Børn forklædt som flødeboller med sort farve i ansigtet kan ikke vises på skærmen, hvis man er en moderne medievirksomhed.
Det mener TV 2's konstituerede fiktionschef, Mette Nelund, efter stationen fredag meldte ud, at den populære Pyrus-julekalender 'Alletiders julemand' alligevel ikke bliver sendt i år, som det ellers var planlagt.
Julekalenderen indeholder nemlig flere scener, som kan misforstås, siger Mette Nelund.
- Det er en samlet vurdering, vi har haft af de forskellige scener, der er i julekalenderen, og der er scener, som vi ikke ønsker at vise, siger hun i P1 Morgen.
Hun nævner specifikt en scene, hvor Pyrus sammen med nogle børn synger sangen 'Gi' mig guf og gi' mig godter', mens tre børn er klædt ud som flødeboller. Udklædningen indebærer, at de tre børn er blevet malet mørke i ansigterne.
Børn kan misforstå flødebollebørn
- Der er hvide børn, der er malet sorte i ansigtet med fremhævede læber og tænder. Det er en form for stereotyp karakteristik, som vi ikke ønsker, TV 2 skal gentage – også selvom de er klædt ud som flødeboller.
- Vi vil ikke risikere, at nogle børn misforstår indholdet og føler sig forkerte med deres hudfarve, når de ser julekalender. For os skal en julekalender være inkluderende, siger Mette Nelund.
Da TV 2 tidligere genudsendte julekalenderen, fik tv-stationen klager fra seere. Scenen med flødebollerne mente en af seerne var en "racistisk karikatur" og kaldte det blackface, hvor en hvid person udklæder sig som en mørk person.
En anden klager kritiserede et andet afsnit i samme julekalender baseret på en episode i børnebogen 'Den store Bastian' og kaldte den "politisk upassende". Her driller tre drenge en fjerde dreng, fordi han har mørkere hud end de tre andre. I scenen bliver han kaldt "neger", men de tre drenge ender med at få skældud og bliver dyppet i blæk.
Pyrus-skaber: Beslutning er fjollet
Martin Miehe-Renard, der har skabt Pyrus-universet, kaldte i går beslutningen for ærgerlig og forkert.
Han mener, man skal være "ret rigid" for at lade sig krænke af flødebolleudklædningerne. I forhold til scenen med 'Den store Bastian' synes han, beslutningen er helt fjollet, fordi den netop viser, at man ikke skal drille andre på grund af deres hudfarve.
Martin Miehe-Renard uddyber i videoen, hvorfor han mener, det er ærgerligt, at 'Alletiders Julemand' ikke bliver vist på TV 2:
Han understreger, at han ikke har til hensigt at krænke nogen, men hvis TV 2 alligevel vurderer, at scenerne kan gøre det, så mener han, scenerne kunne redigeres ud.
Men at redigere klippene væk, er ikke en mulighed for TV 2, siger Mette Nelund.
- Vi klipper ikke om i gamle produktioner. Når vi genudsender programmer, vurderer vi, om det samlede indhold lever op til vores værdier. Det er en del af vores broadcasteransvar, siger hun.
Ifølge tv2.dk forstår skuespillerne Nicklas Færch, der spillede flødebolle, og Jan Linneberg, der spillede Pyrus, heller ikke TV 2's beslutning.
Men det får ikke TV 2 til at ændre mening.
- Vi anerkender, at Martin Miehe-Renard ikke har haft nogen dårlige intentioner. Men vi har fået en anden opmærksomhed om, hvad det vil sige, når vi udsender historier om andre racer og kulturer.
- Vi har vurderet, at man godt kan misforstå budskabet, når der ikke bliver samlet ordentligt op på, hvad scenen går ud på. Det ansvar kan vi ikke overlade til de børn, der ser julekalenderen alene, siger Mette Nelund.
Martin Miehe-Renard fortæller i videoen her om scenen med 'Den store Bastian', som TV 2 har fået kritik for at vise. Han mener, at scenen netop handler om, at man ikke bør diskriminere på baggrund af hudfarve:
Erstattes af anden Pyrus-julekalender
TV 2 har valgt at erstatte 'Alletiders julemand' med en anden Pyrus-kalender – nemlig 'Alletiders eventyr'. Her synger nissen Kandis en sang med to piger med, hvad der ligner en bambushat, blandt andet:
"I Kina siger de pingeling, hver gang de får ris," og "kvinder har en lille fod, langt mindre end en gulerod." Den sang er der til gengæld ikke noget i vejen med, mener Mette Nelund.
- Den store forskel mellem de to scener er, at man ikke efterlades med et indtryk af, at det er forkert at have en anden hudfarve. De har heller ikke som drengen fra 'Den store Bastian'-scenen fået malet en hudfarve, siger hun.
Hele sagen har betydet, at TV 2 har været gennem "en større snak" om, hvordan man egentlig skal håndtere de gamle produktioner. For det kan også risikere at få betydning for, om andre tidligere udsendelser kan genudsendes. Den proces er kanalen endnu ikke færdig med, siger den konstituerede fiktionschef.
- Det vil altid være et spørgsmål, som vi tager stilling til gang til gang. Hvordan det skal fortsætte fremadrettet, er vi ved at finde ud af, siger Mette Nelund.