Von Trier er taget til nåde i Cannes: Han er på alles læber

Verdenspremieren på instruktørens nye film om seriemorder er 'talk of town' i Cannes.

Se traileren til Lars von Triers nye film, 'The House that Jack Built'.

Syv år efter den danske filminstruktør Lars von Trier blev en uønsket gæst på filmfestivalen i Cannes, er danskeren atter tilbage på den røde løber.

Denne gang med verdenspremiere her til aften på sin nye film 'The House that Jack Built’ om en seriemorder, der slår folk ihjel og kalder det for kunst.

- Jeg har det okay. Jeg har været her 11 gange. Men jeg har det dårligt med, at jeg er gået glip af syv år, sagde instruktøren til Cannes-festivalens egen kanal før premieren.

På rollelisten er skuespillere som Matt Dillon, Uma Thurman, danske Sofie Gråbøl og Bruno Ganz, der især er kendt for sin rolle som Hitler i filmen 'Der Untergang'.

Lars von Trier er således igen en del af den velrenommerede filmfest. Og så alligevel ikke.

For danskeren har fået lov til at få sin nye film vist på det prestigefyldte lærred, men den er ikke en del af konkurrencen om priser.

- Det er både et ja og nej, om han er tilgivet. Men han er tilbage. Der har været heftige diskussioner i festivalledelsen, og man er landet på løsningen med, at han altså ikke er med i konkurrencen, men at han alligevel er her, siger DR's kulturkorrespondent Mette Hybel.

'Som en helt der vender hjem'

Ifølge Mette Hybel er der dog ingen grund til 'at have ondt at Trier', som hun formulerer det.

For den delvise accept af von Trier i Cannes har kun været en fordel for promoveringen af filmskaberens nye værk.

- Filmen har kun fået mere omtale. Von Trier er 'talk of town' og er på alles læber. Alle er meget spændt på, hvilken film han har lavet denne gang, siger hun.

På Twitter skriver flere gæster ved aftenens premiere, at instruktøren modtog stående bifald fra salen.

- Lars von Trier fik lige et fem minutter langt stående bifald før filmen. Lad os se, hvordan alle har det efter filmen, skriver Telegraphs anmelder Robbie Collin på Twitter.

The Guardians filmkritiker Peter Bradshaw skriver på Twitter, at Trier blev 'taget imod som en helt, der vender hjem'.

Matt Dillon (th) spiller den mandlige seriemorder i Von Triers nye film 'The House that Jack built'. Her ses han i Cannes sammen med instruktøren, Siobhan Fallon Hogan og Sofie Gråbøl, der også er med i filmen. (Foto: © Vianney Le Caer, Scanpix)

'I Understand Hitler'

Det var i forbindelse med et pressemøde om von Triers film 'Melancholia', at instruktøren i 2011 kom med sin kontroversielle udtalelse, at han var nazist og 'forstod Hitler'.

Det fik filmfestivalledelsen til at smide ham på porten som 'persona non grata'. Man mente, at udtalelserne var 'uacceptable, utålelige og i strid med idealerne om medmenneskelighed og generøsitet, der ligger til grund for selve eksistensen af festivalen'.

Von Trier sagde selv, at udtalelserne var ment som en joke.

- Det var noget sarkasme, som vi godt kunne forstå i Danmark, men som selvfølgelig blev oversat ekstremt dårligt, især fordi jeg kom til at bruge nogle forkerte ord, forklarede han dagen efter om kontroversen.

Da han for nylig modtog den danske kulturpris Sonningprisen samt en million kroner, sagde han i sin takketale:

- Til nogens ærgrelse har jeg aldrig været og bliver aldrig nazist.

VIDEO Se von Triers nazi-udtalelse fra 2011

Trier sælger billetter

Ifølge Mette Hybel har festivalen valgt at tage instruktøren til nåde, fordi han også giver Cannes-festen stor PR-værdi.

- Cannes ved godt, at von Trier sælger billetter. Han skaber omtale og laver bemærkelsesværdige film. Han tilhører den kunstnertiske elite inden for instruktører.

Ni af Triers film har været nomineret til hovedprisen i Cannes. Han vandt de gyldne palmer med filmen 'Dancer in the dark'.

VIDEO Trier takker for stor kulturpris: Jeg har aldrig været nazist