'Vi anerkender, det er skadeligt': Netflix indfører længeventet forbud i deres serier og film

Fremover skal instruktører have en god grund, hvis deres karakterer skal have lov til at ryge en smøg i en Netflix-produktion.

Borgmester Larry Kline fra Netflix-serien 'Stranger Things' må investere i et rygestop-kursus, hvis han vil gøre sig forhåbninger om at blive en del af den næste sæson af den populære serie. For Netflix har nemlig indført rygeforbud i deres kommende produktioner. (© Netflix)

Cigabøj, zot, eller kistesøm.

Cigaretter går under mange navne.

Men nu skal det være slut med at pulse overdrevent løs på de kræftfremkaldende smøger.

I hvert fald hvis det står til den amerikanske streamingtjeneste Netflix, som i udgangspunktet netop har indført et rygeforbud i alle deres kommende film og serier.

Det skriver Variety.

Fremover er det forbudt at ryge i alle Netflix' produktioner til børn og familier, og film og serier, som er aldersmærket +14 år, skal droppe cigaretter, medmindre det er bidende nødvendigt af historiske eller faktuelle årsager.

Yderligere vil film og serier med højere aldersmærkninger heller ikke indeholde rygning, medmindre det er essentielt for den kreative vision, instruktøren måtte have, eller et definerende træk for en given karakter.

- Netflix støtter den kreative frihed, siger en talsmand for streamingtjenesten til Variety og fortsætter:

- Men vi anerkender også, at rygning er skadeligt, og når det bliver portrætteret positivt på skærmen, så kan det påvirke unge negativt.

Særligt Netflix-serien 'Stranger Things' har fået kritik for at være fuld af cigaretter, som det dog er de voksne karakterer, der nøjes med at ryge. (© Netflix)

'Et spændende initiativ'

Hos Kræftens Bekæmpelse hilser man det nye tiltag velkommen med stor glæde.

Mette Lolk Hanak er afdelingschef for forebyggelse og oplysning i organisation, og hun roser streaminggiganten for deres beslutning om at droppe cigaretter i fremtiden.

- Jeg synes, det er et rigtig godt og spændende initiativ. Der har længe været fokus på, at rygning er meget synligt i film og tv. Så jeg synes, det er godt, at Netflix som stor producent tager medansvar og gør noget ved det, lyder det fra Mette Lolk Hanak, der er glad for, det endelig kommer på dagsordenen:

- Der har måske været en tendens til, at man ikke har taget det alvorligt. Det har lidt været betragtet som noget pjat, at rygning på tv har en betydning for, hvordan børn og unge opfatter det.

Men det har en betydning.

En amerikansk undersøgelse fra 2012 konkluderer nemlig, at unge, der er ser film med mange rygescener, har dobbelt så stor risiko for at begynde at ryge, i forhold til dem, der ser film med færre rygescener.

Mette Lolk Hanak fra Kræftens Bekæmpelse mener dog ikke, at det vil fungere med et totalt rygeforbud i alle kommende film og tv-serier.

- Jeg tror ikke, man kan forbyde det. Det skal man nok heller ikke. Men bevidsthed og spilleregler hos de skabende kræfter er et godt og vigtigt skridt. For det handler ikke om, at vi skal forbyde Egons Olsens cigar. Det handler om, at rygning på film og tv har en betydning, og at man godt kan droppe unødvendig rygning.

I DR's dramaserier bliver der også røget. Og ikke kun cigaretter. Her er det bankrådgiveren Anna fra 'Bedrag III', der fyrer op i en solid joint. (Foto: © Brian Curt Petersen, DR)

Dramachef: 'Vi tænker over de signaler, vi sender'

Blandt karaktererne i DR's dramaserier finder man også rygere.

Hvad enten det er den kriminelle Nicki fra 'Bedrag', den følelsesmæssigt flossede Emilie fra 'Herrens Veje' eller det iltre søskendepar Emil og Gro i 'Arvingerne', så står røgen ud mellem deres læber i flere scener.

DR's dramachef Christian Rank afviser dog at indføre et rygeforbud på linje med Netflix, men understreger, at der ligger mange overvejelser bag hvert et karaktertræk, de forskellige roller besidder.

- Vi er opmærksomme på, hvilke signaler vi sender. Jeg mener også, at du sjældent ser dramatik i dag, hvor rygning bliver forbundet med et sejt, James Dean-agtigt ungdomsideal. Det er ikke længere sådan, vi ser det i en kulturel kontekst, siger han.

Han mener desuden, at det ville være en trist skæbne for dansk drama, hvis det skulle underlægges enhver form for censur.

- Dramaet skal ikke begrænses af, hvad der er det rigtige at gøre. Hvis det var sådan, så var der mange historier, der aldrig ville blive fortalt. Drama spejler skyggesider såvel som de gode sider af livet. Det er ikke en opskrift på det perfekte liv. Derfor bruger vi alle greb, siger Christian Rank og fortsætter:

- Men jeg håber naturligvis ikke, at unge som voksne tager vores serier som en opfordring til at ryge.