Filmkritiker: Der går politik og Trump i Oscar-takketalerne i nat

Selv om Oscar-showet er USA's mest polerede prisuddelingsshow, er der eksempler på politiske Oscar-taler, som var mindre pæne.

Under en Oscar-takketale i 2003 fik daværende præsident George W. Bush en tur i maskinen af dokumentarist Michael Moore for sin beslutning om at gå i krig i Irak. (Foto: © Mike Blake, Scanpix)

Oscar-uddelingen er normalt klassens pæne dreng, når det kommer til prisuddelingsshows, men i aften, når filmfolkene går på scenen og takker for statuetten, vil der formentlig være politik indblandet i de ellers lidt kedelige takketaler.

Det siger Casper Hindse, der er filmkritiker hos filmmagasinet Ekko.

- Det bliver politisk, når folk skal modtage deres priser. Og i de mindre priser vil der uden tvivl være vinderfilm, som har et politisk budskab - især kortfilmspriserne, siger han til Ritzau.

Boykotter showet

Normalt er det ellers ved Golden Globe-uddelingen, der ligger i januar, at stjernerne får afløb for deres politiske frustrationerne. Men allerede op til Oscar-uddelingen i aften er der gået politik i den.

Lige nu lader det til, at den iranske instruktør, der står bag den film, som ifølge Casper Hindse er favorit til at vinde prisen for 'bedste udenlandske film', har valgt at blive væk fra showet i nat dansk tid. Først blev han ramt af Trumps indrejseforbud, men nu har han slet ikke tænkt sig at dukke op.

- Instruktøren har valgt at boykotte selve uddelingen, fordi han ikke ønsker at komme til Trumps USA, siger Casper Hindse.

Den iranske instruktør Asgar Farhadi har instrueret filmen 'The Salesman'. Filmens kvindelige hovedrolleindehaver, Taraneh Alidoosti, har også meldt ud, at hun boykotter Oscar-uddelingen på grund af Trumps "racistiske" indrejseforbud.

Asgar Farhadi og den danske instruktør Martin Zandvliet, som har instrueret 'Under Sandet', har sammen med fem andre instruktør underskrevet en erklæring.

- Vi vil gerne udtrykke vores enstemmige og eftertrykkelige misbilligelse af den stemning af fanatisme og nationalisme, vi ser i USA og i så mange andre lande. I dele af befolkningen og - som det mest beklagelige - blandt ledende politikere, hedder det i erklæringen.

Fredag blev erklæringen læst op som en del af en demonstration i Beverly Hills i Los Angeles til støtte for ytringsfrihed og sammenhold.

Selv om Oscar-uddelingen ifølge Casper Hindse er kendt for at være den mest polerede af prisuddelingerne i USA, så er der fortilfælde, hvor stjernerne på scenen har brugt takketalerne til at fremsige politiske budskaber.

Tilbage i 1978 talte skuespiller Vanessa Redgrave palæstinensernes sag, da hun gik på talerstolen med prisen for 'bedste kvindelige birolle'. Hør hendes tale her. Talen gav både anledning til buh-råb og jubel fra salen.

- Lad tibetanerne leve i fred

I 1993 var det Richard Gere, der lagde sig ud med en verdensleder, da han overtog scenen. Den kinesiske leder Deng Xiaoping skulle hive sine tropper ud af Tibet, lød det fra Gere, fordi kineserne krænkede tibetanernes menneskerettigheder.

- Vi bør sende kærlighed og fornuft til Deng Xiaopin i Beijing og håbe, at han vil tage sine tropper ud af Tibet og lade befolkningen være fri og uafhængig igen, lød det. Se talen her.

Dokumentaristen Michael Moore tordnede i 2003 mod daværende præsident George W. Bush. Sammen med et par kolleger oplistede dokumentaristen en række fiktive grunde til at gå i krig i Irak.

- Vi har en mand, som sender os i krig af fiktive grunde, lød det fra scenen.

På trods af buh-råb og musik, der skulle forsøge at overdøve Moores kritik af præsidenten, fortsatte han ufortrødent. Se talen her.