?' (© Triband)

Game Developers' Choice Awards blev på grund af den verdensomspændende coronakrise aflyst som fysisk begivenhed og i stedet live streamet på nettet.

Og det var måske ikke lige sådan, Rune Drewsen og de andre hos Triband havde drømt om at blive hædret af den samlede spilbranche.

- Jeg havde aldrig forestillet mig at modtage en pris på den måde. Jeg havde set for mig, at jeg skulle have pænt tøj på og efterfølgende gå rundt blandt folk med en stor pris og til sidst glemme den på en snusket bar.

- Det var meget uvirkeligt. Jeg sad derhjemme klokken tre om natten og havde jo lyst til at råbe og skrige, men resten af huset lå og sov. Så vi måtte fejre det med lidt bobler til morgenmaden.

Men 'What the Golf' var ikke det eneste danske spil, der tog priser hjem.

Independent Game Festival Awards retter sig mod de mere indie-prægede spil og blev streamet på samme tid som Game Developers' Choice Awards.

Og her var der flere danske nomineringer. Adventure- og haveplantespillet 'Mutazione' fra Die Gute Fabrik havde hele fire nomineringer, og snuppede da også prisen for 'Bedste lyd'. Derudover var både spillene 'Forgotten' og 'Bore Dome' nominerede i kategorien for 'Bedste spil lavet af studerende', hvor 'Bore Dome' løb med prisen.

Skulle du have lyst til at bruge overskydende tid i forbindelse med coronakrisen på at dykke ned i mobilspil-genren, så bringer Rune Drewsen her et par anbefalinger til de bedste af slagsen.

'Sayonara Wild Hearts'

'Sayonara Wild Hearts' kan spilles på iPhone, Mac, PC, Nintendo Switch, PlayStation 4 og Xbox One. (© Simogo)

- Det er ligesom at spille én lang interaktiv musikvideo – og lyden er utrolig god. Man er nødt til at prøve det for at forstå det. Det føles meget tilfredsstillende, og man kommer helt i harmoni, når man spiller det.

- Det hele foregår på motorcykler og i luften og meget æstetisk lækkert. Og samtidig et det stilmæssigt et helt unikt actionspil.

'Grindstone'

Grindstone kan spilles på iPhone. (© Capybara Games)

- Hvis man synes, man har spillet tilpas meget 'CandyCrush', så er 'Grindstone' et godt tre-på-stribe-alternativ. Det er utroligt godt lavet.

- Til forskel fra 'CandyCrush', er man i 'Grindstone' en kriger i en dungeon, hvor man skal slå monstre i hjel.

- 'CandyCrush' er kvalmende efter noget tid med den åndssvage musik, og man kan godt føle sig lidt holdt i hånden. 'Grindstone' her er mere gritty og råt - men samtidig i et tegneserie-agtigt univers.

'AI Dungeon'

'AI Dungeon' kan spilles på iPhone og Android-telefoner. (© Nicholas Walton)

- Hvad ville der ske, hvis man kodede en kunstig intelligens til at lave et spil?

- Det får man svaret på i 'AI Dungeon', som er et tekst-spil, hvor man indtaster nogle oplysninger, og så laver AI'en (den kunstige intelligens) et interaktivt eventyr ud af det, som du har indtastet.

'Papers, Please'

'Papers, Please' kan spilles på PC, Mac og iPhone. (© Lucas Pope)

Er du mere til regulære computerspil, giver Rune Drewsen også sit bud på to titler, du bør kigge nærmere efter.

- 'Papers Please' er en klassiker. Man sidder og passer en grænsepost og skal tage stilling til, om folk må komme ind eller ej.

- Det lyder måske kedeligt, men det er faktisk ret interessant. Det har vakt mange følelser i mig, og hver dag bliver indrejsereglerne ændret, og man skal kigge efter folks stempler.

- Man kan godt lukke folk ind, uanset om de har de rigtige stempler, men man skal passe på, for ens job er på spil, og man risikerer at blive fyret med den konsekvens, at ens familie dør af sult.

'Slay the Spire'

'Slay the Spire' kan spilles på PC, Mac, Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One, iPhone og Android-telefoner. (© Mega Crit Games)

- 'Slay the Spire' er et computerspil, som næsten føles som et kortspil. Missionen er, at man kommer ned i en dungeon for at kæmpe mod monstre. Og efter hver kamp får man et nyt kort til sit deck.

- Det er for folk, der er fans af 'Magic Cards' og 'Dungeons & Dragons'. Man føler, man bliver klogere og bedre for hver gang, for spillet er brutalt. Når man dør, starter man nemlig helt forfra.